Petrolul şi gazele - se preconizează un 2025 incert

A.D.
Piaţa de Capital / 20 ianuarie

Foto: Bogdan Maioreanu, eToro

Foto: Bogdan Maioreanu, eToro

Preţurile petrolului şi gazelor cresc, iar 2025 se preconizează a fi un an incert din cauza evoluţiilor geopolitice, deciziilor OPEC şi condiţiilor meteorologice.

Potrivit unei analize eToro, sancţiunile suplimentare impuse de SUA industriei petroliere ruseşti au dus la o creştere bruscă de 4% a preţului petrolului. Un eventual acord de încetare a focului ar putea reduce sancţiunile şi scădea preţurile petrolului, similar cu impactul acordului de la Minsk din 2014, când preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ, este de parere analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Scăderea preţurilor petrolului a avut un impact negativ asupra acţiunilor companiilor din sectorul petrolier. În plan intern, Trump ar putea dori să demonstreze reducerea rapidă a preţurilor la energie, ceea ce ar ajuta controlul inflaţiei, cheltuielile de consum şi competitivitatea economiei americane. De asemenea, ar putea contribui la reconstituirea rezervei strategice de petrol. Arabia Saudită, liderul OPEC, ar putea negocia scăderea preţului petrolului în schimbul accesului la tehnologii avansate, semiconductori sau echipamente de apărare.

Noile tarife vamale anunţate de Donald Trump ar putea afecta şi petrolul din Canada, ceea ce ar putea duce la creşterea preţurilor pe piaţa americană. În acelaşi timp, situaţia actuală sugerează un risc de supraofertă pe piaţa petrolului. Stocurile globale au crescut semnificativ în noiembrie 2024, ceea ce indică faptul că există suficient ţiţei pentru a satisface cererea existentă, posibil contribuind astfel la scăderea preţurilor.

Cantitatea de ţiţei procesat în rafinării a atins un maxim al ultimilor cinci ani, de 84,3 milioane de barili pe zi în decembrie 2024, sugerând o posibilă saturaţie temporară a pieţei. Estimările pentru 2025 indică o cerere mondială de petrol de 104 milioane de barili pe zi, iar producţia mondială ar putea creşte cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea contribui la echilibrarea ofertei şi cererii pe piaţa globală, estimează Bogdan Maioreanu.

Un alt factor semnificativ care a susţinut preţul petrolului în ultimele săptămâni a fost vremea extremă. Temperaturile scăzute din America de Nord, Europa, China şi Japonia au crescut cererea de petrol pentru încălzire. Comparativ cu anii anteriori, numărul de zile cu necesităţi sporite de încălzire a fost mult mai mare, ceea ce a dus la o prognoză de creştere a cererii de petrol în ţările OCDE cu 250.000 de barili pe zi. Dacă iarna continuă să fie la fel de aspră, preţurile petrolului ar putea rămâne la niveluri ridicate.

Vremea rece a avut un impact semnificativ şi asupra preţurilor gazelor naturale, care au început să crească în februarie 2024 şi au atins un maxim de peste 50 de euro pe MWh la începutul anului 2025. Acest lucru se datorează epuizării rapide a gazelor din instalaţiile de stocare, cu rezervele din unele ţări europene, cum ar fi Franţa, Croaţia şi Olanda, sub 50%. În schimb, Portugaliei îi merg cel mai bine rezervele, fiind complet umplute. Totuşi, preţurile actuale sunt departe de maximele atinse în august 2022, când au depăşit 339 de euro pe MWh. Contractele pentru iarna 2025 sunt la aproape 45 de euro pe MWh. Potrivit prognozelor meteorologice, februarie va aduce o vreme mai blândă şi mai umedă în nordul Europei şi mai caldă şi mai uscată în sud, ceea ce ar putea influenţa pozitiv preţurile petrolului şi gazelor naturale.

Perspectivele preţului petrolului pentru 2025 sunt ambigue, cu factori contrarii care pot influenţa evoluţia acestuia. Pe de o parte, acordurile de pace şi creşterea stocurilor de petrol ar putea duce la scăderea preţurilor. Pe de altă parte, factori precum condiţiile meteorologice extreme, sancţiunile economice şi constrângerile logistice ar putea menţine preţurile ridicate.

În plus, deciziile politice şi posibilele întreruperi temporare ale aprovizionării vor juca un rol important în determinarea traiectoriei preţurilor pe termen lung. Situaţia rămâne dinamică, iar evoluţiile viitoare vor depinde de aceste factori interconectaţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Pentru Ursula nu i problema, cumpara de "dincolo" cu 400% mai scump, vai de noi ce ne asteapta cu preturile

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. pai avem de unde. Descultii care nu muncesc - sa bea apa vie si se rezolva.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb