Pieţele aşteaptă un semnal pozitiv de la Fed

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 ianuarie 2022

Pieţele aşteaptă un semnal pozitiv de la Fed

Cem Karsan: "Piaţa caută o scuză pentru un raliu, iar Fed-ul are toate motivele să o ofere"

Şedinţa de politică monetară a Federal Reserve (Fed) de săptămâna aceasta se anunţă din nou a fi una extrem de importantă având în vedere evoluţia recentă a pieţelor financiare americane şi globale. Fed-ul a semnalat în ultimele săptămâni agresivitate în ceea ce priveşte ritmul de întărire a politicii monetare, iar pieţele au început să includă în preţuri cel puţin patru majorări de dobândă în acest an, prima urmând a fi operată la şedinţa Fed din luna martie.

Problema Fed-ului pare a fi, din nou, faptul că este "behind the curve". Adică inflaţia să fi prins deja rădăcini în economie, iar banca centrală să fie acum obligată să apese prea puternic pe frâna politicii monetare pentru a încetini economia, riscul fiind intrarea în recesiune. Fed-ul a operat în 2021 cu cea mai relaxată politică monetară din istorie (dobânzi zero şi injecţii lunare de 120 de miliarde de dolari în pieţele financiare) cuplată la cea mai agresivă politică fiscală aplicată de administraţiile americane pentru a reaccelera economia după perioada de lockdown. Rezultatul se vede în preţuri, inclusiv în cele ale activelor financiare (zona cripto, "meme stocks", companii "growth"), preţuri care au fost umflate de banii ieftini pompaţi în economie.

Spargerea bulei financiare se vede cel mai bine în zona acţiunilor companiilor care formează indicele NASDAQ Composite: 42% din acţiuni au scăzut cu 50% sau mai mult în ultimele 12 luni (multe acţiuni şi-au atins "top"-ul încă din luna februarie 2021), iar acum doar 16% din acţiunile din NASDAQ se află peste media mobilă simplă de 200 de zile. Totodată, circa două treimi din acţiunile din S&P 500 sunt în teritoriul corecţiei, definit ca un declin mai mare de 10% (peste 150 de titluri din S&P 500 au scăzut cu 20% sau mai mult), în timp ce indicele Russell 2000 a scăzut cu peste 20% comparativ cu maximele atinse în luna noiembrie.

În orice caz, Fed-ul este aşteptat să anunţe încheierea, la mijlocul lunii februarie, a aşa-numitului proces de "taper" - în principiu încheierea injecţiilor de lichiditate. De asemenea, având în vedere adâncimea corecţiei din piaţa bursieră şi starea efectivă a pieţei (ultra-bearish) Fed-ul este aşteptat să ofere "calmante" pieţei pentru un raliu pe termen scurt.

Mai mulţi oficiali ai Fed au început să iasă public începând cu luna ianuarie (după publicarea minutei şedinţei din decembrie) şi să semnaleze un ritm mai alert de închidere a robinetului banilor ieftini, astfel că orice viitoare indicaţii sunt urmărite îndeaproape de pieţele financiare mai ales în condiţiile în care evaluările companiilor rămân ridicate comparativ cu cele istorice chiar şi după corecţia din ultimele săptămâni.

Fed-ul a publicat în decembrie noi estimări ("dot plot") ale membrilor Consiliului de Politică Monetară (FOMC) de majorare a dobânzilor pentru 2022 şi anii următori, fiind estimate doar trei majorări de dobândă în acest an. Estimarea din decembrie pare totuşi deja contrară tonului din ultima perioadă a membrilor Consiliului Fed, care au căutat să fie ceva mai agresivi în spaţiul public cu anticipaţiile de majorare de dobândă probabil pentru a "şoca" parţial pieţele şi pentru a ancora mai puternic aşteptările inflaţioniste. De notat totuşi că mai mulţi comentatori din spaţiul financiar american au ieşit public în ultima perioadă pentru a argumenta că ar fi nevoie de cel puţin 5-6 majorări de câte 25 de puncte de bază din partea Fed pentru a combate actualul puseu inflaţionist.

Cem Karsan: "Fed-ul este prins în capcană pentru prima dată în ultimii 40 de ani"

Masacrul din zona acţiunilor tech, faptul că sentimentul este unul extrem de bearish (vezi grafic sentiment) şi volumul record al contractelor "put" cumpărate ca protecţie de investitori arată că piaţa bursieră americană se îndreaptă spre un potenţial raliu şi "bottom" intermediar. În ceea ce priveşte contractele "put", vineri au fost achiziţionate 32,3 milioane de astfel de contracte, în timp ce volumul contractelor "call" a fost de 29,4 milioane, peste media istorică. Amintim că săptămâna anterioară - pe lângă stresul "de sub capotă" evidenţiat de evoluţia acţiunilor din NASDAQ - a fost "săptămâna OPEX", vineri fiind data de expirare a unor contracte din piaţa de opţiuni în valoare de circa 3,3 trilioane de dolari.

Pieţele aşteaptă un semnal pozitiv de la Fed

Cem Karsan, fost market-maker şi fondator al fondului Kai Volatility Advisors specializat în opţiuni, consideră că piaţa este hedge-uită pentru şedinţa Fed de săptămâna aceasta, dar problema structurală este că Fed-ul este prins în capcana inflaţiei pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

"Fed-ul este prins într-o capcană pentru prima dată în ultimii 40 de ani. Suntem într-un scenariu macro problematic. (...) Noiembrie, decembrie şi ianuarie sunt luni care ar trebui să fie extrem de pozitive pentru piaţă, perioade cu lichiditate abundentă şi există motive structurale pentru acest lucru. (...) În ceea ce priveşte fluxurile structurale: evoluţia din piaţa de obligaţiuni, rotaţia şi stresul din zona tech, acestea dau acum direcţia. (...) Iar piaţa nu a fost în stare să reaprindă acel momentum pe care l-a avut, iar asta este important. Mai ales după anul 2021. (...) Ar fi trebuit ca piaţa să fie mai sus, iar structural lipsa acelui impuls este «bearish», iar ratele de dobândă în mod evident (se vor duce în sus) pentru că Fed-ului i se cere să facă ceva să combată inflaţia când în mod clar nu au control asupra inflaţiei. Realitatea este că Fed-ul nu poate controla inflaţia decât încetinind capitalul, mişcarea capitalului şi încetinind pieţele. Deci pieţele vor conduce spre recesiune aşa cum fac deobicei, iar acesta va fi un proces care va fi provocat de lipsa lichidităţilor de la Fed. Asta nu înseamnă că toate acestea se vor întâmpla astăzi sau că nu vom avea un raliu în contra-tendinţă, că nu ne putem apropia de maximele anterioare, ci doar că avem o încetinire a impulsului şi probleme mai mare în piaţă uitându-te spre următoarea perioadă. (...) Suntem într-o piaţă cu cozi groase", spune Karsan, într-un interviu pentru site-ul ForexAnalytix.

Karsan arată că sentimentul din piaţa bursieră americană este extrem de negativ, "totul este oversold", dar există în continuare multiple probleme structurale.

"Perspectiva mea este că piaţa caută o scuză pentru a aprinde un raliu, iar Fed-ul ar putea să o ofere. Chiar şi ceva ce ironic nu ar reprezenta un argument foarte puternic, dar ceva care să fie interpretabil. De asemenea este un eveniment cunoscut de piaţă. Şedinţele Fed sunt deobicei "bullish", Fed-ul are toate motivele să calmeze piaţa şi nu contează atât de mult ce spune Fed-ul, ci faptul că suntem într-o poziţie în care piaţa poate accepta şi interpreta anumite veşti ca fiind pozitive, iar Fed-ul este de aşteptat să ofere această mişcare", mai afirmă Cem Karsan.

Potrivit lui Karsan, în piaţa de opţiuni din SUA există de altfel un "pariu" în valoare de circa 25 de miliarde de dolari pentru revenirea S&P 500 în zona de 4.700 de puncte până în data de 11 februarie, iar trecerea de pragul de 4.600 de puncte ar face ca "pariul" şi lichiditatea implicită a acestuia să acţioneze ca un magnet. Amintim că, în debutul lunii ianuarie, piaţa americană a aprins un raliu de scurtă durată după ce preşedintele Fed Jerome Powell a declarat în Congresul american că economia SUA va rămâne pentru mult timp într-o perioadă cu dobânzi scăzute.

Facilitatea reverse repo a Fed, vestitorul problemelor de lichiditate

De notat de asemenea că utilizarea facilităţii reverse a Federal Reserve, folosită pentru a parca la Fed excesul de lichiditate din sistemul financiar, a continuat să rămână la un nivel ridicat (vezi grafic): în şedinţa de vineri participanţii au parcat la Fed rezerve excedentare în valoare de 1,7 trilioane de dolari, echivalentul a 15 luni de relaxare cantitativă la turaţie maximă. Cel mai probabil începutul declinului utilizării acestei facilităţi (care a crescut de la un nivel de 100 de miliarde în aprilie 2021) va semnala debutul unor probleme de lichiditate în sistemul financiar american şi global, având în vedere planurile Fed de a încetini economia americană.

Pieţele aşteaptă un semnal pozitiv de la Fed

WSJ: Piaţa anticipează patru majorări de dobândă din partea Fed, dar dacă inflaţia rămâne puternică ar putea fi nevoie de câte o majorare la fiecare şedinţă din acest an

Bancherii centrali de la Fed au anticipat la şedinţa din decembrie doar 3 majorări de dobândă de câte 25 de puncte de bază în acest an, cu o rată a inflaţiei aşteptată să revină sub nivelul de 3% în decembrie 2022 de la 7% în decembrie 2021. Aceştia au semnalat însă în ultima perioadă că dacă inflaţia va continua să dea semne de persistenţă există posibilitatea unor majorări de dobândă mai agresive.

În general, rata neutră a dobânzii de politică monetară în SUA este considerată a fi de aproximativ 2,5% - nivel al ratei de dobândă care nu ar impulsiona şi nici restricţiona dinamica economică.

Matthew Luzetti, economistul şef pe SUA de la Deutsche Bank, afirmă pentru Wall Street Journal că dacă inflaţia rămâne la niveluri "inconfortabil de mari" ca în prezent Fed-ul ar putea fi nevoit să acţioneze la fiecare şedinţă de politică monetară din acest an, adică să majoreze dobânda cheie la fiecare şase săptămâni.

WSJ subliniază că un asemenea ritm de întărire a politicii monetare nu a mai fost implementat de Fed din 2006.

"S-ar putea să fie nevoie să renunţăm la noţiunea că o majorare de 25 de puncte de bază în fiecare trimestru este răspunsul adecvat al politicii monetare", afirmă Luzetti pentru WSJ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb