Producătorii agricoli vor înainta primului ministru Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului Agriculturii Dacian Cioloş o scrisoare prin intermediul căreia solicită rezolvarea de urgenţă a problemelor din sectorul agricol. Demersul lor vizează soluţionarea unor probleme precum preţul ridicat al motorinei, situaţia precară din cercetare, ineficienţa sistemului de irigaţii sau scoaterea unor terenuri din circuitul agricol. Agricultorii aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor responsabile de soarta lor până la data de 19 aprilie. În caz contrar vor începe noi acţiuni de protest , ne-a declarat Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR - organizaţie iniţiatoare a acestui demers). Potrivit documentului, lista de revendicări agricole vizează opt probleme de a căror rezolvare depinde soarta sectorului agricol.
Pentru a transforma ţara noastră în a doua putere agricolă europeană, este impetuos necesar - în viziunea fermierilor - realizarea unei strategii de producţie agricolă pe termen lung şi adaptarea legislaţiei agricole la nivelul legislativ comunitar.
"Politicile incoerente, inconsecvente şi inconsistente de până acum au deteriorat declinul producţiei agricole şi ineficienţa resurselor fie de la bugetul de stat, fie din bugete proprii ale agriculturilor", au avertizat reprezentaţii LAPAR .
În opinia lor, vinovaţi de situaţia actuală sunt politicienii pentru care agricultura reprezintă doar o preocupare electorală. Pentru a deveni competitivi pe piaţa europeană, agricultorii consideră că statul ar trebui să acorde resurse de compensare - de apropiere faţă de nivelul de sprijin de care beneficiază fermierii din Occident.
Totodată statul ar trebui să urgenteze plăţile de suprafaţă şi plăţile complementare. În privinţa combustibilului, fermierii solicită un preţ al motorinei pentru agricultură în conformitate cu practicile din ţările europene cu potenţial agricol de 0,50 - 0,60 euro la litru. "Cerem subvenţionarea şi ridicarea accizelor, la 21 de euro la o mie de litri pentru o cantitate medie de 85 litri la hectar", au explicat reprezentanţii LAPAR. Fermierii atrag atenţia că "reabilitarea, rentabilizarea şi eficientizarea sistemului de irigaţii" ar trebui să devină o prioritate pentru autorităţi. Astfel agricultorii propun revizuirea Legii 138/2004 pentru a asigura necesarul de apă pentru irigaţii. În ceea ce priveşte cercetarea, producătorii agricoli solicită deblocarea în parlament al proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor de funcţionare din agricultură - care au un impact direct asupra produselor agricole.
Totodată textul arată că producătorii autohtoni ar dori o reducere gradată a importurilor de produse agroalimentare care ar duce la echilibrarea balanţei de plăţi externe a ţării. Agricultorii sunt îngrijoraţi şi de numărul ridicat al terenurilor scoase din circuitul agricol. "Fermierii români nu pot concura cu investitorii străini în achiziţile de teren arabil, exploataţiile fiind grav afectate de cumpărările şi divizările suprafeţelor din ultimul timp", au precizat reprezentanţii agricultorilor.
Menţionăm că documentul a fost semnat de 10 organizaţii din agricultură şi va ajunge pe masa primului ministru zilele următoare.