Cursul de schimb a deschis şedinţa de vineri la un nivel de 3,5550 lei pentru un euro la cumpărare şi 3,5507 lei pentru un euro la vânzare.
În prima parte a şedinţei, leul s-a apreciat în urma evoluţiilor pozitive ale burselor din Statele Unite şi Asia. Mai târziu, scăderile, înregistrate de bursele din Europa din cauza sistemului bancar, au determinat deprecierea monedei naţionale.
După creşterea preţului petrolului până la un nivel record de 147 de dolari/baril, cursul a crescut până la nivelul de 3,6180 lei pentru un euro.
Ulterior, moneda europeană a mai pierdut din terenul câştigat şi a închis ziua la un nivel de 3,6040 - 3,6090 lei.
Banca Naţională a României a anunţat vineri un curs de referinţă valabil astăzi de 3,5829 lei pentru un euro, în creştere cu 0,0322 lei faţă de şedinţa de joi.
Cursul oficial al dolarului a fost calculat vineri de BNR la 2,2676 lei, în creştere cu 0,0061 lei faţă de nivelul de joi.
Banca Naţională a mai anunţat, vineri, un preţ de 69,1974 lei pentru un gram de aur, în creştere cu 1,5122 lei faţă de nivelul de joi.
De la mijlocul lunii iunie, euro a fost în continuă scădere faţă de monedele ţărilor emergente datorită îmbunătăţirii sentimentul investitorilor faţă de aceste economii, în urma creşterii incertitudinii pe plan internaţional. Pe piaţa valutară din ţara noastră, aprecierea leului a întârziat cu o săptămână din cauza fondurilor necesare pentru efectuarea unor plăţi pentru importuri, ne-au declarat analiştii Piraeus Bank. În încercarea de a recupera întârzierea, moneda noastră naţională a înregistrat miercuri cea mai semnificativă apreciere. Situaţia leului s-a schimbat vineri, când în şedinţa valutară, el a consemnat cea mare depreciere din regiune.
Analiştii Raiffeisen susţin că aprecierea recentă a monedei naţionale, alături de reducerea inflaţiei, în urma scăderii preţurilor alimentelor, vor determina BNR să nu modifice dobânda de politică monetară.