Piaţa rezidenţială, în declin

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 29 martie 2024

Piaţa rezidenţială, în declin

English Version

Antreprenorii din industria materialelor de construcţii se confruntă cu o scădere drastică a comenzilor din construcţiile rezidenţiale Activitatea în sectorul rezidenţial era, în ianuarie 2024, cu 53,6% mai mică faţă de ianuarie 2023, iar tendinţa se menţine şi pentru primul trimestru al anului curent

Proiectele rezidenţiale se pare că sunt în stand-by în acest an, fapt ce se resimte în activitatea producătorilor de materiale de construcţii din ţara noastră, care s-au confruntat şi anul trecut cu o scădere a volumului lucrărilor în zona rezidenţială, dar cu o creştere a volumului de lucrări în zona construcţiilor industriale, au afirmat participanţii la prima ediţie a Forecast Brunch în Industria Materialelor de Construcţii.

Potrivit datelor prezentate, anul trecut zona construcţiilor rezidenţiale a cunoscut o scădere de 60% faţă de anul 2021, lucru consemnat şi în raportul ianuarie 2024 versus ianuarie 2023, unde rezidenţialul înregistrează un minus de 53,6%. O scădere de 20,7% a fost consemnată şi în zona construcţiilor noi, fapt reflectat şi de scăderea cu 14,7% a volumului total de lucrări de construcţii.

Antreprenorii consideră că factorii care au influenţat această scădere sunt inflaţia, scăderea puterii de cumpărare şi creşterea preţurilor la materii prime. Ultima şi-a pus amprenta pe majorarea preţului la materialele de construcţii, chiar dacă, după ce a cunoscut două vârfuri în pandemie şi la începutul războiului din Ucraina, pare că s-a stabilizat la 30%. Reprezentanţii industriei de materiale de construcţii afirmă că majorarea costului de producţie a fost mai rapidă decât aceea a preţului de vânzare şi că o parte din această majorare nu s-a reflectat în preţul de vânzare.

Producătorii de materiale de construcţii au arătat că activitatea lor este influenţată de preţul la materii prime şi au exemplificat cu evoluţia preţului la oţel care a fost destul de abruptă în ultimii ani.

În aceste condiţii, majoritatea antreprenorilor şi investitorilor din industria de materiale de construcţii susţin că anul 2024 va fi unul de supravieţuire pentru companiile din piaţă.

Cristian Găvan, general manager şi fondator al MAM Bricolaj a afirmat: "Trebuie să ne pregătim un kit de supravieţuire în condiţiile în care unele companii din vestul Europei se închid. Cu toată evoluţia de anul trecut, suntem fericiţi că am terminat pe plat anul 2023 comparativ cu anul 2022. Dar observăm că oamenii sunt atenţi la ce cheltuiesc şi de aceea consider că trebuie să fim atenţi pe ce investim".

Cosmin Răileanu, Chief Executive Officer (CEO)&Founder la Vindem-Ieftin.ro (Depozit virtual), a spus: "Bugetele allocate construcţiilor sunt mai mici în anul 2024, iar noi vedem asta din media comenzilor care a scăzut de la 12.000 lei la 9.000 lei şi este într-o continuă scădere. Piaţa se duce în zona de construcţii modeste sau să spunem «optimizate». Noi simţim, din punct de vedere al vânzărilor online o foarte mare cerere de la clienţii care renovează sau fac ei înşişi o lucrare şi sperăm la un rezultat mai bun decât anul trecut când abia am reuşit să ajungem la un oarecare profit în urma unor restructurări şi recalibrări".

Colegul său, Flavius Cazan, a precizat că toţi clienţii sunt mult mai atenţi, prospectează piaţa şi abia apoi iau decizia şi a arătat că în primul trimestru din 2024 se constată continuarea trendului descendent în domeniul rezidenţial, unde la unele proiecte au fost reduse suprafeţele de construcţie.

Alte probleme cu care se confruntă antreprenorii din industria materialelor de construcţii sunt lipsa forţei calificate de muncă, a specialiştilor, concurenţa neloială din partea unor companii care nu respectă standardele la materiale, concurenţă tolerată de instituţiile statului, în special de Inspectoratul de Stat în Construcţii, impredictibilitatea fiscală şi impredictibilitatea legislativă.

Cu toate acestea, există şi situaţii mai bune, mai ales în cazul companiilor mai noi din piaţa materialelor de construcţii.

Răzvan Anastasoaia, CEO al companiei KaminHorn a afimat: "Anul trecut am avut pe zona rezidenţială o scădere de 20% influenţată de războiul din Ucraina, care a dus la creşterea vânzării echipamentelor de încălzire pe bază de lemne. Scăderea a fost abruptă în semestrul doi al anului trecut pe zona rezidenţială, dar în trimestrul trei au crescut comenzile pe zona industrială, ceea ce ne-a situat la finalul anului trecut într-o zonă de plat. Anul acesta ne-am propuis o creştere de 20% şi, la finalul primului trimestru, am atins 15%".

Din analiza efectuată şi prezentată ieri de cei de la Depozit Virtual (Vindem-Ieftin.ro) am reţinut că există în rândul clienţilor un trend pozitiv spre achiziţionarea sau construirea de clădiri noi, eficiente energetic, trend impus şi de implementarea Green Deal.

În acest sens, Claudiu Burtoiu, director tehnic la Sttage şi Perfect Arrangement a precizat că oamenii sunt interesaţi de case eficiente energetic, construite din CLT (lemn) şi că se aşteaptă la o creşterii a cererii în această vară.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Alți factori negativi, care acționează "sub radar" sunt natalitatea redusă și migrația românilor spre vest!

    5 milioane de români ce au emigrat prefera achiziții case în vest, în loc sa cumpere/investească intr-o societate incremenita între trandafirii roșii și galbeni! 

    1. ...

    ...scaderea imob care vesteste, ca si in 2009, recesiunea dura, intinsa pe minim 5 ani. Nicio masa nu e gratuita, dupa alegeri statul va creste taxele (altceva nu vrea) ceea ce va antrena efect devastator pe sectorul privat. Strangeti bani si nu faceti investitii care nu sunt urgente.

    1. Imobiliaele sunt un subiect mai complex!

      ele nu tre sa cada sau sa urce doar nominal! ele pot sa cada sau sa urce si in rapoarte de schimb cu alte bunuri/servici/costuri/venitur i/datorii etc... 

      in 90 si cv 1 calendar de buzunar cu o poza feminima frumoasa costa 200 Lei... cate calendare costa un salariu minim sau mediu; cate shaorma costa un salariu minim in 2005-2007 cate astazi? 

      cate grame" de aur costa 1 shaorma in 2005 2012 prezent? prin 2005 plus minus cv ani... 1 shaorma costa jumatate de gram de aur cat costa azi? ce a devenit mai scump ce a devenit mai ieftin... ce a devenit azi mai saturat si speculat si ce a devenit mai "rar" azi fata de trecut? 

      ce bunuri se scumpesc sau ieftinesc in raport cu venitul azi? dar in raport cu aurul? dar in raport cu valuele externe? dar in raport cu Leul? dar in raport cu datoria tarii? 

      s c c r e t 

      Cel mai ieftin, in gram-aur, e sa predici.

      De exemplu, eu, Gura de Aur, spun voua ca mamaliga e adevaratul etalon aur al poporului roman (culoarea aurului nu e intimplatoare).

      Si mai spun ca, pentru roman, shaorma e un soi de sandwich. Ceva de infulecat la coltul strazii, pe fuga. Baza e sarmaua. Cu, sau fara smintina, ardei iute, cozonac (da! Maria Antoaneta are urmasi in Romania!). Dar musai cu gramul-aur, mamaliga. 

      nu despre aur in sine e vb.. ci despre caderea sau urcarea activelor / valutelor / comoditatilor in pret bani reali si in rapoarte de schimb!

      Aur = Bani Reali restul e credit! JP Morgan… 

      si daca restu e credit unele lucruri se pot dilua in pret bani reali / marfuri / comoditati si se pot transfera pe nimic detinerile intre generatii! 

      riscfree! 

      s c c r e t 

    Piata rezidentiala nu este in declin, ma inclin,... este exact acolo unde trebuie sa fie... pentru a se rupe cocoasa speculei si a se da soc natalitate in fata!

    Populatia Romaniei cade abrupt in fata cu 5 milioane de locuitori decedati... avem urgent nevoie de case ieftine si mancare ieftina si energie ieftina ca sa putem naste 2-3 copii per cap de familie! 

    ipotecile in bula si chiriile ucid natalitatea! ca sa ucizi specula guvernul si banca centrala tre sa livreze din belsug stocuri imo prin care sa protejeze o parte din dezvoltatori... nu pe cei ce speculeaza cu preturi aberante in zone deplorabile... pe astia banca centrala si guvernul ar trebuii sa ii biciuiasca atunci cand tin artificial stocurile pe tusa si ucid cu buna stiinta populatie/demografic!... cel mai mare rau il aduc societatii...  

    Romania risca sa aibe conflicte la granita militare si conflicte interne de trai...deja au expodat oamenii ai strazi in orase... cersetoria e la cote alarmante... toate astea in timp ce populatia moare anual, stocuri imobiliare stau goale la specula; chirii balonate speculativ de restrangeri artificiale, ipoteci peste veniturile cetatenilor ce ar trebuii sa nasca 1-2 copii cel putin 2 copii ar trebuii sa nasca...dar ce sa nasti cu chirii sau ipoteci de peste 40-50% in unele cazuri 60% din venit.... ce sa nasti... nu mai nasti...  

    Constitutia Romaniei zice ca proparsirea neamului si "dreptul" la viata...din ce vad eu se ofera doar "stangul" la viata! 

    Guvernarea Romanieie din 90 prezent nu a respectat Articolele din Constitutie: Dreptul La Viata a Natiei si Proparsirea Neamului!!!  

    Romania, Poporul Roman, Trebuie sa "piarda" putin pe termen scurt ca sa castigam pe termen lung; iar asta se va face dor atunci cand guvernul si banca centrala va decide sa rupa cocoasa speculativa a financiarului si imobiliarului. 

    Romania va fi condamnata la o scadere a ratei de proprietari, la o crestere a saraciei, la o crestere a inegalitatii, la o crestere a monopolizari, la o prabusire demografica, la risc in crestere conflicte militare si conflicte interne inter etnice ideologice sociale...cauzat de fluxul de migranti sirieni-africani-marocani etc..in tara noastra! 

    A se tine minte, migrantii daca au soc de somaj in tara noastra... aia nu "cersesc"... o mare parte din ei au cunostinte de manuire a armelor albe, talharii si violuri! 

    Oamenii tre sa intre /stea in case nu pe strazi! 

    Parcul auto din Romania este extrem de invechit; hainele de pe oameni extrem de invechite...SHuri peste SHuri .... la haine..la masini... o natie de "mana a doua"... cu KM in bord la masini peste 200 mii... halal Romanie...ura.... Economia Duduie! 

    Rusine guvernarii "Catul" ce a dat tunul! 

    Si acum oamenii de rand platesc cu varf si indesat! 

    Exact din cod 19 a explodat cersatoria si boschetareala... ca si intensitate! 

    Guvernantii se lauda ca au rezolvat..ca economia duduie... 

    O sa dau mai jos indicatori care arata cum ne MINT Guvernantii chiar si in an de "alegeri"! 

    venit national impartit la pret paine si cereale = in crash  

    venit national impartit la pret legume = in crash 

    venit national impartit la chirii = in crash 

    venit national impartit la ipoteci specula = in crash 

    venit national impartit la pret haine = in crash 

    venit national impartit la pret sanatate = in crash 

    venit national impartit la pret carne = in crash 

    venit national impartit la pret ingrijire personala = in crash 

    venit national impartit la "pret vacante" si "recreare" = in crash 

    venit national impartit la pret energie = in crash abrupt rupt teasta in doua 

    venit national impartit la pret gaze = in crash spart cap in doua..nu cucui nu bubita... 

    venit national impartit la pret lapte branza oua = in crash 

    venit national impartit la pret transport feroviar pasageri = in crash 

    RO GDP impartit la pret lapte branza oua = slump 

    RO GDP impartit la pret chirii si ipoteci speculative = o da in slump 

    RO GDP impartit la pret Paine si Cereale = in slump /crash 

    RO GDP impartit la pret Energie = in Crash 

    RO GDP impartit la pret Apa, Petro = in mare crash 

    RO GDP impartit la Pret Vegetale = in slump 

    RO GDP impartit la pret Sanatate = in crash 

    RO GDP impartit la pret CARNE = in slump 

    RO GDP impartit la recreeare = in slump (deci sa se termine vrajeala cu "romanii" alearga in vacante ca e vrajeala) 

    RO GDP impartit la pret GAZE = Cel mai mare Crash al istoriei noastre Recentde de dupa 90 prezent..ne-a rupt mufa aceasta specula la energie si gaze! URA traiasca Catul si cu altii! -cand eu anuntam specula la energie ce urma sa vina...acum saracii platesc! 

    Ce mai avem? 

    Romania Real GDP sau RO RGDP impartit la CPI (declarat) = in crash 

    RO RGDP impartit la pret case / chirii / ipoteci = IN CRASH !!! Deci e Blocaj aici...  

    RO RGDP impartit la pret Energie, Gaze, Lapte, Branza, Oua, Carne, Legume, Paine, Cereale, Pret haine, Pret Transport, Pret Mancare, Sanatate, Vacante = in crash 

    Sa se termine cu aburelile "Economice economia dudie"... economia sufera... e chiar in slump chiar daca "indexurile gov" nu declara sau reflecta sufernita pietei! 

    La multe firme detinute ... volumul de cerere pe unele secotare si intustrii s-a prabusit inca din toamna 2023... din ianuarie pana acum... cerere in prabusire... media de factuarare este cu mult sub trendul istoric... guvernul sa faca bine si cu bnrul sa deblocheze piata... urmeaza tineri someri sa intre la categoria someri adulti in fata ...+- 2-3-4 ani... acolo e distractiva treaba... sa vedem ce politici economice si fiscale va alege gov si bnrul... a se tine cont ca urmeaza sa moara peste 5 milioane de romani "natural"...(sper). 

    Pe glob urmeaza sa intre in somaj 1,3 miliarde de oameni... la care locuri de munca abea se livreaza pe an 300 si cv 350 si cv... milioane max 400 mil..dar rar... 

    O sa fie nevoie urgenta de a baga acesti oameni in locuri de munca si case... media spune ca exista risc de slump de 3-4-5 ani in fata..dupa ce se finalizeaza boomul prin ulte economii.... 

    Romania are deja someri tineri 20 si cv %... plus ce someri acum plus astia tineri 60% din ei... da risc de somaj mare pe ro... cu populatie in crash demografic... reusim tot sa avem someri multi in fata. 

    Veniturile Reale din China USA ROMANIA UK... sunt deja in CRASH... alte economii au lag si sunt in boom. 

    In Romania avem azi familii cu varste de 35-40 de ani ce au nascut si plimba caruturi... este o tragedie demografica prin ce trece tara! 

    Guvernantii se fac ca nu vad si financarul se freaca pe mana de specula si profit! 

    PS: cand mai vad date INS pe aici... sa le publice si pe cele de mai sus... eu le am construite personale... 

    PSS: teme de gandire pentru speculatori, populatie, guvernanti, bnr: CASE - POPULATIE - DEMOGRAFIC - Risc MILITAR intern-extern!!! 

    Sa termine naiba cu "investitiigov" in regiuni cazute demografic... unde investiile sunt total gresite... sala de sport in sat fara copii...in loc sa livreze Apartamente sau Case ca oamenii sa poate naste Copii!!! 

    In Arad investii gov total deplasate si jefuire de bani public... toate astea in timp ce demograficul e in crash... aici gov trebuia sa livreze case si apartamente stimuland oamenii sa nasca mai multi copii...mai multi copii nascuti stimuleaza industria si activitatea locala..oferind locuri de munca...  

    La Galati iar investitii gov pe genunchi... cu demografic in crash... in loc sa dea case si apartamente sau sa reniveze blocurile si sa ridice salariile ca oamenii sa nasca 2-3 copii per familie...fara a fii nevoit sa migreze.. 

    Ne jucam cu focul rau de tot... rata de inlocuire e prea mica si riscam sa o dam in Japan Style... sau Italia! 

    Guvernul tre sa semneze parteneriate cu alte state ca sa poate avea ce "vinde" intermedia Romania ...ca romania sa poata avea locuri de munca ce pot sustine nasterea a 2-3 copii per familie!...cu tot cu ipoteci purcei catei...pisici..vitei. 

    s c c r e t 

    1. ai uitat sa inspiri de 10 ori inainte sa postezi.

      calculeaza cat sunt impozitele,taxele , cheltuielile anuale, rata la banca (sau amortizarea) pune un 5-10% profit net si vezi ca valoarea optinuta e cam pe acolo cu pretul pietei. mai e importanta e diferenta intre o chirie si rata la banca pt o locuinta similara... 

      planurile postate s-au incercat si in societatile postcomuniste, actualmente socialiste gen china si tot degeaba. oamenii nu fac copii pt ca s-au prins ca siguranta zilei de maine e o iluzie, societatea e una a vitezei si schimbarilor constante, a fricilor transmise pe toate canalele. In asemenea mediu copii apar .. sporadic si din intamplare :) Un fenomen absolut natural as spune. 

      Pe de alta parte face bine o scadere naturala a populatiei, se mai aerisesc asezarile, se redeseneaza orasele, populatiile, tarile etc. pe lumea asta exista un inceput si sfarsit pt toate, cele enumerate mai sus nu fac exceptie. 

      dobanda naturala va trage dobanda bnr in jos...

      dobanda actual ipotecara in bula ...o sa fie trasa de dobanda naturala in fata... momentan bursa in sus... bonduri spre inversare.. 

      in USA bula imo a terminat de finalizat si a doua cocoasa a dromaderului speculativ financiar si se duce cu viteza in jos... 

      ce e drept la noi si bula dobanzilor ipotecare inaccesibilitatea creste si da bula in chirii... mai e de asteptat 3 ani..plus minus.. si dupa se raceste... treaba... 

      paine cu sare pe moment...in ro..toate in "sus"...  

      s c c r e t 

      costurile de trai si costurile dobanzilor creeaza inacesibilitate si nasteri in crash....

      cu cat intra mai putine bunuri si servicii in cos consum al venitului net cu atat se nasc mai putine persoane .... cu cat se nasc mai putine persoane cu atate se ieftinesc real bunurile si incep sa intre mai multe bunuri in cos consum generand in fata mai multe nasteri... mai multe nasteri stimuleaza mai multe investiii interne si locuri de munca pe nisa de onorare cele necesare noi nascuti copii si tineri si familii... dand oportunitate piata internei sa dezvolte capcitati de productie pentru a stavilii pretul la consum... cu cat se nasc mai putine persoane capacitatile de productie se inchid si cele necesare inter ca productie pentru consum se aduc in export... cu cat mai putine fabrici si productie cu atat preturile la consum se mentin echilibrate in raport cu demograficul crash..dar can loveste periodic impuls de consum cauzat de ceva youth aparut in piata sau de ceva nasteri ..atunci preturile la consum se catapulteaza peste puterea celor din exterior de a ne importa cele necesare... dupa ce aia din exterior isi regleaza lanurile de productie si aprovizionare ..reusesc sa multumeasca si cererea "speculativa/ciclica/sau din valul scurt al piramidei populatiei" de moment..urmand ca capacitatiile noi creeate pentru productie consum sa constate ca "cerere/consumul" poate stagna sau prabusii... stabilizand iar preturile si lasand investitorul /speculatorul cu costuri mai ridicate de dus ..la "credit/mentenanta/salarii/imp ozite/etc"... investitorul/speculatorul vede cum marginalul de profit se micsoreaza... si tre sa ia o decizie ...fie trece pe sub apa o perioada fie rezista... 

      s c c r e t 

    Agentii imobiliari sustin ca piata merge bine, ca acum este momentul sa cumparam imobiliare, ca acum este cel mai ieftin. Populatia imbatraneste, se nasc putini copii, tinerii emigreaza, peste cativa ani imobiliarele din era lui Ceausecu o sa-si piarda din valoare, iar imobiliarele noi o sa aiba un pret pe care putini isi vor permite.

    1. fiecare val de generatie intra in “case”… unele mai usor unele mai greu… si saraci si bogati!

      bogatii platesc premiul de dobanzi si pret cocioabe si saracii intra cad dobanzile sunt sub chirii… sau cand dobanzile ipotecare reale cu av 0% nu sunt in bula peste netrents… 

      la fel a fost in 90-93… la fel in 2012… la fel in 72 si cv…. la fel in 50 si cv dupa razboi… la fel si in 32 si cv… si “saracii” intra la masa… dupa si cu chinurile aferente… 

      nimic nu se detine totul se controleaza si transfera intre generatii ! 

       

      piata imobiliara este un instrument vechi de cand civilizatia umana mutata la “orase” si aparitie “banci/credit”…. acest instrument este folosit si chiar pluat pe fiecare boom si bust din valul de generatie a ficarei piramide populatie a natiei (a se tine cont si de manipulari cereri artificiale in sus sau in jos prin politici sau socuri migratoare ce pun presiune sau iau presiunea suplimentara de pe economia respectiva). 

      fiecare generatie spala creditele neperformante din trecut si prinde altele in fata; nu exista ciclu de generatie sa nu ia parte atat la a cumpara scump cat si la a “vedea” ieftin in piata dar prinsi in debt trap si nu se pot “bucura” din plin. 

      ps: crack up boom….  

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb