SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / S.T.E.A.M. - PLANUL DE ACŢIUNI PENTRU OBŢINEREA STATUTULUI DE PIAŢĂ EMERGENTĂ BVB a eşuat în obţinerea statutului de piaţă emergentă, şi de la MCSI, şi de la FTSE Russell

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2018

BVB a anunţat, acum câţiva ani, că vrea să obţină statutul de piaţă emergentă, cel mai des invocând agenţia MSCI drept evaluator al perfomanţelor Bursei. După ce, în 2015, agenţia de rating MSCI nu a inclus BVB pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, anunţând că numai Bursa din Pakistan va intra în monitorizare, BVB s-a reorientat.

Astfel, în toamna anului 2016, BVB şi-a trâmbiţat performanţa să fie inclusă în monitorizare, dar la o altă agenţie - FTSE Russell. Aceasta ne-a atras atunci atenţia că trebuie să mai îndeplinim criteriul lichidităţii, capitol la care BVB a rămas corigentă, chiar şi cu Ludwik Sobolewski, adus la conducerea BVB ca un erou salvator.

Toamna anului 2017 a reprezentat, pentru piaţa de capital din România, ratarea promovării de la statutul de piaţă de frontieră la cel de emergentă, FTSE Russell, agenţia de rating a London Stock Exchange, arătând că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) mai are de îndeplinit patru condiţii ca să poată primi calificativul de piaţă emergentă. Potrivit FTSE Russell, încă nu avem o piaţă a acţiunilor liberă şi bine dezvoltată, nu îndeplinim condiţiile privind operaţiunile de custodie, cele privind lichiditatea şi tranzacţiile în afara pieţei.

Spre deosebire, piaţa din Polonia a trecut de la stadiul de piaţă emergentă la cel de piaţă dezvoltată.

Despre MCSI, BVB a precizat anul trecut: "Despre progresul României spre statutul de piaţă emergentă, analiştii Berenberg, Concorde Securities şi Wood&Co susţin că România îndeplineşte deja criteriile minime impuse de MSCI, una dintre instituţiile internaţionale care evaluează pieţele, şi anume existenţa a 3 companii care să îndeplinească anumite criterii de dimensiune şi lichiditate. BVB a continuat dialogul şi cu celelalte instituţii, cum ar fi FTSE Russel, S&P Dow Jones sau STOXX".

În promovarea BVB la statutul de piaţă emergentă şi-a asumat un rol şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Consiliul ASF a aprobat, în anul 2014, proiectul S.T.E.A.M. - Planul de acţiuni pentru obţinerea Statutului de Piaţă Emergentă.

S.T.E.A.M. reprezintă un program de reformă a pieţei de capital din România în ceea ce priveşte, mărimea, lichiditatea şi accesibilitatea de către investitori şi va avea ca efect dezvoltarea economică. Scopul proiectului S.T.E.A.M. (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) este de punere în aplicare a unor măsuri strategice pentru reclasificarea pieţei de capital din România ca "piaţă emergentă" (faţă de "piaţă de frontieră" în prezent).

Tipologia pieţelor este realizată de către Morgan Stanley Capital International (MSCI) care clasifică pieţele de capital internaţionale în următoarele categorii: piaţă de frontieră, piaţă emergentă şi piaţă dezvoltată. Această tipologie este avută în vedere de investitori prin limitări de expunere în funcţie de tipul de piaţă de capital şi reprezintă un element important în luarea deciziei de investiţie.

Având în vedere raportul MSCI şi raportul Băncii Mondiale realizat în luna mai 2014 (World Bank Group Romania Capital Market Initial Diagnostic), Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat planul de măsuri S.T.E.A.M.

Setul de măsuri propus prin S.T.E.A.M. include:

- creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei de capital româneşti;

- eficientizarea şi fluidizarea operaţiunilor de împrumut de instrumente financiare şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă;

- dezvoltarea pieţei locale primare şi secundare de obligaţiuni (municipale şi corporative);

- creşterea lichidităţii şi atragerea de noi investitori;

- creşterea vizibilităţii companiilor româneşti listate pe piaţa de capital, prin posibilitatea listării acestora şi pe alte pieţe;

- creşterea gradului de implementare a principiilor guvernanţei corporative la nivelul emitenţilor, intermediarilor, operatorilor de piaţă, depozitarilor etc.;

- îmbunătăţirea sistemului contabil al entităţilor reglementate şi supravegheate - prin alinierea la standardele IFRS.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine este activ pe BVB, nu cred ca si-a facut aceste iluzii ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb