Conform unui comunicat transmis redacţiei, Turcia este o destinaţie perfectă pentru speologi şi iubitorii de peşteri, având aproape 40.000 de peşteri în întreaga ţară. Explorarea lacurilor subterane sau a stalactitelor şi a stalagmitelor acestor structuri geologice fascinante este una dintre cele mai palpitante aventuri pe care le poţi trăi. Odată ce pătrunzi în această lume subterană, este imposibil să nu te simţi ca pe platoul unui film fantastic.
Peştera Altinbeşik: Cel mai mare lac subteran
Antalya, inima Rivierei Turceşti, este o destinaţie populară pentru aventurieri, având numeroase peşteri mari şi mici.
Peştera Altinbeşik, situată în satul Ürunlu, este prima peşteră faimoasă la nivel mondial din regiune. Această minune naturală, structurată pe trei niveluri, adăposteşte cel mai mare lac subteran din Turcia şi al treilea ca mărime din lume. Excursiile cu barca pe lac permit explorarea intrării în peşteră, care apare ca o oază în mijlocul pădurilor de pin. La capătul acestui nivel, te vei bucura de o privelişte uluitoare a unor formaţiuni de travertin verticale şi înalte de 44 de metri. Speologii profesionişti pot folosi echipamente specializate pentru a urca la al doilea nivel, unde se află numeroase iazuri, iar la ultimul nivel se găsesc blocuri masive de rocă.
Peştera Damlataş: Lumea fascinantă a stalactitelor
Peştera Damlataş, situată în districtul Alanya din Antalya, este una dintre cele mai cunoscute atracţii ale turismului speologic din Turcia. Numele său provine de la stalactitele spectaculoase care împodobesc interiorul. Accesul în peşteră se face printr-o cavitate cilindrică pe care o întâlneşti după ce traversezi un pasaj de 50 de metri plin de stalactite. Pe lângă formaţiunile sale impresionante, peştera este cunoscută şi pentru calitatea aerului său, considerat benefic pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii. Unele persoane care suferă de astm urmează tratamente de 21 de zile, petrecând zilnic o anumită perioadă de timp în peşteră sub supraveghere medicală.
Peştera Karain: Centrul vieţii paleolitice
Tot în provincia Antalya se află Peştera Karain, una dintre cele mai importante peşteri naturale ale ţării şi un sit arheologic semnificativ, datorită descoperirilor care datează încă din Paleolitic. Karain este cea mai mare peşteră din Turcia unde s-au găsit dovezi de locuire umană din Paleolitic până în perioada romană. Unele dintre artefactele descoperite aici sunt considerate cele mai vechi opere de artă create de om în Anatolia. Peştera Karain este inclusă şi pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Peştera Ballica: O moştenire geologică vindecătoare
Peştera Ballica, din Tokat, datând de 3,5 milioane de ani, este o atracţie populară în regiunea Mării Negre. Peisajul geologic al peşterii este unic la nivel global şi conţine stalactite, stalagmite, travertine în formă de perdea, perle de peşteră, bazine şi stalactite rare în formă de ceapă. Peştera, care îşi păstrează misterul datorită zonelor încă neexplorate, are opt săli în care pot fi admirate toate tipurile de formaţiuni speologice cunoscute până acum. Explorarea părţilor deschise vizitatorilor este o experienţă plină de surprize şi entuziasm la fiecare pas. Adăugată pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO în 2019 datorită formaţiunilor sale de calcit viu colorate, peştera este folosită şi ca centru de tratament pentru astm şi alte boli associate cu aparatul respirator, datorită aerului său bogat în ioni negativi şi lipsit de praf şi polen.
Peştera Karaca: Palatul subteran al Gumuşhane
Peştera Karaca este o atracţie populară în Gumuşhane, un oraş pitoresc din regiunea de Est a Mării Negre. Peştera conţine stalactite şi stalagmite fascinante, pereţi cu pictograme, travertine murale, flori de peşteră, perle de peşteră, formaţiuni numite "urechi de elefant", bazine de travertin şi "trandafiri de peşteră" coloraţi. Această peşteră fosilă, formată în calcare cu numeroase fisuri, a luat naştere prin interconectarea a patru săli distincte de formă eliptică. Datorită apei care s-a infiltrat şi a modelat pereţii de-a lungul timpului, două dintre aceste săli au fost divizate, ajungându-se la un total de şase săli.
Dupnisa: Faimosul sistem de peşteri din Tracia
Peştera Dupnisa, situată în provincia Kirklareli din regiunea Traciei/Turcia, este o comoară ascunsă în districtul Demirköy. Prima şi singura peşteră turistică din Tracia, Dupnisa atrage anual zeci de mii de vizitatori care explorează cele două niveluri şi cele trei peşteri interconectate, formate în marmură. Partea superioară a structurii, care se dezvoltă de aproximativ patru milioane de ani, include Peşterile Kuru şi Kiz, în timp ce Peştera Sulu poate fi vizitată pe nivelul inferior. Peştera se remarcă prin varietatea sa cromatică, de la alb lăptos la nuanţe de roşu şi maro, şi prin formaţiuni impresionante precum stalactite, stalagmite, coloane, perdele de piatră, draperii şi bazine de picurare de dimensiuni impresionante. Peştera adăposteşte 11 specii diferite de lilieci, iar anumite zone sunt închise vizitatorilor în perioada 15 noiembrie - 15 mai, pentru a permite liliecilor să se reproducă.
Opinia Cititorului