Piaţa falimentelor: aproape 50 de milioane de dolari în trei ani

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii / 10 mai 2004

Lichidatorii au "curăţat" economia de creanţe în valoare de 1,2 miliarde de dolari

Membrii Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL) au realizat, în ultimii trei ani, o cifră de afaceri de 47,3 milioane de dolari, a declarat Emilian Radu, preşedintele UNPRL. Tranzacţiile derulate (vînzări de active şi recuperări de creanţe) au totalizat, în perioada 2000-2003, aproximativ 300 de milioane de dolari. "Ţinînd cont că, în medie, prin lichidare se recuperează 25% din valoarea creanţelor, estimăm că în ultimii trei ani am < curăţat > economia de creanţe în valoare de 1,2 miliarde de dolari", a afirmat preşedintele UNPRL. Cifra de afaceri realizată de lichidatori a avut o tendinţă de scădere începînd din anul 2001, ajungînd, anul trecut, la 11 milioane de dolari. La fel s-a întîmplat şi cu tranzacţiile, care au scăzut de la 100 de milioane de dolari în 2001, la circa 70-75 de milioane de dolari. "Marile lichidări şi reorganizări (< Comtim >, < Navrom >, < Bankcoop >, < Banca Columna > sau "Banca Dacia Felix >) s-au făcut deja, ceea ce explică scăderea cifrei de afaceri a lichidatorilor", ne-a declarat Emilian Radu. Domnia sa estimează că, din tranzacţiile de 300 de milioane de dolari din ultimii ani, aproape două treimi provin de la societăţile de stat. "Cum privatizarea este aproape finalizată, tendinţa este ca falimentele să se producă din ce în ce mai mult în sectorul privat. Acestea sînt falimente < naturale >, pe criterii economice şi fără implicaţii politice", susţine preşedintele UNPRL. Vîrful cererilor de faliment a fost atins în 2002, cînd au fost introduse 25.000 de cereri de aplicare a procedurii reorganizării judiciare şi a falimentului.

Tot în 2002 au fost încheiate şi cele mai multe lichidări, aproape 4.000. "În anul 2002 a avut loc o curăţare a pieţei şi, probabil, se acumulaseră multe cazuri de faliment amînate în anii precedenţi", ne-a explicat Emilian Radu.

Experienţa membrilor UNPRL arată că, în circa 80-85% din cazurile de insolvenţă, verdictul este falimentul, planurile de reorganizare reprezentînd doar 15-20%. Reorganizările reuşesc, însă, doar în proporţie de 10%, ceea ce înseamnă 2% din totalul cazurilor de insolvenţă.

Datele UNPRL arată că rata insolvenţei (numărul de falimente raportat la numărul total de societăţi) a fost în ţara noastră, anul trecut, de 1,63%. Rate ridicate ale insolvenţei se înregistrează în Suedia (2,7%), Norvegia (1,75%), Franţa (1,78%), Austria (2,16%). Cele mai reduse rate sînt în Spania (0,03%), Grecia (0,08%) şi Italia (0,3%). "Un număr mare de falimente există în ţările care au o economie sănătosă şi care abordează problema falimentului într-un mod radical", comentează Emilian Radu.

În ţara noastră, falimentul este reglementat de Legea 64/1995, privind reorganizarea judiciară şi falimentul. Acest act normativ va fi modificat în curînd, proiectul de lege în acest sens fiind în curs de aprobare la Comisia Constituţională din Parlament. "Cred că legea va fi promulgată la sfîrşitul acestei luni", afirmă preşedintele UNPRL. Potrivit domniei sale, noul act normativ va favoriza mai mult creditorul, care este dezavantajat de legea actuală în favoarea debitorului. În plus, noile reglementări vor spori rapiditatea în recuperarea creanţelor. Rezolvarea rapidă a cazurilor de faliment şi ieşirea de pe piaţă este o condiţie importantă pentru investitorii străini, în special pentru fondurile de investiţii cu participaţii minoritare, susţine Emilian Radu. Viteza soluţionării cazurilor de insolvenţă asigură investitorilor recuperarea rapidă a creanţelor sau lichidarea rapidă a afacerilor în care investesc.

UNPR avea la sfîrşitul anului trecut 1.542 de membri, din care 1.164 erau activi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb