Piaţa urmează să primească, timp de o lună, echivalentul a 2 milioane de barili pe zi - considerabil mai mult faţă de exporturile de aproximativ 1,5 milioane de barili ale Libiei dinainte de conflict, după ce, săptă-mâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie a hotărât eliberarea a 60 de milioane de barili din rezervele câtorva ţări membre.
"În ciuda afirmaţiilor că se urmăreşte doar echilibrarea pieţei, nu şi o intervenţie asupra preţului, măsura IEA a avut un efect puternic asupra cotaţiilor, la care surpriza a contribuit considerabil: în numai trei şedinţe barilul a pierdut aproape 10%", a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Petrolul a scăzut în total cu 18,3%, de la vârful de 126,88 de dolari/baril atins în mai. Ţinând cont de îngrijorările privind economia globală, IEA a lovit în momentul optim pentru maximizarea impactului.
Ne putem aştepta ca, după un decalaj de câteva săptămâni, preţul carburanţilor să coboare şi în România, în opinia analiştilor X-Trade Brokers. Volatilitatea leului şi tendinţa sa de depreciere faţă de dolarul american vor fi cel mai probabil aduse însă drept argumente pentru a limita scăderile combustibililor. "Nu ne putem concentra speranţele pe o ieftinire de 18%, dar ţinând cont de ponderea ţiţeiului în preţul produsului final, şi de impactul cursului de schimb, o corecţie a preţurilor de 8-9% ar apărea justificată. Dinamica ar trebui să ajute la scăderea inflaţiei - deocamdată cea mai mare din UE - în trimestrele următoare", a precizat Victor Safta.