"Peugeot" primeşte garanţii de 7 miliarde euro de la stat

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 octombrie 2012

Intervenţia statului francez la "Peugeot" este prima după anii 2008-2009, când această companie şi "Renault" au primit un împrumut de 6 miliarde euro.

Intervenţia statului francez la "Peugeot" este prima după anii 2008-2009, când această companie şi "Renault" au primit un împrumut de 6 miliarde euro.

PSA "Peugeot Citroen", cel mai mare producător auto din Franţa, respectiv al doilea din Europa, a obţinut garanţii de stat de 7 miliarde euro (9 miliarde dolari) pentru consolidarea diviziei sale de creditare, "Banque PSA Finance". În schimbul susţinerii financiare, divizia menţionată va emite obligaţiuni noi către guvern.

Premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat că "Peugeot" va numi un reprezentant al statului în comitetul său de conducere, precum şi un reprezentant al sindicatelor, ca parte a acordului, iar compania va trebui să se abţină de la plata dividendelor atât timp cât beneficiază de ajutor financiar.

La rândul său, compania a informat că nu va acorda dividende, nu va răscumpăra titluri şi nu le va oferi membrilor managementului opţiuni pe acţiuni pentru performanţele lor, atâta vreme cât este valabilă garanţia oferită de stat.

În plus, Ministerul Finanţelor de la Paris a anunţat că va fi alcătuită o comisie de garantare din reprezentanţii guvernului, care va supraveghea orice schimbare în controlul producătorului auto sau "modificările semnificative" ale operaţiunilor acestuia.

"Peugeot" are nevoie de garanţii ca să-şi dimiuneze costurile împrumuturilor. Conform estimărilor companiei, datoria netă a "Peugeot" va fi, la finele lui 2012, de circa 3 miliarde euro, faţă de o ţintă de 2,5 miliarde euro stabilită în luna iulie. La sfârşitul lunii iunie, datoria producătorului auto era de 2,4 miliarde euro.

În trimestrul al treilea din acest an, vânzările "Peugeot" au scăzut cu 3,9%, la 12,9 miliarde euro, însă analiştii estimau numai 12,7 miliarde euro. Veniturile diviziei auto au înregistrat un declin de 8,5%, la 8,52 miliarde euro.

"Mediul concurenţial este tot mai dur, cu presiuni mari pe preţuri şi o deteriorare a pieţelor din sudul Europei", potrivit oficialilor "Peugeot", care anticipează că piaţa auto din Europa va scădea cu 9% în 2012.

În primele nouă luni din 2012, vânzările "Peugeot" au scăzut cu 13% în Europa. În aceste condiţii, societatea a înstrăinat active şi a emis acţiuni noi de un miliard de euro, ca să obţină lichidităţi.

"Peugeot" vrea să concedieze 8.000 de angajaţi şi să închidă o fabrică din apropierea Parisului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb