Peste 9 milioane de lei vor fi alocaţi în 2012, de la bugetul statului şi de la bugetul Primăriei Capitalei, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare a imobilelor expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic,conform surselor de presă.
În Bucureşti sunt 372 de clădiri expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, marcate cu panouri de avertizare.
Dintre acestea 112 sunt amplasate în zona centrală a Capitalei, pe bulevardele vechi ale oraşului şi pe străzile adiacente, cu clădiri construite înainte de 1940.
Administraţia locală a demarat un program prin care "blocurile cu bulină roşie" sunt supuse consolidării. Totuşi, din diferite motive, foarte puţine au fost într-adevăr consolidate.
Proprietarii caselor cu risc seismic ridicat au fost, nu o dată, principala cauză pentru care acestea nu au fost consolidate.
De asemenea, unii proprietari nu locuiesc în imobil, în oraş, sau chiar în ţară şi nu-i interesează acţiunea Primăriei. Alţii se răzgândesc pe parcursul derulării acţiunilor.
În cazul în care proprietarul decide să accepte consolidarea clădirilor, Primăria Capitalei pune la dispoziţia acestora "locuinţe de necesitate", unde aceştia să locuiască, pe bază de solicitare individuală.