Petrolul începe anul în scădere

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 ianuarie 2004

În 2003, cotaţiile ţiţeiului au cîştigat 19% la New York şi 14% la Londra

Cotaţiile petroliere au scăzut în şedinţa de tran-zacţionare din 2 ianuarie, ca urmare a creşterii stocurilor americane de produse petroliere, creştere ce com-pensează reducerea stocurilor de ţiţei brut. Pe piaţa din Londra, ţiţeiul brut de tip Brent era tranzacţionat la 29,32 dolari/ baril, în scădere cu 85 de cenţi, reducînd astfel cîştigurile înregistrate în prima parte a săptămînii trecute, respectiv în ultimele zile ale lui 2003. Piaţa din New York a fost închisă în primele zile din acest an, iar la data de 31 decembrie, preţul petrolului a fost de 32,52 dolari/ baril. Administraţia SUA a anunţat, la finele anului trecut, că stocurile de petrol brut au scăzut, în ultima săptămînă din 2003, cu 3,8 milioane de barili. În schimb, stocurile de produse distilate au crescut în urma unei activităţi susţinute a rafinăriilor. Astfel, stocurile de păcură au urcat cu 700.000 de barili, iar cele de benzină - cu 600.000 de barili. Totuşi, faţă de anul trecut, ele sînt mai reduse cu 2,5%.

În 2003, cotaţiile ţiţeiului brut american au atins, în medie, 30,98 dolari/baril, cu 19% mai mult faţă de media anului 2002. Totodată, acesta a fost cel mai mare preţ mediu înregistrat după 1982. Preţul mediu al petrolului de tip Brent, tranzacţionat la Londra, a crescut cu 14% faţă de 2002.

Creşterea cotaţiilor petroliere a fost generată, în primul rînd, de declanşarea războiului din Irak, respectiv de temerile privind livrarea de ţiţei din această regiune. Alţi factori importanţi care au menţinut cursul ascendent al preţului petrolului au fost teama legată de atacurile asupra infrastructurilor din industria petrolieră, sabotarea instalaţiilor de profil din Irak (după război), creşterea cererii din China, precum şi unele greve în domeniu. În plus, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a redus cotele de producţie începînd cu luna noiembrie a anului trecut. Deocamdată, oficialii cartelului au decis să menţină neschimbate cotele, iar prima lor întrunire, în care vor aborda acest subiect, va avea loc în data de 10 februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb