PIAŢA VALUTARĂ Euro - la un nou record, depăşind pragul de 4,68 lei

Teona Tomoiagă
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2019

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 4,6822 lei/euro, care reprezintă un nou nivel record, fiind mai mare cu 0,11% faţă de pragul atins luni.

Măsurile fiscale adoptate în ante-penultima zi a anului trecut nu pot fi asociate, în mod direct, cauzelor care au determinat deprecierea leului în raport cu moneda europeană, până la minimul istoric, susţin atât analiştii economici, cât şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, ne-a declarat: "Am intrat într-un nou an. Vă amintiţi tabloul magazinelor înainte de Crăciun şi de Anul Nou? Aţi văzut câte mărfuri de import şi alimentare şi jucării şi petarde şi atâtea şi atâtea s-au vândut? Acum este momentul să fie plătite facturile, iar cei care au făcut importuri schimbă lei şi cer valută, astfel că cererea de valută creşte şi normal că se depreciază cursul de schimb, dar nu aşa cum au strigat unele voci - că asistăm la o depreciere dramatică a monedei naţionale".

De asemenea, analistul economic Aurelian Dochia a susţinut: "Dintr-un anumit punct de vedere, această depreciere ajută competitivitatea, dar, bineînţeles, poate crea probleme pe alte planuri - creşte presiunea pe inflaţie - şi, până la urmă, dacă ne uităm la combinaţia dintre dobânzi şi cursul de schimb, trebuie să fim conştienţi că există o compensare între una şi cealaltă, iar economia trebuie să aibă o supapă de echilibrare, nu poţi să le ţii pe toate sub control - să ţii şi cursul de schimb fix şi să ai şi dobânzile fixe şi foarte joase. Nu le poţi avea pe toate, pentru că, până la urmă, economia reacţionează cumva şi pe undeva".

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16.00, un euro era tranzacţionat la 1,1437 dolari, în scădere cu 0,33% faţă de închiderea precedentă, potrivit datelor Investing.com. Tranzacţiile pe euro/dolar au deschis la 1,1474 dolari şi au avut loc, până la ora menţionată, între un minim de 1,1412 dolari şi un maxim de 1,1491dolari.

Dolarul american a urcat în raport cu leul, comparativ cu şedinţa anterioară, cu 1,71 bani, fiind cotat la 4,0973 lei.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,1524 lei, înregistrând o creştere de 0,29 bani, de la valoarea de 4,1524 lei anunţată anterior.

Gramul de aur a fost cotat la 169,8613 lei, în depreciere cu 1,04 bani, comparativ cu valoarea stabilită în şedinţa precedentă, de 169,8717 lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb