Dobânda overnight pe termen foarte scurt ROBOR a urcat în şedinţa de tranzacţionare de ieri.
Astfel, BNR a afişat, în prima parte a zilei, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 2%, în creştere de la 1,99% în şedinţa de luni, în timp ce dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a scăzut la 1,53%, de la 1,57%.
Indicele ROBOR la 3 luni (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele) şi-a continuat creşterea şi a ajuns ieri la 1,8%, de la nivelul de 1,71% anunţat anterior. Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014.
ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.
Totodată, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a urcat ieri la 1,89%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%) până în prezent.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, ieri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Totodată, Banca Centrală a mai hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, precum şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,25 puncte procentuale, de la +/-1,50 puncte procentuale.
"Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută", a precizat Banca Centrală.