Pieţele europene au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, în condiţiile în care investitorii sunt tot mai îngrijoraţi de perspectivele de recesiune din regiune, iar presiunile inflaţioniste continuă să crească, conform presei internaţionale.
Indicele pan-european Stoxx 600 avea, la ora 17:30, un declin de 0,77%, în timp ce la Frankfurt, indicele DAX30 era în creştere cu 0,01%. Indicele FTSE 100 al pieţei londoneze avea o scădere de 0,82%, în vreme ce pentru CAC40 de la Paris declinul era de 0,31%.
Scăderile erau conduse de producătorii de petrol şi gaze, ce aveau un de circa 3%, toate sectoarele de altfel fiind în declin.
Contractele futures ale petrolului Brent (etalonul pieţei europene) cu scadenţa în noiembrie erau în scădere cu 2,8%, la 90,3 dolari/baril. Contractele futures ale aurului cu scadenţa în decembrie erau în creştere cu 0,54%, la 1.722 de dolari pe uncie, în timp ce contractele pentru argint aveau o apreciere de 1,78%, la 18,227 dolari pe uncie, conform investing.com.
• Creşteri în Statele Unite, în debutul sesiunii bursiere
În Statele Unite, după o scădere pronunţată în ultimele săptămâni, indicii au debutat ieri în creştere, la scurt timp deschiderea sesiunii de tranzacţionare toate cele trei mari coşuri de acţiuni din SUA fiind în apreciere.
Indicele Dow Jones Industrial Average avea un avans de 0,59%, în timp ce pentru S&P 500 creşterea era de 0,58%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, era în urcare cu 0,57%.
"Rezerva Federală este hotărâtă să calmeze inflaţia, iar piaţa crede tot mai mult că astfel banca centrală americană va creşte dobânda de referinţă cu încă 0,75% la sfârşitul acestei luni, aşa cum a făcut în iunie şi iulie. Unii investitori speraseră că încetinirea semnelor inflaţiei va tempera creşterea dobânzilor", scrie investing.com.
Acţiunile Apple erau în scădere cu 0,28%, cele ale Meta Platforms (fosta Facebook) aveau un declin de 0,56%, în timp ce acţiunile Microsoft consemnau o creştere de 0,23%.
Titlurile United Airlines urcau cu 2%, după ce compania şi-a majorat perspectivele de venituri pentru al treilea trimestru, estimând o cerere mai mare pentru călătorii. Acţiunile Twitter erau în creştere cu 3,9%, după ce Reuters a anunţat că un judecător din Delaware a respins cererea lui Elon Musk de amânare a procesului privind acordul său de cumpărare a companiei, până în noiembrie.
Randamentele titlurilor de stat americane au urcat, cele pe zece ani ajungând la cel mai ridicat nivel din iunie. Randamentul titlurilor pe 30 de ani a atins cel mai înalt nivel din 2014. Randamentele obligaţiunilor se mişcă invers faţă de preţuri.
Pieţele din Asia au închis în scădere, miercuri. Conform ultimelor date, exporturile Chinei au crescut cu 7,1% în august, faţă de anul trecut, dar sub estimările de 12,8% dintr-un sondaj Reuters, după ce crescuseră cu 18% în iulie.
Cererea slabă din China continuă să afecteze pieţele europene, temerile de recesiune fiind prezente în întreaga lume, conform CNBC
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2022, 23:10)
Din cauza inflatiei masive,criza energetica,
si ruperea lanturilor comerciale (sanctiuni,conflicte
politice ,cost de transport ridicat...etc.)
Scaderile se vor amplifica 1-2 ani minim.