Peter Mandelson: Protecţionismul european, cauza crizei alimentare

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2008

Protocolul de acord prin care se doreşte reducerea taxelor vamale percepute de ţările Uniunii Europene la importurile produselor alimentare din ţări, precum Brazilia, Noua Zeelandă sau Statele Unite ale Americii (SUA), ar dezavantaja extrem de mult cetăţenii europeni şi inclusiv pe români, dar, în special pe producătorii agricoli din întreg spaţiul european, este de părere Daniel Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). Această iniţiativă, de reducere a taxelor vamale la importuri, a venit din partea comisarului european al Comerţului, Peter Mandelson, care a negociat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) încheierea unui acord comercial, care, potrivit domnului Botanoiu, ar direcţiona consumatorii europeni către dependenţa de importuri de produse alimentare de bază într-o perioadă de criză alimentară globală".

Potrivit FNPAR, în discursul său, comisarul Mandelson susţine: "Eşecul negocierilor va deschide poarta pentru un mare protecţionism, iar europenii vor fi perdanţii".

Ca replică, Daniel Botanoiu ne-a declarat: "Criza alimentară globală nu are la bază absenţa schimburilor comerciale, ci imposibilitatea de a obţine o producţie suficient de mare care să acopere cererea". Astfel, în perioada 2000-2006, comerţul mondial cu produse agricole a cunoscut o creştere de două ori mai rapidă decât creşterea producţiei mondiale, a mai spus directorul executiv al FNPAR.

Domnia sa este de părere că eliminarea taxelor vamale ar decapita propriu zis industria alimentară din spaţiul european, deoarece în momentul în care preţul produselor agricole din importuri este mult mai mic decât al produselor autohtone, producătorul agricol din UE nu mai are cum să îşi comercializeze produsele şi, ca rezultat, "se va desfiinţa agricultura europeană". Acest scenariu se aplică şi pentru producătorii agricoli români.

În cazul acceptării actualei formule de proiect, câştigători vor fi principalii exportatori de produse agricole din lume, care exercită presiuni asupra OMC pentru a obţine un acces mai bun pe piaţă - SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Brazilia.

Aceste ţări sunt mult mai avantajate decât cele din spaţiul european, de condiţiile meteorologice care permit o cultivare intensivă a cerealelor. Daniel Botanoiu a adăugat că marii exportatori de produse alimentare, "au trei cicluri de producţie, pe când ţările din spaţiul european au doar un singur ciclu". Domnia sa a adăugat că "nu avem capacitatea să producem mai ieftin, după cum pot marile ţări exportatoare de produse agro-alimentare, acesta este specificul producţiei europene", a adăugat Daniel Botanoiu.

Rezultatul acestor dezbateri, cu privire la acordul buclucaş, se vor da publicităţii în toamnă, a mai spus Botanoiu.

Produsele modificate genetic, o soluţie pentru ţara noastră

Pe de altă parte, produsele agro-alimenatare sunt diferite de cele din import: noi suntem obligaţi, prin lege, să ţinem cont de securitatea alimentară şi nu putem cultiva produse modificate genetic, ori o parte a importurilor sunt şi produse modificate genetic.

Directorul executiv al FNPAR consideră că produsele modificate genetic sunt o soluţie pentru ţara noastră: "Noi am făcut o cerere ca trei milioane de hectare din terenul agricol al ţării noastre să fie cultivate cu soia modificată genetic care, ulterior să fie utilizată ca biocombustibil". Problema UE este lipsa investiţiilor în tehnologie, dar consider că "până în 2012 aceasta se va rezolva".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa nu se importe alimente ieftine ca sa puteti da uleiul romanesc cu 8 lei litrul, asta vreti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb