Fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) şi-au continuat în octombrie politica de reducere a expunerilor cu risc ridicat, majorându-şi plasamentele în titluri de stat şi obligaţiuni municipale cu până la 5 puncte procentuale, pe fondul reducerii deţinerilor de acţiuni listate, potrivit CSSPP.
Fondurile de pe pilonul II aveau, la sfârşitul lui octombrie, peste două treimi (67,81%) din active în titluri de stat şi obligaţiuni municipale, faţă de 63,05% la sfârşitul lunii septembrie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), reluate de NewsIn.
În acelaşi timp, ponderea plasamentelor în depozite bancare a coborât la 13,29% în octombrie, de la 16,52% la sfârşitul lui septembrie.
Fondurile şi-au mai diminuat deţinerile în acţiuni listate, ajungând în octombrie la 2,07%, de la 3,42% la sfârşitul lui septembrie, în timp ce activele plasate în fonduri mutuale au ajuns la 0,31% la finalul lui octombrie, faţă de 0,10% cât erau în luna anterioară.
Reducerea plasamentelor în acţiuni listate vine pe fondul evoluţiei negative a Bursei de Valori Bucureşti în cursul acestui an. Astfel, indicele BET al celor mai lichide zece titluri a pierdut 70,83% din valoare în primele zece luni ale acestui an, iar indicele societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, a scăzut cu 85,94%.
Piaţa pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 598,4 milioane lei (163,47 milioane euro) la sfârşitul lui octombrie, în creştere cu 20,1% faţă de luna anterioară, potrivit datelor CSSPP.
Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau la sfârşitul lui octombrie 3.852.292 participanţi de la care încasează contribuţii, cu 73.208 mai mulţi decât în septembrie.
Activele fondurilor de pensii de pe pilonul II au avut în octombrie ritmuri apropiate de creştere, cuprinse între 17,89% (FPAP BRD) şi 21,57% (FPAP KD).