Pilonul II - Fondurile de pensii au continuat, în octombrie, să reducă plasamentele în acţiuni

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 noiembrie 2008

2,07% din deţinerile de pensii se îndreaptă către bursă.

2,07% din deţinerile de pensii se îndreaptă către bursă.

Fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) şi-au continuat în octombrie politica de reducere a expunerilor cu risc ridicat, majorându-şi plasamentele în titluri de stat şi obligaţiuni municipale cu până la 5 punc­te procentuale, pe fondul reducerii deţinerilor de acţiuni listate, potrivit CSSPP.

Fondurile de pe pilonul II aveau, la sfârşitul lui octombrie, peste două treimi (67,81%) din active în titluri de stat şi obligaţiuni municipale, faţă de 63,05% la sfârşitul lunii septembrie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), reluate de NewsIn.

În acelaşi timp, ponderea plasamentelor în depozite bancare a coborât la 13,29% în octombrie, de la 16,52% la sfârşitul lui septembrie.

Fondurile şi-au mai diminuat deţinerile în acţiuni listate, ajungând în octombrie la 2,07%, de la 3,42% la sfârşitul lui septembrie, în timp ce activele plasate în fonduri mutuale au ajuns la 0,31% la finalul lui octombrie, faţă de 0,10% cât erau în luna anterioară.

Reducerea plasamentelor în acţiuni listate vine pe fondul evoluţiei negative a Bursei de Valori Bucureşti în cursul acestui an. Astfel, indicele BET al celor mai lichide zece titluri a pierdut 70,83% din valoare în primele zece luni ale acestui an, iar indicele societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, a scăzut cu 85,94%.

Piaţa pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 598,4 milioane lei (163,47 milioane euro) la sfârşitul lui octombrie, în creştere cu 20,1% faţă de luna anterioară, potrivit datelor CSSPP.

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau la sfârşitul lui octombrie 3.852.292 participanţi de la care încasează contribuţii, cu 73.208 mai mulţi decât în septembrie.

Activele fondurilor de pensii de pe pilonul II au avut în octombrie ritmuri apropiate de creştere, cuprinse între 17,89% (FPAP BRD) şi 21,57% (FPAP KD).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb