SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / ÎN 2017, Creşterea BET-FI, de peste patru ori mai mare faţă de cea a BET

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2018

Creşterea BET-FI, de peste patru ori mai mare faţă de cea a BET

Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: "Indicele BET-FI - mult mai bine ancorat la evoluţiile burselor internaţionale, decât BET"

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: "Unele SIF-uri se tranzacţionează la discount-uri sub cele ale FP"

Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a marcat un avans de 30,04%, în perioada 30 decembrie 2016 - 29 decembrie 2017, în raport cu moneda euro, de circa patru ori şi jumătate mai mare faţă de creşterea consemnată de indicele BET, care a fost de doar 6,65%.

"2017 a fost un an foarte bun pentru indicele BET-FI şi implicit pentru companiile care-l compun", ne-a transmis Ovidiu Şerdean, broker la IFB Finwest, adăugând: "Putem spune că BET-FI a fost mult mai bine ancorat la evoluţiile burselor internaţionale, decât indicele BET al Bursei de la Bucureşti.

Fiecare companie a avut particularitatea ei; dacă SIF Banat -Crişana a fost impulsionat de programul de răscumpărare, deşi a fost lipsit de dividende, SIF Transilvania deşi a avut o evoluţie aproape liniară, a avut cel mai mare randament al dividendelor (aproximativ 7,5%), SIF Moldova a înregistrat cea mai mare creştere anuală pe curs (aproximativ 80%), beneficiind de expunerea mare pe acţiunile bancare.

Fondul Proprietatea a continuat programul obişnuit de vânzări de active şi răscumpărări de acţiuni, program pe care sunt şanse mari să-l vedem continuat şi în acest an".

În opinia domnului Şerdean, pentru 2018, este posibil ca piaţa să înregistreze noi maxime locale, dar în continuare rămâne supusă unui risc mai ridicat de volatilitate: "Pentru anul 2018, creşterea barilului de petrol ar putea fi o bună oportunitate pentru Fondul Proprietatea în vederea continuării lichidării pachetului de acţiuni deţinut la OMV Petrom.

Pentru SIF- uri, aducerea în discuţie a ridicării pragului de deţinere reînvie apetitul investitorilor".

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: "Cererea pentru acţiunile SIF-urilor a fost internă"

Mihai Purcărea, director general BRD Asset Management, consideră că acţiunile FP au avut, în 2017, o performanţă în mare măsură destul de aproape de evoluţia BET-XT-T, în timp ce SIF-urile au înregistrat o performanţă superioară. "O bună parte din această performanţă a venit în a două jumătate a anului când acţiunile româneşti în ansamblu nu au avut cea mai bună evoluţie datorită faptului că investitorii străini au fost speriaţi de riscurile politice", ne-a transmis domnia sa, adăugând: "Aceasta sugerează că cererea pentru acţiunile SIF-urilor a fost internă".

Potrivit domniei sale, evoluţia FP, dar mai ales a SIF-urilor va fi dependentă de cea a burselor, deoarece, istoric, aceste companii s-au comportat că nişte acţiuni "high beta" (n.r. valabilitate mare): "Discount-ul la care se tranzacţionează FP faţă de NAV (valoarea activului net) este aproape de minimul istoric, iar portofoliul său are o pondere mai mare de acţiuni nelistate (decât acum câţiva ani) care ar trebui să ceară un discount mai mare. Şansele pentru o listare rapidă a Hidrolectrica nu sunt foarte ridicate. Merită să fie remarcat că unele SIF-uri se tranzacţionează la discount-uri sub cele ale FP, care este compania unde interesele acţionarilor şi managementului sunt foarte bine aliniate".

Dan Popovici, OTP Asset Management: "O parte dintre investitori au considerat acţiunile SIF şi FP ca proxi pentru «capturarea» creşterii economice"

Evoluţia BET-FI, în 2017, are la bază două fundamente extrem de importante, consideră Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management. Domnia sa a explicat: "Pe de o parte faptul că cel puţin la începutul anului trecut acţiunile SIF şi FP se tranzactionau la discounturi importante faţă de activul lor net, astfel fiind considerate de investitori ieftine. Pe de altă parte credem că aşteptările investitorilor privind ridicarea pragului de deţinere la cele cinci SIF-uri şi implicit pregătirea portofoliilor pentru acel moment au fost principalul motor de creştere în cea de a doua parte a anului 2017.

În continuare, credem că piaţa pe cele cinci SIF-uri este majoritar controlată de investitori locali, în timp ce investitorii străini sunt prezenţi mai ales în cazul acţiunilor Fondului Proprietatea.

În condiţiile în care România a înregistrat o creştere economică record, având ca principal motor consumul intern, iar dacă ne uităm la relativ slaba reprezentativitate a PIB-ului României la cota Bursei de Valori Bucureşti, atunci putem spune că o parte dintre investitori au considerat acţiunile SIF şi FP ca proxi pentru «capturarea» creşterii economice. În funcţie, pe de o parte, de interesul investitorilor locali faţă de portofoliile fiecărui SIF în parte, iar pe de altă parte dacă ne uităm la evoluţiile de anul trecut, în prezent vedem diferenţe mari din punct de vedere a discountului cu care se tranzacţionează SIF-urile. Aceste discounturi se situează pe o plajă largă între aproximativ 13% şi peste 40% faţă de valoarea activului net al SIF-urilor".

În opinia domnului Popovici, anul 2018 poate aduce eliminarea pragului la cele cinci SIF-uri, fapt care va menţine interesul investitorilor locali, aceştia pregătindu-se încă de anul trecut pentru acest moment. Domnul Popovici spune: "În aceste condiţii, este de aşteptat ca o parte dintre SIF-uri sau poate chiar toate să continue evoluţiile bune înregistrate anul trecut. În ceea ce priveşte acţiunile Fondului Proprietatea, evoluţia acestora este strâns legată de capacitatea managerului fondului de a îşi continua politica de răscumpărări şi distribuţie de capital. În aceste condiţii, ne aşteptăm ca randamentul adus de distribuţia de capital să fie superior celui rezultat din aprecierea de capital".

Analişti: Programele de răscumpărare, benefice pentru evoluţia preţului acţiunilor

Programele de răscumpărare derulate de FP şi de unele dintre SIF-uri au fost benefice pentru evoluţia preţului acţiunilor respective, consideră Dan Popovici.

Potrivit domnului Şerdean, nu de puţine ori, acţionarii FP şi-au exprimat dezamăgirea că politica dusă de administratorii fondului nu este îndreptată către dezvoltarea acestuia pe termen lung: "Pe termen scurt, însă, politica de vânzări de active şi răscumpărare de acţiuni poate rămâne una câştigătoare. Legat de SIF-uri, dacă facem o paralelă între ceea ce însemnau cele 5 SIF-uri acum 10 ani şi ceea ce înseamnă acum observăm o foarte mare diferenţă atât în ceea ce priveşte valoarea acţiunilor, cât şi a volumelor de tranzacţionate.

Poate că o creştere a transparenţei activităţii precum şi o sporire a încrederii investitorilor ar putea readuce SIF-urilor strălucirea de altă dată".

Şi Mihai Purcărea consideră că programenle de răscumpărare ale FP au avut un impact pozitiv asupra diminuării discountului faţă de NAV. Domnia sa ne-a mai spus: "La SIF-uri, impactul este greu de cuantificat, deoarece programele de răscumpărare pură (acţiuni cumpărate în vederea anulării şi nu distribuirii gratuite) au început de curând şi au fost încă mici ca pondere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb