Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunile (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a desfăşurat astăzi o serie de acţiuni de control pentru a verifica respectarea prevederilor legale în domeniu la operatorii economici şi producătorii care activează în Piaţa Gorjului si Piaţa Veteranilor, din sectorul 6 al Capitalei.
În urma neregulilor constatate, comisarii au aplicat, până în acest moment - verificările fiind în curs, la 20 dintre societăţile comerciale şi producători - următoarere sancţiuni contravenţionale:
- amenzi contravenţionale în cuantum de 196.000 lei
- 2 avertismente
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme,
- oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor pentru 13 operatori economici
- oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor pentru zone din Piaţa Gorjului, pentru lipsa amenajărilor şi a igienei.
" În unele dintre pieţele verificate, cumpărăturile au devenit o cursă cu peripeţii şi obstacole, la finalul căreia te poţi considera norocos dacă nu ai păţit nimic.
Gropile de pe alei, aplecătorile ruginite şi pline de crăpături, tarabele dezmembrate şi mizeria, toate reprezintă un real pericol pentru cei ce doresc să îşi facă cumpărăturile cât mai aproape de ceea ce demult erau producătorii români.
Înconjuraţi de bişniţarii anilor 2000, adevăraţii producători bat în retragere.
Aflăm de la escrocul de tarabă că avem struguri de primavară şi mere de iarnă. Certificatele acestora fiind nişte falsuri grosolane!
Continuăm!" - Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Operatorii economci opriţi temporar de la prestarea serviciilor sunt:
-Kasia Comerţ Intern Extern SRL
-Prosper Management Team SRL
-PFA Tudor N. Constantin
-Ifim Construcţii SRL
-Perfect Market Place SRL
-Cipmar Concept SRL
-Alex Mira Invest SRL
-Food Market SRL
-La Stela Good Food SRL
-Dordea V. SA
-Simple Greek SRL
-Emprod SRL
-Floris Global Trade SRL.
Principalele abateri constatate au fost:
-nerespectarea condiţiilor de temperaturî pentru depozitarea produselor alimentare
-comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare şi fără menţionarea ţării de origine a mărfii şi a datei limită de consum, pe etichetă
-comercializarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită
-depozitarea, în vederea comercializării a unor produse alimentare aflate în lăzi cu acumulări de impurităţi şi mucegai
-utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu resturi alimentare, cu chedere rupte, rugină şi vopsea exfoliată
-folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale şi a coşurilor de gunoi fără capac
-depozitarea băuturilor în contact direct cu pavimentul
-existenţa pavimentului, în zona de desfăşurare a activităţii, neigienizat, cu bucăţi de gresie lipsă, gropi, spărturi
-folosirea unor echipamente de gătire cu urme de rugină şi uzură intensă
-lipsa omologării unor aparate de măsură utilizate
-condiţiile igienico-sanitare improprii derulării activităţii de comercializare a produselor alimentare - paviment deteriorate, cu porţiuni lipsă, neigienizat, tavan cu infiltratii, pereţi murdari, tarabe ruginite, murdare
-schimbarea stării termice a produselor alimentare
-nerespectarea vecinătăţilor în spatiile frigorifice
-lipsa graficului schimbării uleiului de prăjire
-comercializarea altor produse agricole decât cele menţionate în carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pe care le produce, fără a putea prezenta documente de provenienţă ale acestora
-lipsa menţionării informaţiilor traduse în limba română, pe etichete
-lipsa documentelor de provenienţă a mărfii
-lipsa informării cu privire la ţara de provenienţă a unor legume şi fructe de import
-comercializarea ouălor fără marcaj
-comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect şi consistenţă
-lipsa menţionării informaţiilor referitoare la ingredientele care pot provoca alergii sau intoleranţe