Piedone interlop sau "Cine nu fură, nu e om cinstit"

MAKE
Politică / 26 - 28 aprilie

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

MAKE

Criticii lui Piedone nu au dat atenţie echivocului şi adâncimii sloganului "Şi eu sunt interlop", scris pe tricoul cu care s-a fotografiat la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei, astfel că replica lui Nicuşor Dan - "Ştim toţi" -, înscrisă pe un alt tricou, deşi amuzantă la prima vedere, se dovedeşte că, la a doua, a fost o capcană (probabil, involuntară).

Nicuşor Dan declarase iniţial că ar putea pierde Primăria (am văzut un sondaj cu 48% Piedone şi 27% Nicuşor Dan), pentru că Piedone este "susţinut de interlopi", iar Piedone a reacţionat împărţind ziariştilor tricouri cu "Şi eu sunt interlop", cu intenţia ironică să îi metamorfozeze, astfel, în susţinători ai săi.

Dar Cristian Popescu Piedone chiar este un individ dubios, suspect, deocheat, validând presupunerea sarcastică a lui Nicuşor Dan, că sloganul "Şi eu sunt interlop" este autoreferenţial - "Ştim toţi" (ha, ha, ha!).

De aici, lucrurile se complică.

Este o adevărată aventură hermeneutică.

Dacă Piedone şi-a înscris candidatura la Primărie sub sloganul "Şi eu sunt interlop", asta echivalează şi cu o declaraţie că numai indivizii interlopi au căderea să candideze şi că el îndeplineşte condiţia.

Deci, cine devine primar, este sută la sută un "interlop" (cuvântul acesta nu este un substantiv, dar am văzut că toată lumea aşa îl foloseşte, inclusiv, - fără nicio mirare -, Piedone).

Înseamnă că Nicuşor Dan, ca primar în exerciţiu, este un "interlop", astfel că replica sa "Ştim toţi" se întoarce împotriva lui, confirmând ceea ce spune Piedone - "da, toţi candidaţii sunt interlopi şi cu atât mai mult primarii în exerciţiu".

Piedone, la rândul lui, este şi el primar în exerciţiu.

Pe el îl recomandă trecerea pe la puşcărie şi caracterul suspect al deciziei judecătoreşti să-l elibereze şi să-l repună în funcţia de primar la Sectorul 5.

Când sari din puşcărie direct la Primărie, este normal să fii cât de cât confuz - în capul lui Piedone, primăria şi puşcăria se suprapun, căci puşcăria e definită ca locul unde sunt concentraţi infractorii, iar el a ticsit primaria cu infractori, dar şi cu fiice, fii, nepoţi, neveste, gagici şi şoferi.

Distincţia dintre infractori şi membrii clanului familial (angajaţi în primării şi/sau câştigând contracte cu Primăriile în plin conflict de interese) păleşte.

Cineva a numărat 46 de rude şi apropiaţi angajaţi în Primăriile sectoarelor 4 şi 5, pe unde şi-a lăsat urma Piedone; Primăria sectorului 5 este ereditară, acolo candidează acum fiul său ("holigofrenul", după cum s-a exprimat Piedone însuşi).

Sloganul "Şi eu sunt interlop" spune adevărul, doar că prezintă boala ca şi când ar fi un tratament.

Aici am vrut să ajung.

Este momentul să scot asul din mânecă.

Prin 1985, la Staţia Autobuzul, către Prelungirea Ferentari, pe după-amiază, se urcă un ţigan atât de negru încât ziceai că-i african, dar, nu, el era ţigan de-al nostru şi toţi călătorii îşi aţintesc privirile pe vergelele de lemn subţiri, frumos rindeluite, ţinute mănunchi în mână, cu o banderolă de hârtie.

Pe atunci, atelierele de tâmplărie pentru populaţie aproape că nu existau; funcţionau unele în cadrul unor întreprinderi mai mari, ale statului.

Nu prea puteai să cumperi vergele de lemn.

Ele mai mult ca sigur erau furate.

Chiar dacă fuseseră plătite, indubitabil că plata se făcuse la negru, ele erau furate de la stat.

Toţi ştiau asta.

Omul nostru se ţine de bara de sus şi sesizează că vergelele lui au atras atenţia tuturor, le ridică încet, ostentativ, spre tavanul autobuzului - asistenţa este fascinată, este ca şi când ţiganul ar striga "Jos Ceauşescu!" - şi deodată el explică pe un ton calm, de om chibzuit:

"Cine nu fură, nu e om cinstit".

Cred că este cea mai bună definiţie a regimului de atunci.

Nomenclaturiştii aveau salarii mari, prime enorme, magazine cu circuit închis cu preţuri de nimic, cu mărfuri care nu se găseau pe piaţă, aveau cantine şi hoteluri ale "gospodăriei de partid" unde plăţile erau simbolice.

Nomenclaturiştii nu furau.

Nu aveau nevoie.

De furat, furau numai oamenii cinstiţi.

Piedone pare că încă mai trăieşte în acel trecut.

Pe modelul "biotopului" lui Dan Voiculescu, şeful de partid al lui Piedone (poate că, de fapt, este ideea lui), sloganul "Şi eu sunt interlop" este o retroproiecţie, aducându-ne în prezent acele timpuri când Piedone era şeful Restaurantului Flora din Mamaia.

Atunci era om cinstit.

Cei mai cinstiţi erau şefii de restaurante de pe Litoral.

Servitorimea nomenclaturiştilor fura de stingea, fapt acceptat drept firesc, în unanimitate.

Un vecin de-al meu se mândrea că este prieten cu barmanul de la "Intercontinental" Bucureşti, adică un sus-pus.

Aşa arăta ierarhia de valori.

În top erau şefii de restaurante, barmanii, aprozariştii, măcelarii, frizerii şi taximetriştii.

Chinuiţi-vă să înţelegeţi ce spune Piedone în continuare:

"Credeţi-mă, simţul realităţii, astăzi, fără lipsă de modestie, decât mine, nu există. Restul trăiesc în lumea lor şi cu o bulă în această lume simplă a majorităţii."

Ştiu că este greu, dar vă îndemn să depăşiţi stratul aparent al ininteligibilului.

Nu fac băşcălie, eu pricep ce vrea să spună.

Vrea să spună că Revoluţia nu a schimbat nimic.

Post Scriptum

Personajul de film Piedone, interpretat de actorul Bud Spencer, este un detectiv carismatic şi puternic, cunoscut pentru personalitatea sa jovială şi abordarea sa neconvenţională a legii.

Are statuie la Budapesta.

Piedone al nostru are cu 20 de centimetri mai puţin decât Piedone.

De fapt, i-au lipsit şi kilogramele, este un Piedone la scară, mărunt şi uşurel ca o farsă proastă.

Nu discut despre incapacitatea sa-şi termine frazele, dacă i s-ar desface capul şi i-ar ieşi un porc de acolo, n-ar trebui să mire pe nimeni, chiar dacă nu este desenul animat Peppa Pig.

După toată clasa de repetenţi de la conducerea ţării, după Dăncilă, Ciolacu, Ciucă, Iohannis, după muţenia lui Nicuşor Dan şi după zbieretele lui Şoşoacă, Piedone ar trebui să fie un primar plauzibil.

O farsă de gust îndoielnic, un agramat incoerent, un şef de clan, uneori poruncitor, alteori mieros, ca orice neam prost.

Totuşi, acest personaj despre care se fac glume, iar glumele îi netezesc drumul spre Primăria Capitalei, a semnat autorizaţia de funcţionare a Clubului Colectiv, unde au murit arşi 64 de oameni.

Decizia prin care a fost exonerat de responsabilitate este suspectă, pentru că argumentează că practica generală (cu excepţia Primăriei Cluj) a fost ca primăriile să nu ceară avizul de incendiu.

Foşnetul banilor îi dezorientează pe judecători.

Faptul că mulţi ignoră legea nu este izvor al unei alte legi, chiar dacă toţi declară "Şi eu sunt interlop".

Nu, practica generalizată pe alături de lege, sub pretextul că legea ar fi confuză, este izvor de arbitrariu, iar arbitrariul este izvor de şpagă.

Când mai glumim balcanic, indulgent, cu sau despre Piedone, să ne amintim morţii pentru şpagă.

Zâmbetul îngheaţă.

Autorul

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Rămâne de văzut cu cine se vor identifica bucureștenii. Au o paletă largă de tipuri diferite de candidati.

    1. Toti sunt din aceeasi stofa murdara.. Deunazi seful unui partid de smenari ii propunea insistent unul candidadat la primaria Bucurestiului un mare smen, si-anume sa se retraga din cursa, primind la schimb alte “mosii“ din partea partidului, pentru ca astfel sa poata castiga alegerile candidatul partidului smen. Democratia, interesele bucurestenilor, verticalitatea si multe altele nu conteaza pentru acest om, intamplator si nemeritat fiind si ocupant vremelnic de scaun de premier. Nu, toate astea nu conteaza pentru acest om. Pentru el, conteaza sa castige omul partidului, chiar daca asta inseamna sa calce peste cadavre si peste orice urma de decenta. Idiotii astia nu pot gandi altfel decat in termeni de smeneala. Tu imi dai mie ceva, iar eu iti dau tie altceva, ca oricum nu dam de la noi ci de la prostii care ne voteaza.

      In opinia mea este foarte grav ce s-a intamplat si arata clar ca partidul este infestat "ideologic" pana la varf. 

      Suntem condusi de un smenar care face troc pe seama intereselor noastre.

      Mare mizerie morala!  

      Oameni mici pe functii mari!

      Baiu-i că mizeria asta morală a lui,se traduce în mizerie materială pentru popor.Care,of course nu-și dă seama că-i furat.Fascinat fiind de talentul șmenarilor.

    piedone infractor cu dulapul blindat de “polite anti santaj si pro santaj” “concurenti”…

    dar nici cu “altii” nu imi e rusine… unii de ies din “fire”… si altii ce bat “recorduri”… locale… 

    daca bonduri spre inversare destul ciolan pentru toti… cand se sucesc bondurile se rareste si ciolanul… 

    deci sa ne bucuram… sa mancam… sa votam… sa creditam… sa indatoram la faliment primariile… ca dupa achimbam iar “ratbul” in “stbul 2.0” si altele in fata… 

    s c c r e t 

    Săraci cu duhul, evident. Bazinul electoral Firea Piedone nu se prezintă la vot, ii veți vedea la o bere la aplecatorile din cartiere...spre deosebire de Nicușor care are un nucleu dur de votanți disciplinați și cu ceva școală sau măcar cu teama sa nu le crească vreun bloc în fata balconului, peste noapte.

    1. Ai dreptate. VOTANTII lui NICUSOR DAN,au ceva SCOALA,sunt DROGANGII,TROTINETISTI,BETIVI, demni urmasi ai GURULUI BIVOLARU,PRACTICANTI sub SIGLA CURCUBEULUI,dar mai ales NEIUBITORI de ROMANI. Asa ca daca PLICUSOR o sa fie reinvestit ca PRIMAR,BUCURESTIUL,o sa fie plin de MIZERII,umane desigur. Cat il priveste pe MANCATORUL de SALAM pe TROTUAR PIEDONE,frigiderul acestuia o sa fie PLIN cu tot felul de SALAMURI,pe care dupa un an de cand o sa fie ales,o sa il umple BUCURESTENII. PLANETA MAIMUTELOR,s-a mutat in BUCURESTI. Le doresc SUCCESURI celor doi OAMENI de STINTA,descrisi mai sus.!

      neiubitori de romani sunt doar HAUR ma, ca numai la haur auzi asemenea epitete despre .. romani. romanii care nu voteaza haur desigur. cam 80% din romani.

      Deci tu ce vrei.Aka pe cine ?

    Se fura pe vremea lui ceasca da, era sport national, cine nu fura, cumpara la negru cate ceva, normal, cand magazinele erau goale. Nici nu se numea furat, se numea, fiecare de la locul de munca traieste.

    Acum , piedonii fura cu milioanele de euro, cu valiza, de la noi toti, din taxe, de la spitale, de la drumuri, de la scoli, de la batrani etc. Ca sa-si mai faca o vila, un bolid de 100.000 eur, un cont in euro sau lei sau ce-si mai fac. Si asa s-a impamantenit obiceiul de a fura cu valiza la piedoni, ca iaca deja isi fac tricou, "si eu sunt interlop"(ce , voi nu sunteti? ).Pai.. nu.

    Autorul are posibil dreptate, si buna observatie, romanii au fost obisnuiti sa fure de ceasca, doar ca piedonii cred ca erau nomenclaturistii, aia care n-aveau nevoie sa fure, ca aveau de toate.  

    O natiune ce pe vremea lui Ceauserscu fura in integralitatea ei .Este drept ca si atunci unii furau mai mult deci altii .Specula era si ea prioritatea numarul unu .Acum pentru multi dintre noi sau doar dintre cei care nu intelegem cum functioneza o societate capitalista consideram furt pina si cea mai simpla afacere .A fi bogat devine , in ochii multora dintre , sinonim cu a fi hot ,ceea ce evident nu este chiar adevarat .Interlopul este insa cu totul altceva .Interlopul chiar fura dar totul este facut prin metode brutale si el isi axeaza intrega activitate folosind fiinta umana ca si substitut .In fond , daca Piedone , renunta la a mai candida ne este tuturor foarte clar de ce nu o face dar si daca candideza doamna Firea are acum posibilitatea de a-si apropia votantii PNL ce evident nu mai au alta alegere si asta doar daca PSD face pe fata propunerea ce ofera 8 ani functia de primar doamnei Firea , 8 ani functia de Premier lui Ciolacu si 10 ani functia de Presedinte lui Ciuca .Firea cistiga in ambele cazuri .

    1. Bati campii!

      Votantii PNL nu voteaza cu Firea din simplul motiv ca detesta PSDul. 

      Nu s-a inteles inca ca avem 3 categorii principale de votanti: 

      - votantii psd (majoritari)  

      - votantii antipsd 

      -votantii de dreapta

      Ultimele 2 categorii de votanti o depasesc pe prima.  

      ... autorul tocmai a explicat cum ... nomenclatura nu avea nevoie sa fure ... fura stau' pentru ei ;) ...

    s-ar putea ca deseara unealta varanului Gadea sa vina cu sloganul tiganului din autobuz , nu-i mare lucru , dupa ce l-au umflat pe Panetone , prin asa zise sondaje la 40 % !

    Hai ca cred ca mi-a cazut o fisa: de ce tolereaza romanii hotia la politicieni, si ii voteaza tot pe aceiasi desi, la orice protest ce striga lumea prima data, ati observat? Hotii! Deci, se stie. Si mai e si zicala romaneasca, a furat , dar a si facut :).

    Poate fi si pt ca asa ne-a invatat ceasca, dar hai ca au trecut 34 de ani totusi de la revolutie. Mai poate fi din cauza ca romanul salariat habar n-are cate taxe plateste intr-un an concret. De ce ? Asa se vrea ma gandesc. In vest, oamenii iau banii toti gramada, au deduceri , ce au si la inceputul anului viitor platesc taxe. Cu manuta lor. In plus, cel putin la americani, tu vezi sales tax la fiecare produs. Scrie pretul e 9 dolari, sales tax 1,4 $ , total 10,4. La noi PUF 10,4 . Pai de acolo , 1,66 lei e TVA ul. Nu scrie, decat cu litere foarte mici pe bonul fiscal. Voit foarte mici? Posibil. Ei si cand habar n-ai cat platesti , zici e, a furat dar a si facut, e bine. Dar vest europeanul sau americanul nu tolereaza hotia sau risipa din taxe nicicum. Nici eu n-o suport ca mereu am platit taxele cu pixul meu si am scris la ordine de plata de-mi vine rau. Nici altii n-ar suporta-o dc si-ar plati singuri taxele, cu deduceri cu tot ce e in vest si si-ar numara acolo fiecare leut.  

    ... vorbeam odata cu un pensionar si-mi spune: ... "ce bine era pe vremea lui ceausescu!" ... il intreb: de ce? ... "pai veneam acasa cu roata de cascaval!" ... l-am intreb ce lucra ... "gestionar" ... vorbesc cu un coleg (cioban in acele vremuri), imi spunea ... "ce bine era pe vremea lui ceausescu! ... peste tot erau aceleasi preturi!" ... ii spun: dar nu prea aveai ce cumpara ... raspunde: "ma descurcam, mergeam cu geanta plina de branza ... si ma intorceam cu ea plina de salam..." ... interesant cum "metabolizeaza" unii oameni doctrina/ideologia/organizarea socio-politica... ... o taina a psihicului spune ca nu poti recunoaste (d)in realitate mai mult decat cunosti la/prin tine insuti ... pe cat de mult se schimba lucrurile, la fel de mult raman la fel ... caci dupa cum ii cresti asa ii ai si dupa cum ii ai asa ajungi ... o babuta garbovita ar spune: problema sta ascunsa in natura umana mama ;) ...

    1. ... nu cred in vorba 'ceea: "o natiune isi merita politicienii" ... dar poate ca-si merita crizele!!! ... mai nou, executivele ajung "alese" de minoritati ... cu toate astea, un procuror poate nega votul ... dar pe principiul oglindirii, stand-up-ul democratic fascineaza ...

      ... iliescu, roman si voiculescu ar terbui gratiati!!! ... condamnarda lor dovedeste esecul!!! ...

      ... sa ma ierte make si altii ... dar oamenii astia chiar au schimbat ceva ... cat s-or fi schibmbat ei ... nu sunt in masura sa judec ...

    Trist, dar adevărat.

    Vai de bucureștenii care trebuie sa aleagă între hoți ca Piedone și alții care n.au realizat mai nimic ca primari. 

    Hotzul Este un Personaj Care prin Natura sa Este foarte Putin intelligent, fiindca daca Nu ar Fi fost prins i s ar spune negustor cinstit. Smeckerul Este un Personaj jovial, baiat de gasca Si dovedit a Fi uns cu toate alifiile Sau spalat cu toate apele pentru ca Nu a fost prins cu lingura in butoiul de miere. Mie imi place nenea Calinescu fiindca promite o Campanie efervescenta. O sa l consiliez cu sloganul Eu VA fur iluziile

    Am citit tot articolul, dacă mai avea 10 pagini cu siguranță le-aș fi citit la fel de atent. Ce să mai zic?!? Și logica, și abordarea posibilităților, și povestea din vremea comunismului m-au impresionat, eu nefiind un admirator prea înfocat al autorului.

    Lăsând aceste aspecte la o parte, ceea ce mi-a atras atenția și m-a făcut să scriu aceste rânduri este ultima frază: "Vrea să spună că Revoluţia nu a schimbat nimic." 

    Da, așa este. Și asta vă spun mai marii acestei țări, indiferent de partid, în fiecare zi. 

    Nu vreau să dezbat pe tema alegerilor, nici a Revoluției '89, dar nu pot să nu constat că așa este. 

    Revoluția nu a avut loc pentru oamenii de rând, pentru românul care își ducea traiul precum personajul din amintirile autorului. 

    Revoluția "a avut loc" pentru ca unii din "aparatul" vechi, inși, care nu își puteau etala realizările și "bunăstarea", să poată să se afirme fără a fi deranjați, controlați, judecați. 

    Prin urmare, candidații pe care îi tot votăm de vreo 35 ani, ori sunt descendenți ai vechiului "aparat", ori răspund la comenzile acestuia. 

    Asta zice acest șef de restaurant, CĂ ORICE VEȚI FACE, tot sub bocancul lor veți fi. O spune cu subiect și predicat. 

    Nu cred că înțelegeți termenul de "ORICE".

    Explicație: NU PUTEȚI FACE NIMIC SĂ MAI SCHIMBAȚI CEVA. E TARDIV. 

    1. S-au schimbat multe. si pt oamenii mai mici. chiar si psd ul poate fi schimbat intr-o zi. ei au avantajul ca-s uniti, un singur partid de stanga, ce ia mereu 30-35%. deci cel mai mare scor. pt ca dreapta e fragmentata. era pnl, usr, basescu, si cine mai e la dreapta. dc ar fi ca la americani, 2 partide, mari, unul de stanga, unul de dreapta, n-ar mai fi asa victorios psd mereu. bine, e si ponta mai nou la stanga. dar 34 de ani singurul partid de stanga mare si lat a fost psd. si sunt oameni care voteaza stanga. normal. in orice tara sunt, socialistii, ii respectam, si dc poate nu suntem de acord cu ei. asta e motivul pt care castiga psd, nu ca nu s-a schimbat nimic. aveam 14 ani la revolutie, dar diferenta e de la cer la pamant. in cea mai proasta zi de dupa revolutie nu m-am gandit odata ca ce bine a fost pe vremea lui ceasca.

      Tu nu te contrazici cu articolul, tu te contrazici cu Piedone.

      Make este cel mai bun ziarist pe care il are Romania. Si cel mai moral si cel mai profund.

    Nu exista in lumea asta un partid de sute de mii de membri care să se milogeasca de un măscărici criminal sa se retragă ca să poată castiga candidatul lui, care la rândul său este tot măscărici cu gura multă , minte putina dar șmecherita in furat. E frustrant car daca merge inseamna ca o problema e și cu electoratul.

    1. Cerintele pe Care le avem la un candidat se focalizeaza intr o singura dorinta Si anume aceea de a Nu fura. Dupa multe spatii lasate Liberec in citirea programului electoral ne Mai intereseaza doar daca Este un bun entartainer, cultura, experienta Professional parlesc in Fata experientei de viata. Nea Traian a fost, ca de multe Ori, apoteotic in declaratia ghinionul vostru Este ca trebuie sa alegeti intre doi fosti comunisti. Daca il lasau sa intran in zona EUR acum altfel se discuta la nivel de dobanzi Si risc investitional. In schimb avem astazi la carma unei importanta bancii germane un CRO care in 2017 era de acord sa fie capitala Romaniei la Chisinau. A dat cineva zarva in sat ca sa strigeSARITI OAMENI BUNI,HOTUL...Pardon, a fost un baiat naiv PE nume Traienica, spunand ca Europeni vad doar hotii de buzunare Insa pe bancherii Care fura 10 Milliarde .Nu ii observa nimic. Rezultatul: a ramas Si fara masina, fara Garda Personals Si cu tinichea de Securist cu acte in regula... Si atunci s a meritat deranjul sa spuna lucrurilor pe nume?

    Ce liniste s-a facut.Adevarul doare?

    Stânga se întrece sa pună analfabeți în fruntea tarii.

    1. Firea nu este analfabeta (e adevarat, nici nu este vreun geniu).

    Un circ desgustator,fara idei,perspective si planuri concrete,

    ca de obicei romanul voteaza ce i se pare raul cel mai mic, 

    si astfel avem parte de poiticieni cu caracter,patrioti,culti si elevati,

    care produc progres si bunastare a poporului roman 

    ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb