PETRE DAEA:  "Din 33 de fabrici de zahăr, câte erau înainte de 1989, au rămas acum numai patru"

A.C
Miscellanea / 20 ianuarie 2018

Petre Daea (Sursa foto: Facebook)

Petre Daea (Sursa foto: Facebook)

Din 33 de fabrici de zahăr, câte erau înainte de 1989, au rămas în prezent numai patru, din care una este fabrica Diamant din Oradea, care a anunţat că se închide, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta afirmă că a discutat inclusiv la nivelul Guvernului pentru a găsi soluţii, astfel încât fabrica să nu se desfiinţeze.

Directorul ITM Bihor, Marius Rotar, a anunţat recent că a fost notificat cu privire la concedierea colectivă de la fabrica Zahărul din Oradea, după ce acţionarii au decis închiderea operaţională a societăţii, conform News.ro.

Astfel, Fabrica Zahărul din Oradea se va închide pentru că nu este competitivă şi profitabilă, înregistrând pierderi, urmând ca 200 de angajaţi să fie disponibilizaţi etapizat.

Daea a afirmat: "E o problemă extraordinară. Din nefericire, din 33 de fabrici câte am avut înainte de 1989, mai avem patru. Una este în situaţia aceasta complicată. Am vorbit zilele acestea, mă preocupă direct situaţia, este vorba de Fabrica Diamant de la Oradea. Este o fabrică într-o zonă unde se cultivă sfecla de zahăr, unde producătorii au şi condiţii, sunt şi pregătiţi, sunt şi dotaţi pentru a cultiva sfeclă de zahăr. Această activitate, dacă se întrerupe acolo, este o mare problemă, atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200 de muncitori şi cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi".

Acesta a participat ieri la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), privind "Ancheta Structurală în Agricultură".

Daea afirmă că a discutat joi şi vineri cu proprietarul fabricii, pe care l-a rugat să aibă grijă de echipamente, să le conserve, urmând să se caute soluţii ca fabrica să nu se desfiinţeze.

"Vreau să vedem dacă reuşim să aducem, să angrenăm, să construim un interes între fermierii respectivi, pentru că nu toţi au cuplat la această situaţie, să găsim o soluţie în aşa fel încât fabrica aceea să nu se desfiinţeze acolo. Proprietarul este din afara ţării, este străin. Decizia lui asta a fost. Nu ştiu unde vrea să se mute, am discutat doar cu managerul de acolo şi cu siguranţă mai discut într-un interes legitim pentru acest sector", a precizat Daea.

El menţionează că vrea ca pe termen lung fabrica să rămână acolo.

Despre subvenţii, ministrul Agriculturii spune că sunt multe şi destul de mari.

Daea a adăugat: "Nu-i uşor să construieşti după atâţia ani de distrugere. Fabricile nu se fac peste noapte, nu se fac într-o zi, nu se fac nici măcar într-o săptămână şi uneori durează ani şi ani ca să poţi să pui la loc ce ai distrus 27 de ani. Este o misiune grea, responsabilă, dar caut soluţii cât poate un om, o structură. I-am spus şi azi dimineaţă managerului de acolo, i-am spus să nu ia aparatura, că ieri au început să desfacă aparatura, să le păstreze într-un loc prielnic în aşa fel încât să nu se deterioreze sau să dispară".

El mai spune că rămâne să vadă totodată cum poate interveni statul în sprijin, mai ales că e vorba de o proprietate privată.

Fabrica din Oradea se ocupa cu producţia de zahăr din sfeclă, prelucrarea prin rafinare a zahărului brut din trestie de zahăr şi comercializarea zahărului sub brandul "Diamant".

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Parca si fabrica din Bod este impinsa in insolventa.

    Aducem zahar din import in supermarketuri straine, cei 200 de oameni + fermieri pleaca afara la capsuni. Teren pustiu o sa ramana?

    1. Stai linistit! Cumparara strainii si continua sa cumpere terenurile,ca nu suntem in stare sa il facem sa rodeasca....

    În perioada capitalistă de după 89 nu a existat nicio strategie, niciun plan privitor la pastrarea angajaților români (50% sunt plecați afara), nici a producătorilor romani, nici macar a sudarii principatelor (n-avem nicio autostradă care sa lege cele trei principate, după 100 de ani!!!).

    Ne-am "asumat" globalizarea, competitivitatea prin cel mai simplu gest: nefăcând nimic.  

    De ce plangeti acum ? Că suntem săraci ? Nu suntem mai saraci că acum 30 de ani. Din contră. Însă versus vecinii noștrii suntem hrana de pești.

    Războaiele pentru mai multa bunăstare nu mai sunt purtate fizic ci cu mintea, cu strategii, industrializare, eficienta. Dar noi n-am fost niciodată un popor cotropitor.  

    1. Foarte corect! In special ultima propozitie.

    Am ramas fara fabrici, terenuri, etc pentru ca am avut politicienii pe care i-am meritat!

    Putem zice ca am fost in stare de mostenirea primita in 89? 

    1. Partial adevarat. Adevarul este ca politicienii ne-au vandut in inconstienta lor, insa presiunile au fost facute din partea tarilor puternice: Franta, Germania, Italia,Spania, adica UNIUNEA EUROPEANA. Cand oare o sa intelegem ca a fost o strategie bine orchestrata inca dinainte de '89? Nu va mai uitati la astia care ne-au vandut pe niste milioane de euro fara sa vedeti si cine au fost cumparatorii de drept ai resurselor si bogatiilor acestei tari. Unde este egalitatea? Unde este corectitudinea? Asta inseamna Uniunea Europeana? Toti filosofii se perinda pe la TV si-i arata cu degetul pe politicienii coprupti. Dar austriacul nu a dat spaga sa cumpere Petrom-ul cu tot cu resusrsele pamantului??? Dar austriacul nu a dat spaga sa ne taie padurile??? Cand o sa intelegem ca marile imperii nu vor face decat sa-si mentina in continuare puterea financirara si politica fata de cei din sud-est-ul Europei?

      Corect.

    In ultimi 28 de ani a fost o singura strategie ,distrugerea.

    1. Corect! Si inca una: invrajbirea romanului impotriva romanului. Pentru ca atunci cand noi ne luptam intre noi, sustinand un partid politic in detrimentul altuia, strainii ne-au praduit in tihna.

      sistemul comunist nu era rentabil. tot ce s a facut a fost cu bani imprumutati de la occidentali si cu know how tot de la ei. romanii furau din fabrici furau de pe ogoare si rusii nu au mai vrut sa tina sistemul care oricum nu mergea nicaieri. nu va mai plangeti dupa vremuri care nu se vor mai intoarce niciodata. duceti va la produs. gata s a terminat cu hotia si cu pomana comunista.

      Nu era rentabil pentru cine? Adica toate fabricile si uzinele produceau marfuri pentru export. Evident ca nu era rentabil pentru tarile care ne cumparau marfa. Acum, dupa 28 de ani de capitalism, s-au distrus toate si nu mai exportam nimic. INSA, importam TOT. Deci, acum sistemul capitalist este rentabil, da? Zici ca sistemul a fost facut cu bani imprumutati. Corect, asa este. Dar in 1989 comunistii si-ai achitat datoria. Sunt de acord ca am stat in frig, fara lumina, fara gaze si fara hrana, dar toate aceste eforturi s-au facut pentru a inapoia banii imprumutati. Atunci cand tara nu este datoare organismelor internationale, nu poate fi usor manipulata, nu poate fi dirijata de unii sau altii. Nu esti nevoit sa-ti vinzi resursele pe nimic. Acum avem lumina, caldura si mancare modificata genetic, plina de E-uri. Dar suntem datori vanduti strainilor. Deci, nu stiu cine ar trebui sa se duca la munca si nu stiu care pomana era mai buna, aia comunista sau aia capitalista. N-am inteles niciodata de ce esti facut comunist DOAR pentru ca sistemul capitalist nu ti-a adus nimic bun. Alta cale nu exista? Doar 2 extreme radicale??

    Sa fie anchetati cine a vandut fabricile!!!

    daea pute!!!!!!!

    Cap avem : minte mai trebuie + JUSTIȚE PERFECTĂ !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb