Marile companii petroliere din Rusia şi metalurgiştii din ţară au intrat, săptămîna trecută, într-o confruntare serioasă. Mobilul războiului - creşterea cu 28-32% a preţului la ţevi, începînd cu data de 1 martie, după cea de 22% realizată anul trecut. Reprezentanţii cîtorva grupuri petroliere au trimis guvernului o scrisoare în care atrag atenţia că majorarea preţurilor la ţevi, al doilea an la rînd, creşte inflaţia şi, în consecinţă, propun stabilirea unor taxe de export de pînă la 30% la laminatele din metal, ori anularea taxelor de import la produsele respective.
Metalurgiştii afirmă, însă, că majorarea preţurilor la ţevi este determinată, în primul rînd, de creşterea tarifelor la serviciile monopolurilor naturale, printre care se numără şi cele din domeniul petrolului. Experţii în piaţa metalelor apreciază că, de la 1 ianuarie 2004, preţul la gaze a crescut cu 20%, la energia electrică - cu 12%, la serviciile căilor ferate - cu 20%, ceea ce a dus la creşterea preţului de cost al produselor metalurgice. În plus, la creşterea preţurilor a mai contribuit şi decalajul dintre preţurile de export şi cele interne.
Dacă petroliştii îşi vor atinge sau nu scopurile depinde, în primul rînd, de cît va considera statul că i-au fost lezate interesele, afirmă specialiştii. În ultimul timp, Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor au depus eforturi uriaşe pentru ca inflaţia să nu depăşească nivelul stabilit, aşa încît nu trebuie exclusă posibilitatea ca Guvernul să nu admită o situaţie în care, în sectoarele economiei ruse care contribuie la formarea Bugetului, preţurile cresc de două-trei ori mai repede decît inflaţia.