PIFM România contestă noile măsuri de sprijin anunţate de Inspectoratul General pentru Imigrări

F.D.
Miscellanea / 27 septembrie 2023

PIFM România contestă noile măsuri de sprijin anunţate de Inspectoratul General pentru Imigrări

După ce Inspectoratul General de Imigrări a publicat săptămâna trecută o serie de măsuri prin care venea în ajutorul angajatorilor şi agenţiilor de recrutare, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă din România contestă aceste măsuri şi este de părere că singura modalitate prin care aceste prevederi pot fi aplicate este modificarea legii actuale, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

Potrivit Inspectoratului General pentru imigrări, pentru a obţine mai uşor o programare necesară eliberării avizului de muncă, angajatorii şi agenţiile de recrutare a personalului străin pot urca acum pe portalul instituţiei doar o parte din actele solicitate până acum. Problema apare în practică, atunci când o mare parte dintre acele acte pot expira în momentul programării la ghişeu şi invalida întreaga procedură.

În contextul creşterii exponenţiale a nevoii de forţă de muncă străină cu care se confruntă mediul de afaceri din România, autorităţile au datoria să îşi adapteze constant măsurile şi mijloacele de operare, pentru a face faţă venirii a peste 100.000 de muncitori străini în ţară anul acesta, conform contingentului aprobat. Acesta este şi cazul Inspectoratului General pentru Imigrări, care de curând a propus noi măsuri menite să ajute la fluidizarea obţinerii avizelor de muncă şi care în realitate sunt mai dificil de pus în practică şi nu oferă nicio garanţie agenţiilor de recrutare pentru dosarele încărcate şi asigurarea bunului demers al întregului proces, arată sursa citată.

"De săptămâna trecută, Inspectoratul General pentru Imigrări a lansat o informare pentru a veni în întâmpinarea solicitanţilor şi a eliminat etapa încărcării unor documente pe portalul instituţiei. Pe mine m-a bulversat informaţia, pentru că Inspectoratul General pentru Imigrări îţi permite să soliciţi un aviz de muncă, înainte de a avea procedura legală îndeplinită, aceasta este problema de fapt. Din punctul meu de vedere această nouă procedura nu vine în sprijinul angajatorilor. În acest moment ni se propune să încărcăm în sistem acte efectiv degeaba. Problema este că nu ai nicio garanţie în momentul în care tu ca agenţie de recrutare faci acest demers", explică Elena Panţiru, membru cofondator al Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă.

Cu o procedură stufoasă care presupune încărcarea în sistemul Inspectoratului General de Imigrări a unui număr impresionant de documente, noua metodologie propusă de instituţie este una contradictorie şi care odată pusă în practică nu îşi mai găseşte utilitatea în forma ei actuală.

"În momentul de faţă încarci pe portal paşaportul muncitorului străin, împuternicirea, CV-ul şi cazierul muncitorului, cazierul societăţii, taxa, fişa de post şi organigrama. Noutatea propusa de IGI este aceea de a rezolva după această primă etapă actele care au un termen de expirare. Din păcate, această procedură nu este coerentă şi în fapt realizabilă, pentru simplul motiv că vorbim despre o serie de proceduri în lanţ, care se exclud între ele. De exemplu, eu pot primi programare pentru depunerea dosarului în format fizic, însă ce se întâmplă dacă tocmai actele pe care eşti scutit să le depui acum nu sunt gata în timp util?!", să nu uităm că la fiecare instituţie putem avea dificultăţi de obţinere a actelor (au fost cazuri când spaţiul virtual ANAF nu a funcţionat câteva zile). Trebuie să luăm în considerare faptul că la unele judeţe din România, adeverinţa emisă de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, punctul de plecare al demersurilor noastre pentru angajarea unui străin, este obţinută în 8-10 şi mai nou peste 20 zile, astfel neavând nicio predictibilitate a termenelor în care putem avea o lucrare gata." a completat Elena Panţiru.

Există şi soluţii prin care aceste mecanisme pot conduce la eficientizarea întregului proces de obţinere a avizelor de muncă, însă pentru acest lucru sunt necesare nişte etape juridice suplimentare. Aceşti paşi au fost identificaţi de Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă, care consideră că "Soluţia ideală ar fi ca la momentul încărcării actelor pe portal, acelea să rămână valabile şi la depunerea lor la ghişeu. Aceasta este cea mai legală şi onorabilă soluţie, pentru că în momentul în care eu încarc documentele, am clar toate obligaţiile îndeplinite, astfel simplificăm proceduri, muncă şi timp atât pentru personalul IGI cât şi pentru agenţii sau angajatori. Dacă IGI nu poate face faţă situaţiei şi nu îmi poate oferi un termen rezonabil, iar programare primesc peste cinci sau şapte luni, eu aveam toate actele legale. Mai mult decât atât, acest portal nu este menţionat nicăieri în lege. Este o recomandare a IGI, nu este o obligativitate şi aici trebuie să facem foarte clar distincţia. Totodată cei care vânează aceste lacune, pot încărca pe portal sute de acte care sa nici nu fie reale.", a concluzionat Elena Panţiru, membru cofondator al Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb