"Piaţa de acţiuni va oferi cel mai bun randament la finele lui 2024"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2024

"Piaţa de acţiuni va oferi cel mai bun randament la finele lui 2024"

English Version

(Interviu cu Andrei Sota, fondatorul Signal Sigma)

"Nu există un moment mai bun decât prezentul ca să devii participant la piaţă"

"Principala aşteptare nerealistă a începătorilor este că poţi să îţi asiguri un venit activ şi recurent din tranzacţionare"

Piaţa de acţiuni va oferi cel mai bun randament la finele acestui an, crede Andrei Sota, fondatorul platformei de cercetare financiară Signal Sigma, care totuşi subliniază că un portofoliu construit corect trebuie să aibă pe lângă acţiuni şi obligaţiuni, aur sau mărfuri.

În opinia sa, lipsa de capital şi de cunoştinţe reprezintă principalele cauze pentru care ţara noastră este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte investiţiile în instrumente financiare. "Majoritatea românilor preferă de multe ori să îşi aloce capitalul disponibil în investiţii asupra cărora au o percepţie de siguranţă şi anume imobiliarele", spune Andrei Sota.

Reporter: Ce este Signal Sigma şi ce oferă abonaţilor?

Andrei Sota: Signal Sigma este o platformă de cercetare financiară dedicată instrumentelor tranzacţionate pe pieţele publice. Specialitatea noastră constă în crearea de strategii şi sisteme de investiţie pentru bursa americană, prin procese de analiză cantitativă şi machine learning.

Produsul principal al platformei porneşte de la cele trei strategii de investiţii automatizate. Acestea sunt portofolii model, pe care un investitor le poate urmări sau din care se poate inspira. Ele sunt concepute pentru a oferi grade diferite de risc, în funcţie de apetitul fiecăruia. Randamentul anual variază de la 7% la 20%. Asta înseamnă că urmărind strategiile noastre, un investitor îşi poate dubla capitalul în cinci - zece ani, suferind doar pierderile pe care şi le poate permite conform profilului său de risc.

De asemenea, oferim şi rapoarte zilnice, săptămânale şi trimestriale asupra celor mai relevante tendinţe din piaţă.

Reporter: Care este profilul clienţilor/abonaţilor pe care-i aveţi?

Andrei Sota: Avem deopotrivă clienţi profesionali cât şi amatori (retail). Majoritatea sunt localizaţi în Statele Unite, inclusiv români mutaţi acolo. Avem însă şi clienţi din Marea Britanie, Arabia Saudită şi România. Din rândul clienţilor locali, ne mândrim cu două instituţii deosebite care ne folosesc platforma - Fondul Emergent de Investiţii îşi Tradeville.

Nu toată lumea are însă şi un cont de tranzacţionare deschis. Spre surprinderea mea, unul dintre clienţii noştri a devenit abonat numai cu scopul de a învăţa şi a-şi planifica mai departe investiţiile.

Reporter: Statisticile arată că România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte investiţiile directe sau indirecte (prin fonduri) în instrumente financiare. Care credeţi că sunt principalele cauze şi cum poate fi ameliorată situaţia?

Andrei Sota: Principala cauză este lipsa de capital. Nu ai cum să începi să investeşti dacă nu ai cu ce.

Majoritatea românilor, chiar dacă au anumite economii, nu înseamnă că îşi pot permite să fie prea agresivi cu ele în ceea ce priveşte expunerea la risc. De aceea, preferă de multe ori să îşi aloce capitalul disponibil în investiţii asupra cărora au o percepţie de siguranţă şi anume imobiliarele.

Cea de-a doua cauză este lipsa de cunoştinţe. Pentru o persoană care nu se pricepe, poate fi foarte intimidant să începi să investeşti la bursă. Există o sumedenie de bariere de intrare care te pot descuraja: platforma tehnologică a brokerului, gama largă de instrumente, părerile diverşilor analişti.

Reporter: Cum vedeţi mediul macroeconomic în acest an şi ce oportunităţi de investiţii credeţi că există în contextul dat?

Andrei Sota: Principala problemă pe care piaţa o întâlneşte în acest moment este inflaţia care încă pare să persiste, în ciuda eforturilor băncilor centrale. Recesiunea mult aşteptată nu s-a materializat în 2023 şi a început să devină o temă învechită, deşi anumite riscuri există.

Aşadar, depinde în ce tabară te plasezi. Crezi că inflaţia va scădea şi nu va exista o recesiune? Cumperi acţiuni. Crezi că va exista o recesiune? Cumperi obligaţiuni. Crezi că inflaţia va creşte? Cumperi aur, mărfuri şi acţiuni ale companiilor din energie.

Desigur un portofoliu corect compus are într-o oarecare măsură toate elementele descrise mai sus. În opinia mea, piaţa de acţiuni va oferi cel mai bun randament la finele lui 2024.

Reporter: Care sunt cele mai importante preconcepţii şi/sau aşteptări nerealiste pe care le au investitorii începători?

Andrei Sota: Cred că principala aşteptare nerealistă este că poţi să îţi asiguri un venit activ şi recurent din tranzacţionare. Sigur există un procentaj extrem de mic din populaţie care poate realiza acest lucru, însă pentru majoritatea covârşitoare de oameni, piaţa financiară reprezintă o sursă de venit pasiv pe termen mediu şi lung. Să îţi schimbi jobul actual ca să devii trader este extrem de dificil.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a investit niciodată în instrumente financiare?

Andrei Sota: Să se apuce acum de investit, cu o sumă mică de bani. Nu există un moment mai bun decât prezentul să devii participant la piaţă. Experienţa din viaţa reală este la fel de importantă ca teoria în acest domeniu. Pe măsură ce dobândeşti experienţă şi cunoştinte, capeţi şi încredere şi poţi investi gradual mai mult. Un alt sfat este să îţi cauţi un mentor cu care rezonezi sau un grup de investitori alături de care să tranzacţionezi. Piaţa este o construcţie socială până la urmă şi contrapartida unei tranzacţii este un alt om. Aşadar este foarte important să nu investeşti în mod izolat şi solitar, ci ca parte a unei comunităţi. În acest fel, vei acumula experienţă şi de la alţii, îţi vei putea împărtăsi emoţiile care vin odată cu câştigurile şi pierderile, iar întregul proces iţi va aduce mai multă satisfacţie.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. T bill and chill. Sunt in tabara cu recesiunea :).

    1. Cu parere de rău te anunț că ești în tabăra nepotrivită! Îți doresc ședere și rămânere placută acolo!

      Gamblingul bursier merge până nu mai merge.

      Sunt sus bre toate, prea sus. Piata abia asteapta un pocnet de pistol ca sa o ia la vale macar pentru o corectie daca nu pentru o criza mai zdravana

      sustin opinia 1.3

      sustin opinia 1.4

      sustin opinia 1.4

      sustin opinia 1.5

      sustin toate opiniile

      Atentie la corelatia intre actiuni si obligatiuni, care momentan este prea mare ca sa presupui ca te scapa de o corectie in portofoliu. Mai multi au pariat exact pe asta in 2023, unde obligatiunile au scazut. Sunt de acord insa ca dobanzile sunt atractive si nu mai au mult de crescut.

      us stock vs bonds = stocks in luna…

      s c c r e t 

      asta spune mult!

      Aprob pozitiv opinia 1.4

      mda, una e sa sustii, alta e sa aprobi!

      Opiniile le apoba redactia.

      ...

    asteptam pina pe 30 Decembrie si in 31 cumparam de toti banii

    1. piatele nu sunt la cer, ele au depasit deja Calea Lactee!

      Cumparati "Tezaur". A fi patriot inseamna sa te jertfesti pentru Ministerul de Finante.

      Inseamna mult mai mult de atât, dar pare ca tu nu reușești sa înțelegi asta orice ai face...

    ce zic bondurile usa state in inversare ca medie de peste 650 de zile?!

    eu stiu ca cu cat perioada de stat sub apa e mai mare cu atat durerea… cat si cu cat adancitura e mai mare cu atat pocnirea… 

    The spread between long- and short-term bond yield reflects current economic conditions. When the spread narrows down,o reven reverses, it's a sign of an economic recession. Increasing yield spread signals higher economic risks in the USA and Eurozone, making bonds a favorable investment option. In contrast, declining spread signals reduced economic risks, making stocks a more suitable investment. 

    nu fa ce face turma.. recesiunile vin dupa cv timp in care bondurile au iesit din decompresarea / inversarea.. cand dau semne clare de urcare spre pozitiv atunci se rupe divergenta in piata… plus ca le prind pe bancile comerciale la intersectii de doband comerciale crash dobanda banci centrale mai sus ca ele si inflatie crash… acole e mereu socul de panica.. pentru ca dobanda centrala poate sa taie ca un cutit atunci cand sta mai sus ca rata inflatiei si ca dobanda bancilor comerciale comerciala… aici banca centrala se sperie si tre sa isi coboare dobanda instatn sub a celor comerciale.. caci si 1 trimestru daca sta deasupra face praf si pulbere in economie… stim cazuri ca au fost tot repetate.. vedeti patania 2019-2019… patania 2007-2009.. patania 2000-2001… patania 87-91…. sau 80-82…sau 1929-1932… 

    parerea mea e ca stocks vb bonds va merge inca lateral dar pe platoul de sus a stocks vs bonds… cat timp nu stiu exact… sa nu fie o miscare laterala ca ani 60 si cv… ceea ce e un lucru bun pentru consumatori si un lucru putin mai bun pentru afaceristi… consumatorii vor putea sa acceseze unele lucruri actual inacesibile iar afaceristii vor trebui sa aiba putina piardere ori profituri la o rata mai mica… daca se reuseste acest ciclu “depresia” se amana mult ani in fata.. dar o recesiune scurta nu se poate omite… 

    va spun… tura asta vor pierde speculatorii si cv afaceristi.. si vor castiga ca pondere oamenii de rand “putere cumparare”… pentru ca puterea lor oricum e pe minime fata de afaceristi.. mai jos de atat nu vad sa cada.. da poate in slumpul recesionist scurt dar unele active sau chestii scumpe vor cadea mai abrupt in raport cu venitul consumatorului “chinuit”… 

    cine pariaza inca crestere specula pariaza ca va mai casapii o tura veniturile oamenilor de rand… ele deja in unele piete nu mai cresc real.. sunt in crash din 2019-2020… tot ce misca acum e cv exces de lichiditate extras din active vandute ori refinancati/acces credit la dobanzile de panica din 2020… 

    in usa urmeaza sa se faca accesul intre generatii la active… fenomenul asta se repeta periodic.. si deci sctivele se for “ieftini” relativ cu puterea de cumparare a urmatoarei generatii ce tre sa le preia… si deci in fata risc de vanzari mai mari ca de cumparari.. ceea ce e bine .. mai racoreste piata si decompreseaza nebunia… 

    uk … germania… nu sunt nici ele omise… cele mai mari oportunitati vin in UK si germania… pentru oamenii de afaceri din Europa ce vor sa vaneze alte piete… 

    s c c r e t

    1. us mark up to gdp .. e in crash… e lag in piata la senzatie de “avutie” poate pana in 2025-2026… nu stiu… o sa urmaresc indexurile…

      s c c r e t 

      Urmărește-le dar nu ne spune și nouă! Nu înțelegem nimic!

      Bine,eu nu-l înțeleg nici pe Sota care ne spune că acum e cel mai bun moment de cumpărat acțiuni! După o creștere de 50% din octombrie 2022?? 

      FARA nici o corectie de atunci(19 luni).

      daca citeai mai bine punctul 3 … intelegeai si dilema din comentul tau…

      dar hai sa te ajut sa intelegi ce a spus “Sota” (nu stiu cine e si nici nu ma intereseaza; dar are o observatie relativ “corecta”) =  

      The spread between long- and short-term bond yield reflects current economic conditions 

      deci bonduri spre descendent si inversare = declining spread signals reduced economic risks, making stocks a more suitable investment 

      si 

      bonduri din inversare si decompresare iar spre ascendent = When the spread narrows down,o reven reverses, it's a sign of an economic recession. Increasing yield spread signals higher economic risks … 

      In functie de piete… si necesitati / bule / sau specule / pe diferite sectoare sau industrii / ori marfuri …etc… plesnirile difera ca intensitate dar au periodic ca majoritate aceleasi industrii pocnite… 

      Populatia de rand nu stie acest mecanism… doar bancherii si bancile centrale ori insideri din guverne si ceva afaceristi… procentul populatiei din fiecare stat / tara educata sa inteleaga si sa urmareasca fenomenele / datele / economice si de cauzalitate e foarte foarte mic. 

      Ca si aici degeaba urmarest bondurile … daca nu urmaresti in paralel si alte rapoarte de schimb din piata reala - financiara - gov … caci bondurile iti spun ca da ai expansiune varf crash si slump… dar nu iti spun ca pondere tot… ele reflecta periodic speculele majoritare: credit imo, credit consum, cresit afaceri, etc… dar astea periodic se baloneaza diferit in cicluri diferite de expansiuni si contractii.. si deci tre sa urmarest si sa intelegi mai multe fenomene si rapoarte exonomice de schimb din piata… 

      In principiu nu sunt multe … 

      10 indicatori pentru incepatori 

      20-30 pentru medii 

      si 30-50 pentru avansati… 

      Oricum cei 10 indicatori isi fac treaba fara probleme … daca nu esti tiriac sau bil nu ai de ce sa urmaresti si sa intelegi mai mult de 10-20 indicatori…  

      Gandeste ca sunt in medie 50-54 de lectii de baza la bac pentru Mate ca sa poti lua intre 9 si 10… deci poti sa iei nota de trecere de 5-6 si cu doar 10-20 de “lectii” indexuri intelese / invatate…  

      De ce 50 de “lectii/indexuri”… pentru ca variatia “temelor/testelor” exonomice de “expansiuni/contractii” difera constant… unde observi la o analiza si la o istorie mai lunga a datelor ca aceleasi variatii din trecut au sot repetate iar in proportii de 80-90-96-99%… dupa alti zeci de ani… impaturind perfect aceleeasi nevoi reale repetate de om in economia respectiva… a naste, a locuii, a manca, a te deplasa, a invata, a calatorii, a te imbraca, a daruii, a fura, a lupta, a te apara…  

      s c c r e t

      Pe termen lung (minim10 ani), cel mai bun moment de cumparat actiuni e atunci cind ai bani.

      Pe termen scurt, calatoreste, distreaza-te, traieste. Lasa-i pe nostradamusi sa gloseze. Trebuie sa aiba si existenta lor un sens. Pentru ei.

    Din iarna anului trecut s-a tras semnalul ca acțiunile vor începe sa de mai calmeze în maxim vara anului asta. Pt ca într-adevăr exista o curba statistica constanta iar bum ul din ultima perioada a bursei din România nu a favut decât sa se joace din pix și sa încerce sa tina, pe hârtie, valoarea banului investit.

    Ca atare ce spune aberantul asta ca încă poți face profit pana la final de 2024 îl va scoste din cursa brokerilor competenți și la anu se angajează agent imobiliar..

    E timpul de a ne uita spre obligațiuni și alte investiții adiacente și asta serios gândită spre care 

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb