PETER BRAUMULLER, EIOPA: "Problemele băncilor austriece nu au un impact semnificativ pe piaţa asigurărilor"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 aprilie 2015

"Problemele băncilor austriece nu au un impact semnificativ pe piaţa asigurărilor"

"Compania Astra nu prezintă risc sistemic, pentru piaţa românească", consideră vicepreşedintele Autorităţii de supraveghere europene

Sistemul bancar austriac are unele probleme, dar acestea nu au un impact semnificativ pe piaţa asigurărilor şi nici pe piaţa pensiilor din această ţară, consideră Peter Braumuller, director al departamentului pentru supravegherea asigurărilor şi pensiilor private în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară din Austria FMA şi vicepreşedinte al Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

Cea mai mare problemă a sistemului bancar austriac, care dă fiori reci pieţelor, sunt cele de la "Hypo Alpe Adria", unde guvernul din regiunea Carinthia nu mai respectă integral garanţiile de rambursare. La aceasta se adaugă pierderile Erste Bank şi Raiffeisen Bank.

Deşi declaraţiile lui Peter Braumuller au o tentă liniştitoare, acesta admite că supraveghetorii sunt cu ochii în patru şi au mult de lucru, ceea ce lasă de înţeles că optimismul este numai la nivel declarativ.

"În contextul actual, sistemul financiar este foarte interconectat", a spus domnia sa, adăugând: "Dacă ceva merge prost în banking, poate avea impact pe piaţa asigurărilor.

Acum 20 de ani, principalul meu obiectiv era să urmăresc ce se întâmplă pe piaţa de capital austriacă. Următorul pas a fost să mă uit la ce se întâmplă cu subsidiarele companiilor austriece din alte pieţe.

Acum, urmăresc ce se întâmplă pe piaţa bancară, ce se întâmplă cu guvernele, orice poate avea un impact pe asigurări.

Băncile austriece au nişte probleme. Trebuie să înţelegem ce înseamnă ele pentru asigurări. Riscul pentru companiile de asigurări, ca al oricărui alt investitor expus pe acele active, este că ele trebuie depreciate ("write off"). Dar impactul nu produce îngrijorări, deoarece există o cerinţă de diversificare a activelor. Am văzut această poveste şi în 2008, în vârful crizei financiare, când a trebuit să procedăm la deprecierea activelor. Răspunsul la această problemă este diversificarea. Nu ştii ce bancă are probleme, aşa că singura şansă este să ai un management bun al riscului".

Peter Braumuller are o reacţie similară şi faţă de impactul situaţiei din Grecia: "Nu sunt multe investiţii în titluri de stat greceşti ale companiilor de asigurări austriece, dar trebuie văzută situaţia subsidiarelor. Nu mă tem de Grecia, acesta este doar un exemplu".

Vicepreşedintele EIOPA a mai spus: "Trăim într-o lume în care ceea ce credeam că este imposibil înainte de criză, acum este posibil. Ca supraveghetori, trebuie să fim oamenii răi şi să luăm în considerare toate lucrurile care ar putea merge prost. Acum zece ani, nimeni nu s-ar fi gândit la posibilitatea tăierii datoriilor statelor".

Contextul economic pune probleme în implementarea Solvency II

Peter Braumuller a spus că a venit "în vizită" la Autoritatea noastră de Supraveghere Financiară ca să înţeleagă în ce stadiu este România din punct de vedere al pregătirii pentru Solvency II (de la 1 ianuarie 2016), şi care este opinia ASF despre subsidiarele companiilor de asigurări austriece.

Asiguratorii români vor pune în aplicare, de la 1 ianuarie 2016, setul european de directive Solvency II, care urmăreşte creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului.

"Solvency II aduce mai multă claritate în privinţa profilurilor de risc ale companiilor de asigurări", a spus domnul Braumuller, adăugând: "Solvency II în sine este un sistem bun. Putem discuta dacă este sau nu prea complex. Problema pentru care este atât de greu de implementat este contextul economic şi financiar dificil, dar şi dobânzile reduse sau chiar negative, fragilitatea pieţei financiare, lipsa creşterii economice. Este o mare provocare implementarea unui nou sistem, într-un asemenea mediu".

Domnia sa spune că nu totul va fi perfect la 1 ianuarie 2016, dar este încrezător că supraveghetorul va fi pregătit să se uite la problemele companiilor.

"Este o problemă când un mare jucător are dificultăţi"

Compania Astra nu prezintă risc sistemic, dar este o problemă când un mare jucător are dificultăţi, a mai declarat Peter Braumuller. "Dacă un jucător mare are probleme trebuie să spui că are probleme şi apoi trebuie să acţionezi corespunzător, ceea ce supraveghetorul a făcut", a declarat Braumuller.

Prezenţa şefului supravegherii din Austria în ţara noastră a avut loc în contextul în care în Parlament se dezbate o propunere legislativă pentru constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR).

Proiectul de lege a provocat discuţii aprinse, în Parlament, service-urile auto fiind în conflict cu asiguratorii şi Autoritatea de Supraveghere Financiară şi chiar Ambasada Austriei.

Domnul Braumuller nu a dorit să comenteze acest subiect, dar a spus că modelul de business al companiilor de asigurări trebuie să fie unul sustenabil.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Austria tuseste cu bancile si tot eea ce inseamna institutie de credit.

    Firmele de asigurari austriece s-au comportat cu totul altfel in Romania fata de conportamentul lor din alte tari. Cand iti bazezi afacerea pe neplata daunelor saunpe subevaluarea daunelor pt ca ASF permite acest lucru. Firmele de asigurari austriece se opun deasemenea proiectului expertilor tehnici independenti. Daca sunt ei atat de cinstiti si transparenti, de ce se opun? M-as bucura ca firmele de asigurari austriece sa se retraga din Romania, iar in locul lor sa vina societati de asigurari serioase!

    Austria, tarisoara judet, cu averi adunate de imperiul milenar nu realizeaza inca faptul ca lumea s-a schimbat.

    Micutul Treichl (nu-i asa domnule Bestea?) precum Hitler, a visat ca va cuceri Europa butonand conturile bancii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb