Piaţa aşteaptă minuni de la Sobolewski
Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2013
Brokerii văd, în general, cu ochi buni numirea lui Ludwik Sobolewski, fostul CEO al Bursei din Varşovia, pe funcţia de director general al BVB.
Aceştia se aşteaptă ca polonezul să dezvolte piaţa, după o perioadă în care lichiditatea a scăzut substanţial, listările private au lipsit cu desăvârşire, iar mai mulţi intermediari au părăsit piaţa.
• Rareş Nilaş: "Principalul obiectiv trebuie să fie creşterea lichidităţii Bursei pe piaţa principală"
Decizia (n.r. Consiliului Bursei) este corectă, iar experienţa noului CEO al BVB este relevantă, consideră Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.
Domnia sa ne-a declarat: "Cred că experienţa lui Ludwik Sobolewski în privatizările din Polonia prin intermediul bursei poate fi extrem de utilă în derularea ofertelor publice anunţate de Guvernul României". În opinia lui Rareş Nilaş principalul obiectiv al noului CEO BVB trebuie să fie creşterea lichidităţii Bursei pe piaţa principală.
• Mihai Căruntu, BCR, doreşte o strategie de atragere a unor companii private la cota bursei
Mihai Iulian Căruntu, Coordonator al echipei Cercetare Piaţa de Capital BCR, şi-ar dori ca Ludwik Sobolewski să vină cu o strategie de atragere de emitenţi privaţi pe BVB.
Domnul Căruntu ne-a declarat: "Cel mai concret aport aşteptat de la noul CEO cred că ar trebui să se refere la construcţia unei strategii coerente privind atragerea unor companii private importante la cota bursei. Din acest punct de vedere, experienţa noului CEO la bursa din Varşovia ar trebui să fie decisivă în realizarea acestui obiectiv esenţial pentru BVB, celelalte aspecte care ţin de administrarea bursei fiind secundare şi concurând, în fapt, la realizarea acestei ţinte majore în opinia mea".
Listările promise de stat la Nuclearelectrica, Romgaz şi Hidroelectrica sunt condiţia necesară, dar nu şi suficientă pentru dezvoltarea bursei, opinează Mihai Căruntu, care adaugă: "BVB are nevoie de companii private mari care să urmeze la BVB după companiile din energie, altfel listările anunţate de guvern nu vor însemna decât două-trei milioane de euro în plus la lichiditatea BVB, care abia ar trece astfel de zece milioane de euro pe şedinţă, în condiţiile în care pieţele din Ungaria şi Cehia au o lichiditate zilnică de 40-50 milioane de euro".
Astfel, aşa cum listarea Fondului Proprietatea nu a fost un medicament miraculos pentru dezvoltarea BVB, tot aşa nici listările majore anunţate de stat nu vor ajuta bursa locală în absenţa unui efort concret şi a unui plan strategic al BVB împreună cu brokerii importanţi în zona atragerii de companii private, potrivit analistului citat: "În acest fel, trebuie să se depună energie în valorificarea ferestrei de oportunitate reprezentată de efortul de marketing şi de baza de investitori creată de IPO-urile lansate de stat".
• Răzvan Paşol, Intercapital Invest: "Şansă de repoziţionare a pieţei de capital"
Răzvan Paşol, directorul general al "Intercapital Invest", consideră că venirea lui Ludwik Sobolewski la BVB reprezintă o şansă foarte mare de repoziţionare şi dezvoltare a pieţei de capital locale: "Mă bucură această alegere şi mă aştept la un model de dezvoltare similar cu cel al WSE, bazat pe dezvoltarea pieţei primare şi pe proceduri simple şi flexibile de finanţare şi tranzacţionare la BVB".
În urmă cu o săptămână, Ludwik Sobolewski a declarat cotidianului polonez Rzeczpospolita că ar accepta poziţia în România numai dacă ar fi convins că poate schimba piaţa.
• Acţiunile BVB, în urcare, marţi
Titlurile BVB au urcat cu peste 4% încă din primele minute de tranzacţionare, în şedinţa de ieri, după anunţul Bursei privind desemnarea noului director general, în persoana lui Ludwik Sobolewski.
Spre finalul şedinţei, acţiunile BVB au revenit spre nivelul de luni şi au încheiat ziua pe plus cu 1,98%, fiind cotate la 18,56 lei. Cu aceste titluri au fost realizate 106 transferuri, în valoare de 300.000 de lei.
Luni, Fondul Templeton Frontier Markets Fund Account a vândut 9.196 de acţiuni BVB, preţul tranzacţiei fiind de 18,1855 lei/acţiune, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.