PCC şi "Fortissimo Capital" îşi unesc forţele pentru privatizarea "Oltchim"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2013

PCC şi "Fortissimo Capital" îşi unesc forţele pentru privatizarea "Oltchim"

Wojciech Zaremba, PCC: "Avem scrisori de recomandare de la Commerzbank, Raiffeisen Bank, Inoes şi PKN Orlen"

PCC SE, acţionarul minoritar al "Oltchim", şi fondul israelian de investiţii "Fortissimo Capital" vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului vâlcean.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România, ne-a declarat: "Suntem implicaţi în cazul Oltchim de şapte ani, am participat la procesul de privatizare toamna trecută, iar acum luăm parte la a doua încercare de privatizare a companiei. În urmă cu o lună am depus scrisoarea noastră de intenţie, am spus că PCC este interesat să cumpere integral Oltchim, iar astăzi (n.r. ieri) ne-am unit forţele cu fondul de investiţii «Fortissimo Capital» şi am depus împreună o scrisoare de intenţie, prin care ne prezentăm dorinţa să cumpărăm Oltchim".

"Fortissimo Capital" este un fond privat de investiţii care a început discuţiile cu reprezentanţii combinatului, pe marginea privatizării, în această primăvară.

Fondul are active de jumătate de miliard de dolari şi investeşte, în principal, în companii publice şi private israeliene din domeniul tehnologiei şi industriei, care au nevoie de infuzii de capital pentru dezvoltarea afacerilor.

Wojciech Zaremba ne-a spus despre asocierea cu israelienii: "Este o combinaţie fericită, între un investitor strategic şi un fond de investiţii. Astfel, putem asigura finanţarea necesară pentru Oltchim. Noi cunoaştem foarte bine industria, piaţa, aşa că suntem siguri că nu vom avea probleme să reconstruim reţeaua comercială, producţia.

Cred că această asociere poate fi foarte utilă companiei şi poate duce la dezvoltarea sa".

Potrivit domnului Zaremba, PCC şi "Fortissimo" vor depune toată documentaţia necesară, scrisori de recomandare de la partenerii de afaceri şi, de asemenea, de la bănci.

"Nu vreau să vorbesc în numele «Fortissimo», însă pot să vă spun ce recomandări are PCC", ne-a declarat Wojciech Zaremba, adăugând: "Noi avem scrisori de recomandare de la Commerzbank şi de la Raiffeisen Bank, două bănci foarte serioase, şi, de asemenea, de la partenerii noştri Inoes, una dintre cele mai mari companii din domeniul chimic, şi PKN Orlen, cea mai mare companie din Polonia".

Oltchim este în insolvenţă de la începutul acestui an, după ce, în septembrie 2012, tentativa de privatizare a eşuat.

Principalii acţionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o deţinere de 54,8% din acţiuni şi PCC, cu o deţinere de circa 33% din titluri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. AFARA CU AGENTII KGB DIN ROMANIA ! SA AZVARLIM RUSII DIN TARA, CA SI PE COZILE DE TOPOR VANDUTE RUSILOR ! Aceasta Lepadatura de polonez nu va avea viata linistita in tara noastra... Va vom sabota orice actiune anti romaneasca si va vom toca non-stop ! Ati distrus Mechel Targoviste, vreti sa intrati pe usa din dos cu benzinariile , prin intermediul sarbilor, dar rabdarea romanilor are o limita...HINGHERII PE VOI, MARS LICHEA zaremba !!!

    1. De unde stii ca e doar kgb-ist?

    Interesant ! De ce oare? Se reconfirma faptul ca Cernev este vuvuzeaua PCC?

    Sa nu uitam ca printr-o simpla miscare de condei a Domnului fost Prim Ministru, Tariceanu - la sfarsitul anului 2007 s-a anulat conversia datoriei OLTCHIM catre AVAS realizata in anul 2005 iar PCC, fara a plati ceva, a ajuns de la cca. 1,2% - participare la capitalul OLTCHIM, la cca. 12%. Coincidenta, sau nu, PCC are angajat pe post de consilier pe Sebastian VLADESCU - fost ministru de finante si fost secretar de stat in Guvernul Tariceanu si, conform presei, pe Remus Vulpescu - fost sef al OPSPI (in perioada procesului de privatizare al OLTCHIM). 

    Renuntarea la efectuarea conversiei (sau mai bine zis a reconversiei) in actiuni este o eroare privita prin prisma mai multor factori: 

    - a fost aprobata de UE dupa o investigatie de aproape 4 ani, investigatie ingreunata de nenumaratele plangeri ale PCC asistat de Sebastian VLADESCU; 

    - este subevaluat capitalul actual al OLTCHIM (cca. 8 milioane de EURO); OLTCHIM nu poate fi comparat spre exemplu cu USG - CIECH, TERAPLAST, etc. care au un capiata similar cu cel al OLTCHIM dar care au cifre de afaceeri mult inferioare fata de cifra de afaceri a OLTCHIM. 

    Spre exemplu, in perioada 2007 - 2008, erau vandute zilnic de catre OLTCHIM produse de cca. 2,0 - 2,5 milioane de EURO; zilnic erau incarcate peste 100 de camioane si cisterne cu PVC, CLOROSODICE, POLIOLI, etc. si peste 50 de cisterne de cale ferata cu OXO - ALCOOLI, CLOROSODICE, etc.; 

    - un capital social de 400 - 500 milioane de EURO, pe langa faptul ca este un capital corect, are si alta greutate in fata bancilor; 

    - masura conversiei datoriilor OLTCHIM a fost agreeata si de catre banci (BCR, BT) si de catre unii furnizori de servicii (ELECTRICA, etc.) care doreau sa beneficieze de aceasta. 

    Problemele de functionare ale OLTCHIM au inceput in momentul in care a fost sistata productia (de etilena si propilena) de catre OMV PETROM in noiembrie 2008.  

    De ce oare? Cine avea interesul sa buna pe butuci doua unitati de productie ARPECHIM (actuala Divizie Petrochimica Bradu) si OLTCHIM care impreuna aveau vanzari de peste 3,5 milioane de EURO / zilnic?  

    Sa nu uitam ca aceste unitati erau unice producatoare in Romania si nu numai de PVC, OXO-ALCOOLI, PLASTIFIANTI, POLIETILENA, ETILENA, PROPILENA, etc.

    Sa fie oare rechinii din industria chimica si petrochimica iar PCC sa fie numai o coada de topor a acestora iar Cernev coada de topar a PCC (catalogat de presa ca fiind vuvuzeaua PCC)? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb