Pierderi masive pentru deţinătorii emisiunilor externe de eurobonduri ale României

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iunie 2022

Călin Rechea

Aproape fiecare emisiune de obligaţiuni în euro pe pieţele externe din ultimii ani a fost însoţită de declaraţii oficiale pompoase despre cererea mare, semnal de netăgăduit al încrederii manifestate de investitorii străini.

Astfel de declaraţii nu făceau decât să mascheze dificultăţile tot mai mari ale Trezoreriei de a atrage lei de pe piaţa internă la costuri rezonabile, precum şi mediul toxic la nivel european, în care dominau randamentele negative.

Din păcate, încrederea investitorilor de pe pieţele internaţionale nu a fost răsplătită, ci a fost pedepsită, un rezultat predictibil al aproprierii rapide a momentului în care semnele de întrebare cu privire la capacitatea de plată sunt înlocuite de certitudini în toată Europa.

Unu dintre cele mai dure pedepse au primit investitorii în emisiunea cu ISIN-ul XS1970549561, care a fost lansată în aprilie 2019 şi are maturitatea în aprilie 2034. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 459,4 milioane de euro la o rată a cuponului de 3,5%.

Cotaţia a depăşit 120% din valoarea nominală în februarie 2020 şi februarie 2021, iar apoi s-a angajat pe o traiectorie descendentă foarte abruptă (vezi graficul 1).

Pierderi masive pentru deţinătorii emisiunilor externe de eurobonduri ale României

Recent, cotaţia emisiunii la Bursa din Frankfurt a ajuns la un minim de 71,33% din valoarea nominală unitară, cădere care a împins randamentul până la 6,9%. Pierderile calculate pe site-ul Bursei din Frankfurt sunt de 33,55% în ultimii 3 ani, de aproape 30% în ultimii 2 ani şi de 35,5% în ultimul an. Pierderea a fost de circa 10% doar în ultima lună. Pentru cumpărătorii obligaţiunii la preţul maxim, de 121,14% din valoarea nominală, pierderea a fost de 39,8% la cotaţia din 24 iunie 2022, de 72,98% din valoarea nominală.

O "performanţă" relativ apropiată a avut şi emisiunea de eurobonduri din luna mai 2020 (XS2178857954), cu o valoare nominală de 1,8 miliarde de euro şi cupon de 3,624%. Cea mai recentă cotaţie de la Frankfurt a fost de 82,4% din valoarea nominală, corespunzătoare unui randament de 6,55%.

Pierderile sunt de 16,7% pentru ultimii 3 ani, de 22,6% pentru ultimii 2 ani şi de 27,1% în ultimul an. Declinul din ultima lună a fost de circa 8%.

Una dintre cele mai mari pierderi au înregistrat investitorii în eurobondurile emise în octombrie 2018 şi maturitatea în octombrie 2039 (XS1892127470), cu o valoarea nominală totală de 600 de milioane de euro şi un cupon de 4,125%. Cotaţia cea mai recentă de la Frankfurt a fost de 73,4% din valoarea nominală şi un randament de 6,84%.

Pierderile sunt de 35,6% în ultimii 3 ani, de 33% pentru ultimii 2 ani şi de 37,4% în ultimul an. Declinul din ultima lună a fost de circa 10,2%.

Pe piaţa internă lucrurile stau mult mai rău, după cum o reflectă şi evoluţia obligaţiunii cu ISIN-ul RO7P95F9FNY6, a cărei emisiune iniţială, din 8 februarie 2021, a avut o valoare nominală de 500 de milioane de lei şi un cupon de 2,5%.

Preţul mediu de adjudecare a fost atunci de 100,6826% din valoarea nominală unitară de 5.000 lei, corespunzător unui randament de 2,39%.

Toate redeschiderile ulterioare ale emisiunii au avut ca rezultat împrumuturi la randamente tot mai mari în raport cu rata cuponului, adică preţuri tot mai mici faţă de valoarea nominală (vezi graficul 2).

Pierderi masive pentru deţinătorii emisiunilor externe de eurobonduri ale României

La ultima licitaţie pentru acest titlu, din 22 iunie 2022, randamentul mediu de adjudecare a fost de 9,23%, corespunzător unui preţ mediu de 72,5588% din valoarea nominală. Aceasta înseamnă că Trezoreria a împrumutat efectiv circa 72,6% din valoarea nominală unitară de 5.000 lei (3.630 lei) şi va rambursa la scadenţă întreaga valoarea nominală unitară, astfel încât, alături de cuponul de 2,5%, investitorii să obţină randamentul total de 9,23%.

Având în vedere situaţia politicilor economice actuale, mai precis incoerenţa lor totală, preţurile obligaţiunilor guvernamentale nu pot merge decât în jos, iar astfel vor fi create condiţiile pentru consolidarea unui mediu economic caracterizat de costuri de finanţare ridicate, deosebit de nocive pentru o economie cu un grad ridicat de financializare, şi de pierderi masive pentru fondurile de pensii.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Apreciez articolul. Bune observatii, fundamentare si analize. Multumesc!

    Mulțumim. Noi de nde putem cumpara aceste obligatiuni?

    1. sunt un BUY destul de bun daca previziunile bancilor centrale asupra traiectoriei inflatiei se adeveresc.

      Acum cateva luni de zile erau unii "destepti" pe aici care comentau ca trebuie luate obligatiuni cu scadenta cat mai indepartata, ca e randamentul mai mare. Nici nu auzisera de "duration risk", cine s-a luat dupa ei a muscat-o rau de tot. 

    Cauza este cuponul de până în 7% și inflația de minim 25% din Romania, raport care aruncă în aer orice randament. Pur și simplu, cine și-a îngropat banii in obligațiunile alea are pierdere netă în termeni reali chiar și la un cupon de 7%

    Plus că nu merită să stai 3 ani sa te uiți la ele, pentru un cupon de 3-7% pe an cu care nu mai poți cumpăra mai nimic când îl încasezi. 

    1. Și ce faci cu banii dacă vinzi in pierdere obligațiunile? Unde ii plasezi a.i. sa recuperezi pierderea sau, măcar sa ții pasul cu inflația?

      Ii dai pe mancare, care mâine va fi cu 25% mai scumpă, asta e ideea. Nici imobiliarele nu mai rentează, că nu țin de foame.

      inflatie minim 25% cocos? depinde unde traiesti si ce faci, nu stiu de unde ai cifrele, dar in cosul meu de cumparaturi, bunurile si serviciile pe care le consum din ro inflatia e 80% fiindca toti s-au panicat de incertitudinea viitorului si au ridicat preturile la cer, vezi partea de asigurari, adaos comercial etc. Alea de le da ineseul sau benereul cu 14% sunt povesti pt adormit copii. Cel care mananca somon are inflatie peste 100%, altul poate are sub, fiecare cu inflatia lui.

      Asa-i, inflatia este cel putin dubla fata de cea oficiala oriunde pe planeta, daca nu chiar 50-100%.

    Aceste "pierderi" sunt ipotetice, devin reale daca le vinzi pe bursa. Daca tii pana la sfarsitul perioadei eurobondului primeste cuponul an de an la valoarea stabilita in prospect. Care este problema?

    Adica, pentru comunistii rusofili de pe aici, pierzi daca faci "specula".  

    In toate cazurile statul roman castiga.

    Nu este bine? 

    1. Isin CodeXS1970549561 

      Issuer NameCentral government: Romania 

      acum intelegi? 

      Nu sunt ipotetice. Inflația este cât se poate de reală. Pierderea pe care o ai în puterea de cumpărare cu ceea ce încasezi pe cupon acum, și ceea ce vei încasa (dacă statul român nu intră în incapacitate de plată) la maturitate, sunt cât se poate de reală.

      Maistre, depinde ce vrei să cumperi. Inflația se produce pe coșul de consum specific sărăcuților.

      Inflația pe imobiliare și auto s-a produs în perioada 2012-2022. 

    nimik nu inpiedica statul roman sa rascumpere din aceste obligatiuni a mai facu-to la sfirsitul anilor 90 inceputul anilor 2000 scazind astfel datoria tarii. problema este ca nu prea mai are acces la finantare cu aceste instrumente pentru o perioada in viitor.situatia economica se va deteriora si finantele tarii sint intr-o stare proasta ,pesemne ca nu vom evita apelarea la fmi in viitor.

    1. Asta ar fi cu adevărat o mișcare deșteaptă daca ai cu cine și dacă ai cu ce.

      sau.... statul mai poate cumpara vreo 500-900 tone de aur. Aia ar fi investitie, restul sunt mai mult sau mai putin povesti. Dar cu un Isarescu superstitios (a zis ca are emotii, etc atunci cand rezerva trece de 100 t) cine stie ce va mai ghici consiliul bnr.

      Ca să le răscumpere are nevoie de bani, adică de noi împrumuturi la 9,5 % - 12%

      Halal afacere coane Stelică!

    Se discută pe Bursa despre scăderea valorii titlurilor pe fondul creșterii dobânzilor?

    Amazin'. 

    1. folosim acelasi nickname!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb