Piaţa de gaşcă

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 septembrie 2010

Piaţa de gaşcă

Şase case de brokeraj cer vot cumulativ la AGA Bursei de Valori Bucureşti

Şase case de brokeraj intenţionează să ceară aplicarea votului cumulativ la Adunarea Generală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) convocată pentru 10/11 septembrie, când va fi stabilită lista preferaţilor Bursei la conducerea Depozitarului Central.

Iniţiativa prezintă mai multe aspecte de interes.

A) În primul rând, solicitarea votului cumulativ este un semn cert că o parte din cele 68 de case de brokeraj acţionare ale Bursei se simt minoritare, fără influenţă în Adunarea Generală şi în Consiliul Bursei.

Căci procedura votului cumulativ se vrea măsură de protecţie pentru acţionari minoritari.

Faptul ar fi îndeajuns de ciudat dacă ne-am limita judecata la situaţia că niciun acţionar dintre cei 341 ai BVB nu deţine mai mult de 4,5336% din acţiunile Bursei (de altfel, limita maximă permisă este de 5%) şi deci nu există niciun majoritar.

În ce fel se simt "minoritare" cele şase case de brokeraj care cer votul cumulativ?

În mod normal, aceasta este o problemă pe care ar trebui să o cerceteze Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare; există acţionari ai BVB care acţionează concertat?

Întrebarea pare naivă - toată lumea vorbeşte despre "cartelul Ţepeş" - Daniel Ţepeş, proprietarul casei bucureştene HTI Valori Mobiliare, în jurul căruia s-au grupat alte case, cumulând o pondere de circa 40% din BVB, reprezentând principala forţă în Consiliul Bursei şi în AGA.

Notorietatea acestei "cartelări" şi actuala solicitare a votului cumulativ sunt suficiente ca CNVM să se autosesizeze pentru o cercetare.

O va face?

Nu cred.

B) Un număr de optsprezece candidaţi s-au înghesuit pe lista care urmează să fie votată la Adunarea Generală, ilustrând un deosebit interes (aproape o treime din casele de brokeraj acţionare la BVB îşi doresc să participe la conducerea Depo-zitarului Central).

Ai zice că toată lumea are idei des-pre cum să dezvolte piaţa.

În realitate, nu-i nicio idee, ci doar ispita pentru remuneraţie.

Piaţa valorilor mobiliare râmă prin subsolul propriei crize, fără nicio legătură cu criza de la parterul patriei.

Supravieţuirea este într-atât de problematică, încât sunt foarte bineveniţi o mie-două de euro pentru participarea la vreo două şedinţe lunare de câte două ore.

Cam asta-i miza.

Trist, nu-i aşa?

E foame mare.

C) În mod curios, alegerile de la Depozitarul Central au loc, de fapt, la Adunarea Generală BVB, iar nu la Adunarea Generală a Depozitarului.

BVB este majoritar, deţinând 66% din proprietatea Depozitarului, astfel că votul reprezentantului său are putere absolută în AGA.

Prezenţa, la AGA Depozitarului, a acţionarilor săi minoritari are rol ornamental, chit că restul acesta de 34% este deţinut tot de acţionarii Bursei.

De aceea, adevăratele alegeri ale conducerii Depozitarului vor avea loc pe 10/11 septembrie, la BVB, când reprezentantul Bursei la AGA Depozitarului va fi mandatat să-i susţină pe cei nouă, aleşi în acea zi.

Solicitarea aplicării votului cumulativ nu pare să aibă vreo şansă să fie acceptată.

Mai întâi, pentru că nu se încadrează în prevederile legale; textul legii atribuie dreptul la votul cumulativ în cazul alegerii Consiliului de administraţie al unei societăţi listate, iar Depozitarul nu este o astfel de societate.

Apoi, pentru că oricât ar forţa interpretarea juriştii celor şase case de brokeraj, toate legile şi normele pe subiectul votului cumulativ îl menţionează numai în legătură cu alegerea Consiliului de administraţie al propriei societăţi (neapărat, listate pe o piaţă organizată), fără să prevadă că ar mai putea fi solicitat şi pe alte subiecte ale deciziei AGA.

Altfel s-ar întrona dictatura minoritarilor.

De aceea, nu poate fi invocat principiul "ceea ce legea nu interzice, este permis".

În sfârşit, solicitarea votului cumulativ va fi respinsă, pentru că este supusă aprobării în AGA, în procedura votului ordinar, unde jocurile sunt făcute de ceea ce unii numesc "cartelul Ţepeş", împotriva căruia este îndreptată solicitarea - un cerc vicios.

Singura şansă, extrem de subţire, ar fi ca Ţepeş şi ai lui să zică "bine, prea vă zbateţi, vere!, na-vă vot cumulativ!, ce-o să luaţi, un loc din nouă?!".

Aţi observat că am exclus o cercetare CNVM care să reglementeze situaţia.

La CNVM ciolanele sunt în regulă, dar e o chestie cu axonii şi cu muşchii...

Post Scriptum

De ce ar fi importante alegerile de la Depozitarul Central?

Nu, nu sunt importante.

Este vorba, doar, despre o nouă mâncătorie în comunitatea pieţei de capital - o piaţă fără prezent, fără trecut şi, pare că, din păcate, fără viitor - , cu o miză derizorie de câteva mii de euro, complet neinteresantă pentru public.

Atunci, de ce am mai scris articolul?!

Doar pentru exerciţiu intelectual?

Să mă explic: mi-am dorit, timp de cinci ani (1990-1995), să fie înfiinţată o bursă, crezând că poate schimba viaţa noastră şi faţa ţării şi i-am dedicat un ziar, ziarul de faţă; alţi cinci ani, am făcut efortul să mă opun strategiei prosteşti a CNVM în privinţa dezvoltării pieţei de capital, aflând surprins, la capăt, că, de fapt, trei dintre cei cinci comisari cinstiţi de atunci erau candidaţi la puşcărie (în care au şi fost băgaţi - premieră mondială pe pieţele de capital); trei ani am sperat că se va împrospăta atmosfera şi că piaţa o va cârmi spre dezvoltare, odată cu primele sale strategii, pe care le cerusem cu stăruinţă şi încercasem să avansez unele, de capul meu; în ultimii şapte ani, nu s-a mai întâmplat nimic notabil - decesul Rasdaq-ului (fuziunea cu BVB n-a fost decât o formă de înmormântare elegantă) şi stagnarea industriei fondurilor de investiţii autohtone le prevăzusem în mod public, iar faptul că fuziunea cu Sibiul (ah!, derivatele!, să nu uităm, totuşi!) nu a avut loc, nu poate fi trecut între evenimente.

Sunt douăzeci de ani de neputinţă.

După aceşti douăzeci de ani de străduinţă şi credinţă în zadar, mă aflu în faţa unei pieţe de gaşcă.

Halal!

Principala preocupare a comunităţii brokerilor nu este dezvoltarea pieţei ca să se îmbogăţească, ci să se îmbogăţească pur şi simplu, indiferent de starea pieţei.

De asta se luptă să fie preşedinţi.

De asta nu fuzionează cu Sibiul.

De asta ne târâm piaţa la subsol.

De asta am scris articolul.

Ca să pot spune:

Halal!

Consiliul Concurenţei, sesizat asupra Depozitarului Central

Votul cumulativ

Procedeu de votare prin care fiecare acţionar are dreptul la un număr de voturi egal cu numărul acţiunilor deţinute, înmulţit cu numărul poziţiilor de directori (membri ai consiliului de administraţie al corporaţiei) supuse la vot (sau cu numărul propunerilor care urmează să fie rezolvate). Acţionarii îşi pot repartiza voturile după cum doresc.

(Un acţionar care deţine 200 de acţiuni va primi 1.200 de voturi în cazul în care urmează să fie supuse la vot 6 poziţii de directori. Acţionarul poate să voteze cu numărul total de voturi pentru un singur director, poate să-şi distribuie voturile între 2 directori, sau poate să-şi împartă voturile în mod egal între cei 6 directori). Procedeul favorizează accesul la decizie al acţionarilor minoritari.

Lista celor şase SSIF-uri care cer votul cumulativ:

Interfinbrok Corporation;

Finaco Securities;

Active International;

Confident Invest;

Elda Invest;

Equity Invest.

Depozitarul Central

Depozitarul Central este o instituţie fundamentală a pieţei de capital, care asigură compensarea şi decontarea tranzacţiilor bursiere, (adică, transferă acţiuni şi bani între părţile tranzacţiilor, operând şi compensări multilaterale, astfel încât să nu apeleze la transferuri repetate) precum şi evidenţa registrelor societăţilor emitente. Depozitarul central este o societate pe acţiuni, membră a grupului Bursa de Valori Bucureşti, care prestează servicii emitenţilor, intermediarilor şi deţinătorilor de instrumente financiare.

Nicolae Gherguş, preşedintele-director general al casei de brokeraj "Confident Invest" a declarat, pentru ziarul BURSA, că prin utilizarea votului cumulativ s-ar putea evita situaţia creată la ultimele alegeri pentru conducerea Bursei de Valori Bucureşti, când un grup de acţionari ai Bursei a reuşit să îşi impună aproape toţi reprezentanţii în Consiliul de Administraţie al BVB.

"Mecansimul votului cumulativ este mult mai democratic decât votul simplu prin care este impusă decizia celor care controlează cele mai multe voturi", a precizat Nicolae Gherguş, adăugând:"Prin aceasta iniţiativă, se doreşte, în primul rând, să se dea o şansă şi altor acţionari, diferiţi de cei care ar putea să vină împreună la AGA din 10 septembrie şi să îşi impună reprezentanţii. Am văzut cum la alegerile pentru conducerea Bursei un grup de acţionari a reuşit să îşi impună aproape toţi reprezentanţii în Consiliul de Administraţie".

Şeful "Confident Invest" susţine că utilizarea votului cumulativ ar fi şi în avantajul societăţilor de investiţii financiare, acţionari, de asemenea, la Depozitarul Central.

"SIF-urile, împreună cu alţi acţionari care ar dori să le sprijine, deţin circa o treime din Depozitar şi riscă, în condiţiile în care BVB controleaza circa 2/3, să nu aibă vreun reprezentant în conducerea Depozitarului. Folosind mecanismul votului cumulativ, SIF-urile ar putea încerca să se concentreze pe un administrator sau doi şi să îşi trimită un reprezentant în CA-ul Depozitarului".

Nicolae Gherguş susţine că folosirea metodei votului cumulativ pentru alegerea candidaţilor din partea BVB în CA-ul Depozitarului Central este legală, atâta timp cât este aprobată de acţionarii Bursei.

"Orice mecanism de vot pe care îl admite Adunarea Generală a Bursei este legal şi sper ca administratorii BVB să nu se opună şi să arate că actualul Consiliu de Administraţie este un organism democratic", a adăugat şeful "Confident Invest". (Declaratii consemnate de Ştefania Ciocîrlan)

Alina Petrişor, preşedintele-director general al "Active International" a precizat, pentru ziarul BURSA că, prin ralierea casei de brokeraj pe care o conduce la iniţiativa votului cumulativ, doreşte menţinerea unui exerciţiu democratic la BVB şi Depozitar: "Bursa şi Depozitarul sunt instituţii democratice, iar poziţia noastră vizează păstrarea acestei perspective", a declarat Alina Petrişor. (Declaratii consemnate de Ştefania Ciocîrlan)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Studii de caz

    1.SIF-urile 

    Sa presupunem ca la un SIF care are un consiliu de administratie format din 7 membri, exista un actionar/grup A care detine 7 % din actiuni, un actionar B care detine 4 % si un actionar C care detine 2 %, restul actiunilor fiind dispersate la un numar foarte mare de mici actionari (orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare !). Cum micii actionari nu prea participa la adunarile generale sau daca participa li se poate aplica regula numerelor mari, votul lor nu va influenta rezultatul. Ar rezulta in absenta votului cumulativ ca toate cele 7 locuri vor fi ocupate de candidatii propusi de actionarul/grupul A (chiar daca B si C vor actiona concertat, va fi 4+2=6 % contra 7 % ai lui A). Si acum chiar avem o preluare (nu discutam daca ostila sau nu), mai mult actionarul/grupul A se va bucura de toate drepturile unui actionar majoritar fara a avea si obligatiile acestuia. In schimb daca ar fi obligatorie aplicarea votului cumulativ, actionarul/grupul A va reusi numirea a 4 membri, actionarul B a 2 membri si actionarul C 1 membru, dandu-se astfel posibilitatea mai multor actionari (grupe de actionari) sa influenteze activitatea societatii (rezultand solutii mai bune si control reciproc).  

    2.Banca Transilvania 

    SIF-urile detin impreuna aprox. 14 % ( SIF Banat Crisana si SIF Oltenia aproape 5 % fiecare, SIF Moldova cam 3,2 % , diferenta la celelalte sif-uri ) si nu exista actionar majoritar. 

    Anterior adunarii generale, SIF Banat Crisana si SIF Oltenia au solicitat alegerea Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ. Cum impreuna le lipseau cateva actiuni ca sa aiba 10 %, iar SIF Moldova se pare ca si-a negociat separat un loc si nu a sprijinit propunerea lor, nefiind obligatorie utilizarea votului cumulativ acesta nu s-a aplicat. 

    Asa incat sif-urile au obtinut numai un loc , se pare cel agreat intre SIF Moldova si o grupare minoritar-majoritara (sic!) . Prezenta a fost de 62 % . Astfel daca s-ar fi utilizat votul cumulativ sif-urile ar fi beneficiat de doua locuri daca si-ar fi coordonat actiunea si daca SIF Moldova nu ar fi considerat mai sigura intelegerea cu ceilalti ( probabil s-au temut de o prezenta de 100 % ! ) . Deasemenea daca s-ar fi utilizat votul cumulativ SIF Banat Crisana si SIF Oltenia ar fi obtinut un loc in Consiliul de Administratie indiferent de modul in care ar fi actionat ceilalti actionari . 

    Ai un exemplu concret (2) pentru necesitatea obligativitatii votului cumulativ daca exemplul semi-teoretic (1) pe care ti l-am dat nu te-a convins. 

    1. N-am contestat virtutile votului cumulativ in protectia minoritarilor;constat,doar,ca legea ii limiteaza aplicabilitatea la un singur tip de cazuri,care nu este acela de la AGA BVB de pe 10/11 septembrie.

      Totodata,observ ca daca votul cumulativ ar fi permis sa se aplice si in alte cazuri decit alegerea Consiliilor de administratie ale societatilor, atunci drepturile firesti ale majoritarilor ar fi grav alterate.

      Multumesc "noname" pentru atentie! 

      Pai aici e vorba tot de un Consiliu de Administratie. Votul cumulativ ar trebui aplicat in toate cazurile cu variante multiple (multiple choice).In alte cazuri, daca n-ar fi imposibil, ar fi absurd.

      Lampa fiind se presupune ca fac lumina....

      Imi pare tare rau ca Make are dreptate...

      Sunt douzeci de ani in care "talentul natural", de pastor nomad, al perpetuului Director general/Presedinte, Farmache si-a aratata roadele. O bursa de budoar...Daca eram in SUA, atunci cand firma de brokeraj la care este Presedinte isi vindea actiunile, era demis din pozitia de Presedinte la Bursa.Gurile rele pun pe seama sa si tarifele impuse de CA BVB la Depozitar...Asa stie el sa faca afaceri competitive...Fiind un bun gospodar omul si-a angajat rudele ,finii si afinii la BVB. Adica e capitalism curat...o afacere de familie in toata regula...Ca doar 'baza fundamentului" economiei de piata, sunt IMM-urile...nu-i asa? Acum a aparut si Tepes...Credeti-ma e efemer...e farmachist...in sensul ca e manipulabil si labil...Credeti-ma el si ai lui sunt doar in vizita la IMM-ul lu' Farmache.El e peren ca orice pir din lanul de griu...Numai cu Farmache Presedinte la tot ce misca pe piata de capital, ea va "avea sansa" sa ramina cum este, sau poate sa devina MICROINTREPRINDERE. 

    Da,si in cazul asta este vorba de un Consiliu de administrare, numai ca nu este vorba despre Consiliul Bursei, ci de alt Consiliu,cel al Depozitarului.

    Este ca si cind ai avea pretentia sa rezolvi problema intietatii intre ou si gaina,sustinind ca mai intii a fost oul; la intrebarea "Si oul acela de cine a fost facut?", raspunzi "De alta gaina". 

    Cazul deciziei "preferintelor" pentru un Consiliu de administratie (atentie!,formal,Consiliul Depozitarului este,totusi,ales la AGA Depozitarului) nu este prevazut cu dreptul la votul cumulativ,incadrindu-se la capitolul "decizii de alta natura decit alegerea Consiliului Bursei".

    Sint de acord ca este posibil sa fie nevoie ca,in anumite conditii specifice de difuzie mare a actionariatului,sa fie extins dreptul la votul cumulativ si pentru alt tip de decizii decit cel al alegerii propriului Consiliu,dar pentru intemeierea unei astfel de opinii este nevoie de o dezbatere extrem de atenta si nuantata. 

    1. bun articol, domnu' Make ( cu cel legat de raportul Estinvest n-am fost de acord si poate un pic prea dur cu dumneata). batalia nu este numai pt remuneratia de membru in CA ci si pentru accesul la info privind actionari la diferite companii. N-are rost sa credem in modelul de bussines al Depozitarului si securitatea informatiilor ca ne facem de ras. baietii asta cauta acces la info ca doar asa se face un ban cinstit pe fomica asta.

      numa bine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb