Pfizer este în defavoarea eliminării brevetelor vaccinurilor anti-Covid

A.P.
Companii / 7 mai 2021

Pfizer este în defavoarea eliminării brevetelor vaccinurilor anti-Covid

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, spune că "nu este deloc" în favoarea eliminării brevetelor pentru vaccinurile Covid, transmite La Stampa, citată de news.ro.

Cuvintele rostite în timpul celei de-a cincea Conferinţe internaţionale a Vaticanului sosesc după deschiderea lui Joe Biden, care miercuri a anunţat că este în favoarea eliminării protecţiei brevetelor pentru vaccinurile împotriva Covid-19 şi că este implicat "activ" în acest sens în negocierile în curs cu OMC. Un anunţ primit cu numeroase comentarii entuziaste şi de susţinere de la aproape toată lumea, dar şi cu rezistenţa multinaţionalelor farmaceutice.

Potrivit lui Bourla, care a vorbit cu AFP, deschiderea unităţilor de producţie a vaccinului Pfizer-BioNTech în afara Statelor Unite şi în Uniunea Europeană ar fi complicată din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu materii prime, riscând să "reducă numărul de doze produse ". Managerul a cerut apoi ca "operaţiunile de producţie să nu fie deranjate cu anunţuri motivate politic şi cu promisiuni goale".

Bourla a profitat de ocazie pentru a devoala şi detalii ale acordului cu Biontech pentru producerea celui de-al doilea vaccin Covid aprobat în lume:

"Vaccinul Pfizer a avut rezultate pozitive în noiembrie 2020 şi a fost înregistrat în decembrie 2020. Dar ştiţi când am semnat acordul comercial ? În ianuarie 2021. Un acord de miliarde de dolari a fost pus în stand by pentru a ne concentra toate eforturile pe realizarea vaccinului ». Pandemia Covid a marcat începutul multor colaborări şi multe dintre acestea au fost "atipice", a precizat el, "iar una dintre cele mai atipice colaborări este cea pe care am avut-o noi, cei de la Pfizer cu BioNTech. Nu pentru că am colaborat şi ne-am unit forţele pentru a dezvolta un vaccin, un lucru foarte frecvent pe măsură ce ştiinţa progresează. Ci pentru că am făcut-o fără să avem un contract şi nu ştiu dacă mulţi oameni cunosc acest detaliu ».

«Când am decis să ne alăturăm - a reamintit Bourla - am vorbit cu CEO-ul BioNTech, acum dragul meu prieten, Ugur Sahin. Şi i-am spus: Ugur, sper că înţelegi că luptăm împotriva timpului. Şi că vreme de câteva luni nu vom avea timp de contracte. Şi el a răspuns: Înţeleg, ne putem strânge mâna prin camera Zoom? Aşa au mers lucrurile la început. Singurul lucru care ne interesa era care va fi următoarea decizie pentru a ne asigura că vaccinul este sigur şi eficient . Acestea sunt exemplele, şi sunt sigur că mai există altele similare şi în alte părţi ale industriei, care ne fac pe toţi să fim atât de mândri".

Context

UE este "gata să discute" despre propunerea americană de a se ridica protecţiile de proprietate intelectuală privind vaccinurile contra covid, pentru a accelera producerea şi distribuirea lor, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene.

"UE este gata să discute despre orice propunere care ar lupta cu criza eficient şi pragmatic. Suntem gata să discutăm despre felul în care propunerea americană poate permite atingerea acestui obiectiv", a asigurat Ursula von der Leyen.

Într-un discurs în videoconferinţă la Institutul universitar eropean din Florenţa(Italia), Germania a amintit totuşi că UE ete deocamdată "principalul exportator de vaccinuri din lume" şi a făut apel la celelalte ţări producătoare să ridice restricţiile pentru exportul de doze.

Administraţia preşedintelui american, Joe Biden, anunţase miercuri că susţine ridicarea brevetelor de vaccinuri, precizând că Washingtonul participă "activ" la negocierile purtate în acest sens la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). O ridicare temporară a brevetelor este cerută în special de India şi Africa de Sud pentru a putea accelera producţia, dar anumite ţări, printre care Franţa, se opun vehement.

Şi preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat joi pentru ideea de a se ridica brevetele pe vaccinurile contra Covid-19, a doua zi după o propuere în acest sens făcută de Statele Unite pentru a accelera producţia şi distribuţia.

"Bineînţeles, Rusia va susţine o asemenea abordare", a afirmat dl Putin în timpul unei reuniuni privind pandemia, retransmisă la televiziune, cerând guvernului rus să studieze această eventualitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb