Piaţa asigurărilor, în uşoară scădere

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 noiembrie 2010

Asigurările Casco şi RCA au adus aproape 80% din subscrierile segmentului de asigurări generale.

Asigurările Casco şi RCA au adus aproape 80% din subscrierile segmentului de asigurări generale.

UNSAR: Subscrieri de 5,9 miliarde lei, în primele trei trimestre din 2010

Membrii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din Româ-nia (UNSAR) au realizat, în primele trei trimestre din acest an, un volum de prime brute subscrise de 5,9 miliarde lei, nivel în scădere nominală cu 5,7% faţă de rezultatele înregis-trate la sfârşitul lunii septembrie din 2009, arată un comunicat de presă.

Creştere la asigurările de viaţă

Raportările companiilor care practică asigurări de viaţă arată o creştere nominală a subscrierilor pe acest segment de piaţă de peste 4% comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2009, la peste un miliard de lei. Evoluţia a fost susţinută de creşterea nominală de peste 43% înregistrată pe clasa asigurărilor de viaţă şi anuităţilor legate de fonduri de investiţii, potrivit UNSAR.

Asigurările de mijloace de transport terestru - cele mai afectate

Pe segmentul asigurărilor generale, subscrierile membrilor UNSAR au totalizat 4,9 miliarde lei, valoare în scădere nominală cu 7,5% comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2009.

Cea mai afectată clasă de asigurări, potrivit raportărilor membrilor UNSAR, este cea a asigurărilor de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare (clasa III), care cuprinde produsele auto facultative Casco. Subscrierile aferente acestei clase au înregistrat, în primele trei trimestre din acest an, o scădere nominală cu aproape 24%, de la 2,5 miliarde lei, în septembrie 2009, la 1,9 miliarde lei, în septembrie 2010.

"Asigurările Casco şi RCA au adus aproape 80% din subscrierile segmentului de asigurări generale, aşa cum arată rezultatele membrilor UNSAR pentru primele trei trimes-tre din acest an", a spus directorul general al UNSAR, Florentina Almăjanu, explicând: "Subscrierile companiilor de asigurări generale sunt dependente de aceste tipuri de asigurări, ceea ce a condus la o schimbare a strategiilor de vânzare şi de subscriere, mai ales în condiţiile în care volumul despăgubirilor plătite este în creştere. Pe segmentul Cas-co, de exemplu, nivelul daunelor brute plătite a fost aproape egal cu cel al primelor brute subscrise. Iar dacă adăugăm şi rezervele constituite pentru daune avizate şi neavizate, atunci imaginea acestui segment de piaţă este din ce în ce mai sumbră".

Plus de 15,6% la RCA

Pe segmentul asigurărilor de răs-pundere civilă auto obligatorie - RCA şi carte verde (clasa X), primele brute subscrise au totalizat aproape 1,9 miliarde lei, nivel în creştere nominală cu 15,6% comparativ cu rezultatele anunţate de membrii UNSAR la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut.

Daunele brute plătite pe segmentul RCA au urcat de la peste 1,1 miliarde lei, în intervalul ianuarie-septembrie 2009, la 1,21 miliarde lei, în perioada similară a acestui an. Prin urmare, şi pe această clasă de asigurări se înregistrează o creştere a daunalităţii. Rezervele de daune avizate şi neavizate ale asigurătorilor membri UNSAR, constituite pentru contractele RCA, depăşeau la 30 septembrie 2010, 1,3 miliarde lei. La aceeaşi dată din 2009, nivelul aces-tor rezerve se apropia de 1,1 miliarde lei.

"Pe segmentul RCA se simte nevoia unei recalibrări a produsului, care să cuprindă şi o recalculare a preţurilor, pentru obţinerea unei corelări cât mai riguroase cu riscurile asumate de companii. Frecvenţa daunei prezintă cel mai mare risc pentru piaţa asigurărilor auto, în condiţiile în care acest indicator înregis-trează, în România, un nivel semnificativ mai ridicat, comparativ cu alte state europene. În prima parte a aces-tui an, preţul mediu la RCA s-a situat în jurul valorii de 110 de euro, pentru autoturismele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, valoare insuficientă în condiţiile unei frecvenţe a daunei atât de ridicată şi a apariţiei unor cereri de despăgubiri de dimensiuni din ce în ce mai mari, mai ales pentru daune nonpatrimoniale", a arătat Florentina Almăjanu.

UNSAR este organizaţia profesională a companiilor de asigurare, constituită în anul 1994 în scopul dezvoltării, extinderii, colaborării şi cooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şi internaţional. Uniunea a fost fondată de 13 societăţi de asigurare şi reasigurare. În prezent, organizaţia are 23 de membri, care generează aproximativ 95% din subscrierile totale ale industriei locale de asigurări. Începând din 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Comité Européen des Assurances - CEA, federaţia asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb