PIAŢA INTERNĂ, NESEMNIFICATIVĂ "Comelf" Bistriţa: Exportul şi livrările intracomunitare vor depăşi, în continuare, 90% din producţie

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2012

Dorin Stoian

Dorin Stoian

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea în patru societăţi comerciale pe acţiuni a fostei Întreprinderi de Utilaj Tehnologic Bistriţa, unitate înfiinţată la rândul său ca investiţie nouă în anul 1971, "Comelf" S.A. Bistriţa activează în cadrul industriei constructoare de maşini, având ca obiect de activitate fabricarea de echipamente pentru centrale energetice şi de protecţia mediului, maşini şi utilaje terasiere şi subansamble ale acestora, echipamente pentru utilaje de ridicat şi transportat, inclusiv componente ale acestora. În prezent, "Comelf" Bistriţa are un capital social de 13.579.505 lei, împărţit în 23.412.940 acţiuni cu valoarea nominală de 0,58 lei, principal acţionar "Uzinsider" S.A. Bucureşti (76,91%), în cursul acestei luni desfăşurându-şi activitatea cu 1073 angajaţi.

Interviu cu domnul Dorin Stoian, director general "Comelf" Bistriţa

Reporter: Cum comentaţi evoluţia activităţii societăţii "Comelf" S.A. în anul 2011?

Dorin Stoian : În anul 2011 preocuparea fundamentală a Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive a COMELF a constat în consolidarea rezultatelor din anul precedent şi înregistrarea unei evoluţii şi mai accentuate în toate zonele de activitate ale societăţii. Obiectivul de bază a fost acela ca producţia marfă fabricată să se situeze, cel puţin, la nivelul celei din anul în care s-a declanşat criza economică. Ca urmare, în anul 2011 s-a fabricat "cel mai mare volum de produse din istoria societăţii", putându-se concluziona că perioada grea a crizei a fost surmontată.

Principalii indicatori ai BVC s-au realizat, iar comparativ cu anul 2010 producţia marfă, exprimată în euro, pentru a elimina influenţa cursului de schimb, a cres­cut cu 41%, cifra de afaceri cu 29,5%, iar profitul este de 2,2 ori mai mare. Este de subliniat faptul că aceste creşteri s-au obţinut, în principal, prin mărirea cu 29% a productivităţii muncii, pe această bază putându-se asigura un câştig salarial crescut cu 10%. Rezultatele sunt cu atât mai importante, cu cât şi în anul 2011 a trebuit să se continue acţiunile pentru readaptarea profilului de fabricaţie la cerinţele pieţei modificate brusc şi radical de impactul crizei. Aceasta a necesitat importante cheltuieli suplimentare de pregătire de fabricaţie, pentru organizarea de noi fluxuri tehnologice, dotarea cu scule, dispozitive, verificatoare, instruirea personalului etc. Pe de altă parte, la începutul fabricării unor produse noi, productivitatea este mai mică, fiind necesar un interval de timp, în funcţie de tipul şi complexitatea noilor produse, până se ajunge la un nivel performant. Evident că toate acestea au afectat rezul­tatele imediate, dar pe termen mediu şi lung creează şi asigură baza necesară dezvoltării dura­bile.

În pofida dificultăţilor, în cursul anului trecut, societatea şi-a îmbunătăţit rata rentabilităţii, a des­făşurat activitate continuă şi are o poziţie tot mai bună pe piaţă. Aces­tea au fost posibile ca urmare a continuării cu perseverenţă a acţiunilor de modernizare, retehnologizare, organizare a producţiei şi a muncii, modificării substanţiale a profilului de fabricaţie.

Statistic, evoluţia principalilor indicatori economico-financiari în anul 2011, faţă de BVC şi anul anterior, arată astfel: 142.154.245 lei cifră de afaceri, mai mare cu 32.361.806 lei, respectiv 29,47% faţă de cea obţinută în 2010 şi cu 9% faţă de cea bugetată, 144.406.265 lei venituri din exploa­tare, 4.656.981 lei profit din exploatare, 150.224.408 lei venituri totale, în creştere cu 7,41% faţă de cele bugetate, 923.006 lei profit net.

Reporter: Care sunt principalele grupe de produse oferite în prezent de societate clienţilor săi?

Dorin Stoian: În anul 2011, COMELF S.A. Bistriţa a produs şi comercializat: subansamble pentru centrale energetice clasice sau regenerabile (sisteme de filtrare şi condiţionare a aerului de combus­tie în variante oţel carbon sau oţel inoxidabil, difuzoare, carcase admisie aer de diverse tipuri, schimbătoare de căldură etc); echipamente pentru desprăfuirea gazelor industriale (electrofiltre, filtre, părţi filtre); subansamble pentru mijloace de transport de mare tonaj, precum şi pentru excavatoare, buldozere şi alte tipuri de utilaje pentru lucrări terasiere; instalaţii mobile telecomandate de concasat piatră şi beton armat de mare capacitate, sub formă de componente sau montate la cheie.

Separat de aceste tipuri de produse, pe care le putem include în categoria celor "tradiţionale", în anul 2011 am abordat noi tipuri, dar mai ales din cu totul alte domenii, pe care le-am considerat de perspectivă în etapa postcriză. Astfel, am asimilat şi trecut la producţia curentă de: difuzoare şi noi tipuri de echipamente din oţel inoxidabil pentru centrale energetice cu turbină pe gaz, construite inclusiv pentru SUA; o gamă mare de noi tipuri de componente pentru centrale eoliene; noi tipuri de instalaţii mobile telecomandate de concasat piatră şi beton de mare capacitate montate la cheie, precum şi componente, care în anii trecuţi se livrau la nivel de structuri metalice sudate; batiuri, rame de bază pentru compresoare şi turbine, fixe şi mobile; diverse tipuri de carcase pentru motoare electrice pentru acţionări de mare putere pentru firme din Franţa şi Anglia; subansamble ale instalaţiilor de ridicat, precum şi şasie pentru motoare montate pe nave maritime; componente pentru utilaje destinate lucrărilor terasiere pentru firme din Italia; noi tipuri de componente pentru instalaţii destinate parcurilor de distracţie şi agre­ment; subansamble ale unor utilaje tehnologice pentru metalurgia meta­lelor neferoase (alumi­niu); echipamen­te mecanice pentru staţii de epurare ape uzate comunale.

Un segment important de piaţă pe care l-am abordat şi urmează să-l extindem în continuare este cel al fabricării de componente/subansamble destinate transportului feroviar.

Ca politică generală, am avut în vedere dezvoltarea relaţiilor cu firme puternice din domeniul fabricaţiei de echipamente destinate producerii energiei electrice prin sisteme clasice, dar şi neconvenţionale, în mod deosebit pentru centrale eoliene. În acest scop, pe lângă diversificarea componentelor pentru astfel de echipamente, s-a mărit ponderea celor executate din oţel inoxidabil, care sunt tot mai solicitate.

Reporter: Care este ponderea acestora în total producţie realizată?

Dorin Stoian: Pe grupele mari de produse, producţia societăţii este structurată astfel: echipamente pentru centrale energetice (39,7%), utilaje şi subansamble terasiere (47,6%), echipamente şi piese de schimb pentru protecţia mediului (2,5%), componente pentru material rulant căi ferate (6%).

Reporter: Cât din producţie merge la export?

Dorin Stoian: În cursul anului trecut, 90% din producţie s-a exportat/livrat intracomunitar, principalele pieţe externe fiind Italia (31,7%), Franţa (19,3%), Austria (10,7%), Anglia (5,7%), Norvegia (5,4%), Germania (4,5%).

Reporter: Cum a evoluat cererea internă pentru produsele fabricate de Comelf S.A.?

Dorin Stoian: Piaţa internă rămâne în continuare nesemnificativă. Lipsa unor programe guvernamentale pe domenii importante ca protecţia mediului, gestionarea şi procesarea deşeurilor menajere, infrastructură etc, în care COMELF s-ar putea implica, dată fiind experienţa, competenţa şi dotarea tehnică de care dispune pentru fabricarea echipamentelor aferente, se resimte puternic la nivelul economiei naţionale. În această situaţie, la care se adaugă incapacitatea evidentă a României în promovarea proiectelor pentru atragerea de fonduri europene, estimăm că exportul şi livrările intracomunitare vor fi, în continuare, de peste 90% din producţie. Din punctul de vedere al cos­turilor, aceasta reprezintă pentru societate un mare dezavantaj deoarece la cheltuielile cu fabricaţia trebuie adăugate cele cu transportul, care evident sunt mult mai mici în ţară şi ar putea avea efecte favorabile asupra rentabilităţii.

Reporter: Ce investiţii s-au făcut în ultimii ani la Comelf S.A. în vederea modernizării şi extinderii bazei materiale, respectiv diversificării ofertei?

Dorin Stoian: În anul 2010, investiţiile realizate au fost de peste 1.000.000 euro, iar în 2011 de 815.000 euro, finanţate din surse proprii. În cursul anului trecut, s-au pus în funcţiune maşini şi utilaje în valoare de 944.100 euro, prin intrarea în exploatare a unor dotări realizate în 2010.

Ca urmare, gradul de înnoire a dotărilor este de 15%.

Efortul investiţional constant a determinat schimbări majore în organizarea şi modernizarea societăţii, obiectivul fundamental fiind să ne apropiem şi să ajungem cât mai repede posibil la nivelul de dotare şi de performanţă al producătorilor vesteuropeni.

Merită subliniate, în acest sens, o serie de obiective importante dintre care menţionăm: punerea în funcţiune a celei de a doua maşini de alezat şi frezat AFP 180 CNC cu cap indexabil continuu care poate prelucra suprafeţe, găuri, alezaje în 3D. Maşina este dotată cu masă rotativă deplasabilă, dintr-o singură prindere putându-se realiza aşchierea pe 5 feţe ale piesei şi func­ţionează în 4 + 2 axe. S-a creat astfel baza abordării unui nou segment de piaţă pentru produse de complexitate ridicată, domeniu care este accesibil doar marilor companii.

Prognoza noastră privind eficienţa acestei investiţii s-a confirmat prin solicitările tot mai mari venite din partea partenerilor, fiind necesar ca în anii următori să fie mărită capacitatea de producţie cu astfel de utilaje; punerea în func­ţiune a unei instalaţii de sudare sub strat de flux cu coloană, cu două capete de sudare, care realizează sudarea mecanizată simultan pe 2 cordoane, ceea ce conduce la creşterea de până la 4 ori a productivităţii, separat de îmbunătăţirea considerabilă a calităţii îmbinărilor sudate; amenajarea unui atelier de montaj instalaţii mobile telecomandate de concasat piatră şi beton de mare capacitate, cu linii de montaj, testare, termoizolat şi climatizat astfel încât activitatea să se desfăşoare continuu, în condiţii optime, indiferent de situaţia meteo exterioară. Ca urmare, în acest an s-a dublat numărul de concasoare executate, faţă de anul anterior; continuarea derulării unui amplu program de modernizare a podurilor rulante, a linilor de contact şi a căilor de rulare, conform prescripţiilor ISCIR, ceea ce va conduce la reducerea importantă a consumului de energie electrică şi la mărirea siguranţei în exploatare; totodată va creşte viteza de transfer a semifabricatelor cu efecte benefice asupra fluidizării fluxurilor de fabricaţie; achiziţionarea de noi tipuri de aparate de sudare cu caracteris­tici tehnice superioare, care concomitent cu creşterea calităţii operaţiunilor executate şi a productivităţii muncii, asigură şi optimizarea utilizării energiei electrice şi a gazelor tehnice.

Reporter: Acest efort investiţional va fi continuat şi în 2012?

Dorin Stoian: Ţinând cont de tendinţele pieţei în domeniul utilajelor şi echipamentelor tehnologice, am elaborat în anul 2011 un proiect de circa 10.000.000 euro cu derulare pe 4 ani având ca obiect "Modificarea fundamentală a fluxurilor de fabricaţie şi introducerea de tehnologii noi cu scopul creşterii productivităţii şi a competitivităţii pe piaţa internă şi externă a COMELF SA cu finanţare din fonduri europene POS - CCE - Axa 1". Proiectul a fost depus la Autoritatea de Management POS - CCE de pe lângă MECMA, am participat la diverse analize pentru clarificări suplimentare, s-au transmis date suplimentare şi suntem în aşteptarea răspunsului.

În prezent, avem aprobat un program de investiţii de 1.000.000 euro pe 2012, cu finanţare din fondurile proprii ale societăţii, care prevede, pe lângă alte dotări, continuarea modernizării parcului de maşini unelte şi utilaje pentru prelucrări mecanice, intensificarea acţiunilor de modernizarie a podurilor rulante, extinderea şi moder­nizarea capacităţilor de vopsire.

Reporter: Care sunt principalii dumneavoastră furnizori de materiale utilizate în procesele de producţie, respectiv principalii clienţi?

Dorin Stoian: Principalii noştri furnizori de materiale din ţară sunt: ArcelorMittal Galaţi, Mairon Galaţi, Thyssenkrupp Ferroglobus Timişoara, Transcarpatica Cluj-Napoca, Ductil Buzău, Netar Trading Bistriţa, AP Vopsele Cluj-Napoca, LINDE GAZ Timişoara.

Clienţii noştri sunt firme de renume pe plan mondial, politica societăţii fiind aceea de a dezvolta relaţii comerciale cu firme puternice care asigură bazele unei colaborări sigure şi de perspectivă. Dintre acestea menţionăm companiile GENERAL ELECTRIC, SIEMENS, BOMAG - MARINI, KOMATSU, ATLAS COPCO, TESMEC.

Reporter: Cu ce gen de greutăţi vă confruntaţi în activitate şi care sunt cauzele lor?

Dorin Stoian: Principalele greutăţi cu care se confruntă societatea în prezent sunt generate de: fluctuaţia cursului valutar, care este în detrimentul exportatorilor; lipsa unor politici guvernamentale coerente care să stimuleze / susţină exportul şi livrările intracomunitare; lacune în sistemul de pregătire a forţei de muncă în învăţământul de toate gradele. Începe să devină acută lipsa de ingineri şi muncitori calificaţi pentru meseriile de bază din construcţia de maşini: prelucrători prin aşchiere, sudori, lăcătuşi de montaj etc, mai ales în perspectiva schimbării generaţiilor, datorită îmbătrânirii personalului care lucrează în prezent în această ramură industrială; infrastructura de transport rutier şi feroviar în ţară, sub orice critică; lipsa unor programe speciale cu finanţare guvernementală pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport feroviar şi în special rutier, producerii energiei electrice din surse neconvenţionale, gospodăririi şi procesării deşeurilor menajere etc.

Reporter: Cum se prezintă portofoliul de contracte şi comenzi pentru acest an?

Dorin Stoian: În anul 2012, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli prevede - în valută - creşterea cifrei de afaceri cu 15,6% faţă de anul anterior, iar profitul va fi de 3,7 ori mai mare. Veniturile totale ale societăţii vor fi de 40 milioane euro.

Nu acest lucru este însă cel mai important, ci faptul că în prezent avem perfectate contracte de execuţie şi vânzare pentru 50% din producţia programată pe acest an şi că avem certitudinea acoperirii integrale a BVC - ului. Putem trage concluzia că efortul făcut pentru înnoirea producţiei şi abordării cu curaj a fabricaţiei de produse la care cerinţele şi exigenţele tehnice nu sunt la îndemâna oricui au avut rezultate, societatea continând cu succes procesul de dezvoltare economică. Această afirmaţie este confirmată odată în plus, dacă avem în vedere că în 2011 a crescut numărul mediu scriptic al angajaţilor cu 9,4%, iar în 2012 se va mai adăuga o creştere de cel puţin 3%. Mai mult chiar, în luna august 2011 am indexat salariile cu 5%, iar de la 1 ianuarie 2012 am aplicat o nouă indexare de încă 5%.

Preocuparea noastră fundamentală va fi să ne perfecţionăm permanent activitatea şi atitudinea faţă de muncă şi societate. Ne este clar că fără o productivitate ridicată şi reducerea continuă a costurilor de fabricaţie nu se poate rezista pe o piaţă din ce în ce mai exigentă şi cu concurenţă tot mai mare.

Reporter: Vă mulţumesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb