Pieţele chineze explodează, trendul sectorului financiar european se răstoarnă

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2009

Pieţele chineze explodează, trendul sectorului financiar european se răstoarnă

După devalorizările spaimei de ieri, acţinile unora dintre companiile financiare, târâte de valul descendent, îşi revin astăzi crescând în forţă. KBC Group, asiguratorul belgian, se afla la orele 16 în creştere cu 8,8 procente. Fortis, tot din domeniul financiar, căştigă şi acesta 6,45 procente, iar ING Group , de la Amsterdam, se apreciază cu 5,54 de procente. Un ban frumos pentru speculanţii de pe o zi pe alta...şi un bun impact asupra indicelui Euronext 100, care se apreciază cu 0,5 procente, până la valoarea de 617,77 de puncte. Uşor, îşi revine şi Dexia, principala perdantă a săptămânilor din urmă, alimentând speranţa că trendul ei descrescător a luat sfârşit: 3 procente urcare. Astfel, la Bruxelles, se înregistrează cel mai prosper indice european: BEL 20 valorizându-se cu 1,71 de procente. La Amsterdam, unde de asemenea sunt listate aceste companii, se înregistrează o apreciere de 0,7 a indicelui AEX. Bursa de la Paris nu are decât variaţii uşoare faţă de ziua precedentă. La Londra, FTSE 100 şi el creşte, însă nesemnificativ.

Pieţele chineze au explodat ieri noapte, după ce Liu Xinhua, vice-preşedintele CRSC, organismul de reglementare a pieţelor de capital chinez a dat publicităţii declaraţii liniştitoare de suport din partea oficialităţilor oferit burselor. Pe de altă parte, el a remarcat şi că în ţara sa oficialii nu fac abstracţie de impactul pe care îl are starea economiei mondiale asupra burselor chineze, ci vor lua măsuri de a continua dezvoltarea lor. Pe de altă parte, Banca Populară va cumpăra, printr-un contract dat de curând publicităţii, titluri de valoare ale Fondului Monetar Internaţional în valoare de 50 de miliarde dolari americani, prilej pentru FMI de a face declaraţii încurajatoare în presă în privinţa stabilităţii economiei chineze. Nu în ultimul rând, capitalul eliberat în vânzările de acţiuni care au dus la căderea bursei din această lună a trebuit investit rapid în ceva: a fost de ajuns ca un manager din echipa Alcoa Inc., cel mai mare producător de aluminiu din lume, să declare că cererea sporeşte, indicând, în acelaşi timp, piaţa chineză, ca acest surplus să migreze înspre producătorii locali. Aşadar, dacă nu în baza profiturilor din rapoarte, atunci în baza declaraţiilor de presă, indicele CSI 300 a avansat cu 5,57 spectaculoase procente într-o singură sesiune, ajungând la valoarea de 3.051,96 de puncte. Fireşte că printre companiile pe care publicul le-a creditat pentru activitate puternică şi de succes sunt brokerii, principalii beneficiari ai variaţiilor puternice de bursă şi ai tranzacţiilor de tip exploziv: Citic Securities Co., principalul broker, se valorizează cu 6,6 procente. Indicele de la Hong Kong, Hang Seng urmează şi el, mai cu măsură, trendul crescător al sesiunii: 1,23 de procente apreciere. În Japonia, puterea yenului ca monedă fiind în creştere, piaţa de capital are de pierdut: 0,74 de procente scade indicele Topix.

În Statele Unite, piaţa dă semne de revenire, cu o deschidere optimistă a indicelui NYSE Composite: 6474,80 de puncte, uşor mai mare decât închiderea de azi-noapte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb