SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / JOHAN MEYER, FONDUL PROPRIETATEA: "Îndemnăm Guvernul să profite de condiţiile de piaţă, ca să listeze Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2018

"Îndemnăm Guvernul să profite de condiţiile de piaţă, ca să listeze Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom"
  • document ataşat PORTOFOLIUL FP
    apasă aici pentru a descărca.

    (Interviu cu Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al Fondului Proprietatea)

    "Din cauza dimensiunii mici a Bursei de Valori din România, unele fonduri de investiţii străine nu pot justifica barierele birocratice şi plata unor taxe mari pentru accesul la Bursă"

    Reporter: Cum a fost anul 2017 pentru Fondul Proprietatea?

    Johan Meyer: Per total, a fost un an bun pentru Fond, dacă ar fi să menţionăm câteva puncte cheie:

    - Fondul a avut o performanţă solidă în 2017: VAN pe acţiune a înregistrat un randament total de 13,1%, în timp ce creşterea preţului acţiunii a fost de 21,5% (randament ce include distribuţiile de numerar);

    - A distribuit acţionarilor o sumă brută de 924 milioane lei;

    - A finalizat cu succes vânzarea participaţiilor în filialele Electrica, cu un discount de 3% faţă de VAN, incluzând dividendele de la companie;

    - A vândut, cu succes, 1,454 milioane acţiuni deţinute la OMV Petrom, la cel mai redus discount într-un plasament privat executat de Fond, crescând, în acelaşi timp, free-floatul companiei pe piaţa românească;

    - Au continuat eforturile pentru promovarea Fondului către investitori locali şi internaţionali, precum şi pentru creşterea vizibilităţii pieţei locale de capital şi a companiilor locale la nivel internaţional.

    De asemenea, am continuat să fim un acţionar foarte activ şi vocal în companiile din portofoliu, în 2017. În mod particular, am semnalat încălcări ale guvernanţei corporative, probleme de management, proiecte de investiţii nefezabile sau modificări legislative controversate cu impact asupra companiilor de stat.

    Reporter: Ce perspective vedeţi pentru listarea companiilor din portofoliu?

    Johan Meyer: Am susţinut mereu cu tărie listările pe piaţa românească de capital, aşa că nu putem decât să sperăm că în 2018 vor fi mai multe oferte decât în 2017, fie IPO-uri ale unor companii de stat, fie ale unor companii private.

    Totuşi, pentru ca IPO-uri ale unor companii de stat să aibă loc, este vital să existe un angajament politic şi credem că noul Guvern, odată instalat, are oportunitatea să aducă o perspectivă proaspătă asupra IPO-urilor şi să ofere mai multă vizibilitate asupra calendarului de listare a unor companii cheie, precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti sau Salrom.

    În opinia noastră, Hidroelectrica este cel mai aproape de o listare, în timp ce Aeroporturi Bucureşti şi Salrom au poveşti de creştere interesante şi deci un potenţial semnificativ să fie IPO-uri de succes, conducând la dezvoltarea în continuare a pieţei de capital româneşti.

    Îndemnăm Guvernul să profite de condiţiile ideale de piaţă, de interesul investitorilor şi de evaluările atractive pentru a lista aceste companii.

    Reporter: Care sunt aşteptările dumneavoastră privind listarea Hidroelectrica?

    Johan Meyer: Hidroelectrica este aşteptată la listare de ceva vreme şi singurul lucru care a împiedicat acest lucru a fost lipsa de voinţă politică. În acest context, este greu de estimat un termen pentru listare.

    Au existat declaraţii ale Ministrului Energiei, toamna trecută, că IPO-ul va avea loc în 2018, dar nu au existat paşi concreţi sau acţiuni în această direcţie. Dimpotrivă, am asistat la o deteriorare gravă a guvernanţei corporative în companie şi la schimbări continue la nivelul Consiliului de Supraveghere şi al managementului. Sperăm că Ministerul Energiei va lua exemplul Ministerului Economiei şi nu va continua să numească administratori fără o experienţă profesională care să contribuie la creşterea viitoare şi la dezvoltarea companiilor din portofoliu.

    Reporter: Care sunt intenţiile dumneavoastră pentru următorii ani, în ce priveşte distribuţiile de cash şi programele de răscumpărare? Până când doriţi să le continuaţi?

    Johan Meyer: Intenţionăm să continuăm politica actuală de investiţii, croită pentru a maximiza randamentele pentru toţi acţionarii. Reducerea discountului faţă de VAN sub 15% rămâne unul din principalele obiective pentru 2018 şi, în acest scop, vom continua acţiunile care depind de noi, precum răscumpărări şi distribuţii de numerar.

    Reporter: În ce orizont de timp vedeţi şi investiţii?

    Johan Meyer: Nu putem oferi o estimare, dar când va apărea o nouă oportunitate de investiţie benefică pentru acţionarii noştri, cu siguranţă o vom lua în considerare.

    Reporter: Care sunt evenimentele care consideraţi că vor influenţa Fondul, în 2018?

    Johan Meyer: Monitorizăm atent câteva modificări legislative. Între acestea, privim cu atenţie soarta amendamentelor legii guvernanţei corporative, analizate acum de Curtea Constituţională. Modificările legii adoptate în decembrie reprezintă un imens pas înapoi în timp pentru companiile deţinute de stat şi pentru ţară, în timp ce riscurile corupţiei în aceste companii cresc dramatic.

    Sperăm ca preşedintele Iohannis să întoarcă legea în Parlament şi ca parlamentarii să înţeleagă importanţa majoră ca aceste companii să fie conduse în mod profesionist, în conformitate cu un set clar de reguli de transparenţă şi răspundere.

    Reporter: Care sunt planurile pentru 2018?

    Johan Meyer: Vom continua să atragem atenţia cu privire la importanţa maximă pe care o are o lege clară a guvernanţei corporative. De asemenea, credem că practica mandatelor interimare, susţinută de statul român ca acţionar majoritar, cu scopul numirii în fruntea companiilor a unor persoane afiliate politic şi cu puţină sau nicio competenţă pentru aceste posturi, ar trebui să înceteze.

    Acest lucru este foarte dăunător pentru stabilitatea economică pe termen scurt, mediu şi lung a unor astfel de companii, care se întâmplă să fie şi unele dintre cele mai valoroase întreprinderi de stat din România.

    Trebuie numite boarduri şi directorate cu mandate complete, după procese amănunţite de selecţie. Noii membri ai consiliilor şi directorii trebuie mai întâi să stabilească priorităţile strategice ale societăţilor, în conformitate cu deciziile acţionarilor. Apoi, aceştia ar putea aproba planurile de investiţii şi ar putea identifica surse de finanţare, printre care banii aduşi de un IPO ar putea reprezenta o soluţie foarte eficientă din punct de vedere al costurilor.

    Reporter: Cum vedeţi faptul că cel mai mare acţionar îşi reduce în mod constant participarea?

    Johan Meyer: Nu putem comenta asupra deciziilor acţionarilor noştri.

    Reporter: Cum vă afectează gradul de dezvoltare al BVB?

    Johan Meyer: Piaţa de capital din România este încă prea mică în comparaţie cu dimensiunea economiei şi cu potenţialul acesteia. IPO-urile continuă să reprezinte principalul motor al dezvoltării pieţei locale. A fost foarte încurajator să vezi, în 2017, IPO-uri ale companiilor private şi sper să vedem mai multe în 2018. Totuşi, avem nevoie de listarea unei mari companii de stat, cum ar fi Hidroelectrica, având în vedere că acest lucru ar contribui decisiv la potenţiala promovare a pieţei locale de capital la statutul de piaţă emergentă, de la cel de frontieră.

    Problema accesului pe piaţă este încă relevantă. Din cauza dimensiunii mici a Bursei de Valori din România, unele fonduri de investiţii străine nu pot justifica barierele birocratice şi plata unor taxe mari pentru accesul la Bursă.

    Reporter: Cum vedeţi măsurile fiscale adoptate de Guvern? Ce aşteptaţi de la autorităţile statului în ceea ce priveşte încurajarea mediului de afaceri?

    Johan Meyer: Mediul de afaceri se aşteaptă la o mai mare predictibilitate, stabilitate şi transparenţă şi credem că noul guvern are ocazia să trimită un mesaj pozitiv în această direcţie.

    Reporter: Ce aşteptări aveţi de la ASF?

    Johan Meyer: Autoritatea de Supraveghere Financiară este un actor cheie cu care am lucrat întotdeauna îndeaproape. Ne aşteptăm ca instituţia să continue să sprijine dezvoltarea pieţei şi dorim ca ea să facă mai mulţi paşi în direcţia simplificării accesului la piaţa de capital din România.

    Reporter: În Parlament există o dezbatere cu privire la un proiect de lege care stipulează ca acţiunile Fondului Proprietatea care au fost dobândite în mod fraudulos să se întoarcă înapoi la stat, iar cumpărătorii de bună credinţă să meargă în instanţă împotriva celor care au comis infracţiuni. Care este părerea dumneavoastră cu privire la această iniţiativă?

    Johan Meyer: Nu suntem în poziţia de a comenta această problemă, dat fiind faptul că administratorul FP nu a făcut parte din procesul de restituire şi nu are cunoştinţă despre cum au fost atribuite sau achiziţionate acţiunile FP.

    Reporter: Vă mulţumesc !

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Mister Johan Meyer are totala dreptate...Rezultatul va fi BVB piata emergenta!!!!Vizibilitate, fluxuri financiare mult mai mari!!!!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb