După 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România este considerată o ţară cu grad de risc ridicat, a afirmat avocatul şi europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, în cadrul evenimentului de prezentare a proiectului de candidat la alegerile prezidenţiale al preşedintelui AUR, George Simion.
Acesta a menţionat: "În dobânzile acelea variabile care se numesc ROBOR, LIBOR sau EURIBOR este inclus şi riscul de ţară. Şi câteodată acest risc de ţară înseamnă două, trei puncte procentuale. Dintr-o dobândă de 7%, riscul de ţară înseamnă, uneori, şi 3%. Vi se pare că România are un risc de ţară mai mare decât Bulgaria sau Ucraina? Să ştiţi că în Bulgaria, dobânzile sunt de trei ori mai mici decât în România".
Piperea a explicat că în ultimii 20 de ani ţesătura economică şi socială a ţării a creat două categorii de persoane nedreptăţite, şi anume: românii care nu au veniturile necesare pentru a-şi achiziţiona o locuinţă şi debitorii supraîndatoraţi la bănci: "Este vorba de cei care nu au resurse să-şi cumpere o casă pentru că salariile lor sunt mult prea mici faţă de preţurile absolut exorbitante la care au ajuns în ţară, mai ales în oraşele mari, casele şi apartamentele".
Avocatul spune că a identificat cinci motive principale pentru preţurile foarte mari de pe piaţa imobiliară din România, şi anume: profitabilitatea excesivă a două categorii de actori mari ai economiei - băncile şi dezvoltatorii imobiliari, specula puterilor, mita, utilităţile prea scumpe şi dobânzile ridicate. "Cei mai răi profitori ai acestui sistem economic bolnăvicios, a acestei ţesături economice şi sociale care creează atâtea suferinţe sunt băncile (...), care în România fac legile, care se opun legilor ce sunt făcute pentru popor, băncile care îşi aservesc sistemul judiciar", a adăugat Piperea.
Preşedintele AUR, George Simion, şi-a prezentat, joi seara, programul politic pentru alegerile prezidenţiale. Proiectul vizează 200 de măsuri, printre care construirea până la un milion de apartamente cu preţuri începând de la 35.000 de euro pentru românii fără case, tăierea ajutoarelor sociale pentru toate persoanele care sunt apte de muncă şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
Despre programul politic al preşedintelui AUR pentru alegerile prezidenţiale, Gheorghe Piperea a precizat că este unul "curajos şi denotă instinct politic": "Programul nu are doar impact economic şi social, are impact psihologic. Casa este, practic, cel mai important element al demnităţii omului. Când îţi pierzi casa, îţi pierzi demnitatea (...) şi are şi impact demografic. Ţara aceasta se subţiază pe măsură ce trece timpul (...). Un astfel de plan este înţelept pentru că vizează, la modul cel mai profund, problemele de fond ale acestei ţări, ale acestui popor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 08:16)
domnul uita sau omita sa includa “guvernul” in ecuatie.
cocioabele sunt impinse in luna de povara gov ca procent din pib… asa cum in 90 cocioabele erau pe burta si gov ca procent din pib pe burta.. e adevarat ca traiul nu era destul de placut si haosul talharia etc la ele acasa.. nici legea nu era prea lege..
ipotecile oamenilor in suma si pmt .. sunt parte a platii bondurilir ro… si deci cetatenii sunt fortate sa plateasca in pmturi ceea ce gov sau local promit in emisiuni de bonduri…
din acest motiv govul scoate sau baga periodic in accesibilitate/inaccesibilitat e piata.. pe dorinta lui de expansiune piata economica si cheltuiala …
cocioabele sunt evaluate in marja… cocioabele pot creste nominal cu nr oferta in jos cerere in jos dar peste oferta si somaj spre minime si pot cadea ori stagna sucit daca somajul creste ceea ce duce la nr oferta in sus si la cerere tot sub oferta.
cocioabele pot creste nominal si cu nr de ofere in sus, cerere in sus peste oferta si somaj spre minime; si pot cadea cu somaj crestere ce duce nr de oferte mai sus de nr de cerere…
plus ca in ecuatie intra si NPLurile… cu cat pe minime cu atat in luna pretul si acutizare inaccesibilitate… si restrangeri artificiale la “raft” dar le vezi cu zecile de mii goale in tara orase… iar in presa se declara “nu e oferta”… nu e dispusa sa isi vanda… nu ca nu e oferta.. oferta mereu sta in umbra… mai mult sau mai putin…
atat timp cat valoarea totala a activelor de pe balanta bancii centrale creste… gov beneficiaza de “prosti”.. sa ii plateasca bondurile… iar gov nu este nevoit sa umble prea dur la taxe si impozite… lovind sau cauzand un alt ciclu mare de somaj…
cand volumul ipotecatilor noi scade… bancile comerciale sunt sfatuite sa “extinda si sa pretinda-din englezesc”… ca sa tina ciclul de NPLuri la minime cat pot de mult… problema e ca se coace intern o criza sociala… si va lovi in incasarile gov si profiturile firmelor…. iar cu cat inflate the land… si restrangi la oferta supply… cauzezi bula de trai… in ipoteci scumpe si chiri scumpe… si lovesti mult mai acut in demografic.. pe care politicienii cred ca il regleaza prin migranti…
total fals!
demograficul natural e cel cu nasteri interne… doar acest demografic va genera pib real… restu sunt artificii financiare ca sa nu se colapseze sistemul economic social… si acutizeaza inevitabil intern social…
cum spuneam in trecut… regleaza deficitul si “omoara” populatia… si firmele… in taxari… si pmturi in luna…
nu vad deficitul asta sa stea prea mult spre luciul apei… va declansa in fata o criza sociala… la urmatoarea sucire de somaj sau nr participanti in munca…
ps: avem 3-4 mil tineri ce urmeaza sa loveasca categoria someri… in fata…
iar pt dn Pitera: cocioabele nu se calculeaza nominal! ci in rapoarte de schimb: pmt per cocioaba 1 2 3 sau 4 camere din net income mic mediu mare ..local cat procent; cocioaba … impartit la net income local mic mediu mare…
avem in fata minim 1,5-1,8 milioane de formari familii noi dupa ce tinerii actuali someri/viitor someri.. vor intra in munca…
deci avem un lag de cel putin 1 milion de locuinte noi.. pentru ca nu toti vor locuii cu parinti… si nu toate stocurile imi vechi vor fi pretabile pentru nevoile viitoare ale lor…
eu vad forfecare in fata la “nevoi”… cu risc de declansare criza sociala daca nu se livreaza din abundenta cele necesare… si cel mai important… daca NPLurile nu cresc putin ca sa detensioneze piata de credit si sa piciuiasca putin speculatorii… cu consecinta de a prinde pe multi in cv debt trap…
conteaza mai mult interesul national, demografic social… decat interesul gov si financiar pe termen scurt…
iar referitor la nr parlamentari… m-am exprimat odata… aveti grija sa nu cauzati o depresie economica severa umbland din scurt la acel “indicator”…
datele economice arata ca economia ro e pe perfuzii ro… scoateti perfuziile dar sa va asigurati ca pacientul poate pleca pe picioarele lui din “pat”..
un aspect… ce nu ma face sa cred ca nr parlamentari o sa scada / sau tre sa scada.., e o privire simpla la istoria ciclurilor lungi de datorie gov ca procent din pib… acest indicator imi spune ca gov nu va scadea aportul la pib ci il va creste… deci Simioane una se bate cu alta… fie ii reduci pe parlamentari si ii faci pe toti “milionari” din cei ramasi ca sa pastrezi raportul gov pib sus …. fie eu zic ca o sa mai bagi populatie in aparat gov… eu inclin spre populatie in crestere in aparat gov… ca procent din pib… pentru ca piata interna e anemica fara cheltuiala gov.. si plus ca firme straine prospera cu gov sus ca procent fin pib.. si din acelasi motiv firme romanesti scartie… ca daca firmele romanesti excelau .. trebuia raportul gov pib sa scada nu sa urce.. dar cum firmele straine exceleazaisi externalizeaza parte profit si capital.. si gov continua sa afiseze in sus ca procent din pib.. pentru ca firmele straine aspira pibul nominal din piata si nu il lasa intern sa concureze coborand curba govului ca procent din pib…
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 08:28)
atat timp cat veniturile reale cresc mai repede ca cocioabele si PMTurile… nu e o problema…
doar asa impaci si capra si varza..
unu ce nu “renunta” la “pret”… si altul ce nu este “asuprit” de “pret”…
aici intra in obligativitatea bancherilor si “evaluatorilor” de a pastra exhilibrul social… si a nu duce in luna 1 cocioaba de 1 camera la care poate sa die acesata doar de un venit mediu mare local… ca aia nu e evaluare “corecta”… si bancherii si evaluatorii cat si agentii stiu asta… dar extind si pretind… ca sa mearga comisionarea si bonusurile de toate partile…
1 cocioaba de 1 camera nu are ce cauta a sari in pret sau pmt mai mult de procent din venit net minim local.. ca nu e lux sa stai intre 4 pereti “ghetouri”… nu e lux… e saracie… si notarii sunt de vina aici… se stiu ei…
s c c r e t
1.2. Gica contra (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Flausatul în data de 01.07.2024, 08:33)
Polologie goala de conținut, (anonim),la fel și articolul traseistului PI PErea.Europarlamentar"tata" nu gluma!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 08:42)
După cum se vede și din graficul Eurostat, România a înregistrat cea mai mare rata a inflației din UE în aprilie 2024, de aproape 3 ori mai mare decât în Bulgaria (2,5%) sau media europeană (2,6%).
Datoria bulgariei fata de PIB e cca 23%. Datoria Romaniei 52%.
Deficit bugetar Bulgaria in 2023 1,9%, deficit bugetar Romania 2023 6,6%.
Riscul de tara e la fel, doar deficitele, inflatia si % de datorii in PIB sunt diferite. Adica mincini de buftea.
Si guess what, AUR e alt partid populist cu "sa dam la popor", asa ca nu vad cum ar putea scadea dobanzile in aceste conditii.
Cele 1.000.000 de apartamente, pfff bravo, ok vor beneficia cca 10% din populatia Romaniei, pe spatele celorlati 80%, exact ce face acum PSD, ia de la Ion si-i da la Mihai. Si va dura 10 ani construirea acestor blocuri. daca va fi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 09:36)
vezi ca sperietoarea cu "cea mai mare inflatie din Europa" ascunde de fapt potentialul de cea mai mare capacitate de emergenta din Europa.
ia pune piesele de puzzle cap la cap si gandeste economic nu in regim "poza" ci ca proces, in regim "film"
Ban.Cher.Vali
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 10:01)
Indiferent, inflatia e cea care influenteaza rata dobanzii la bonduri. rata REALA a dobanzii in RO e foarte mica. in fapt, chiar negativa.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 16:07)
Nu-l doare gura pe Simion sa promita.
Nici pe Rares Bogdan cu pensiile speciale.
Se gasesc fraieri care pun botul la toate elucubratiile lor.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 08:52)
Absurditatea afirmatiilor se vede de la o posta! Nenea PI PErea a fost ai prin guvern, asa ca rezultatul i se datoreaza si lui.
Pe de alta parte, apartamente de 50 mp cu 32 k EUR nu poti construi decat daca calitqtea este super indoielnica, fara teren, utilitati, parcari, drumuri, etc... Bancuri cu prosti despre prosti...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 09:03)
poti construii daca dobanzile cad la 1 sau zero!
pentru ca in costul dezvoltatorului sta costul PMTului pana livreaza proiectul… actula dobanzi in luna chiar peste potenta pietei… in unele zone…
si in romania inca se construieste la gata (fara teren) cu 350-500-600 euro mp… iar cine vb pe langa sa vb … eu vb din teren…
plus ca multi dezvoltatori ridica la 350-400 euro mp si pana vand … in fata piata se ridica… si au profit cacalau… si gurul lucru ce omoara unele afaceri imo sunt dobanzile actuale in luna…
iar dobanda reala ipotecara cu av 0% este in luna zdravan… peste potenta pietei… deci gov se caliceste sa isi regleze deficitul spre luciul apei… cu costurile aferente in societate…
40.000 mii firme ro inchise in 5 luni… deci gov stoarce nu se joaca … cu piata… o strange de gat… sa scuipe tot .. ca sa declare inca pib pozitiv..
s c c r e t
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 09:37)
cu dobanzi la 1 sau 0 leul se va duce in boscheti
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 09:58)
nu chiar!
pe teritoriul Ro au mai fost "dobanzi joase".. si s-a tinut relativ bine leul :D....
s c c r e t
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 10:11)
dobanda bnr e facuta la un nivel unde se poate finata guvernul din piata. poti sa pui 1% din burta ok, dar cine va mai face depozite in banci cu 1% si cine va mai cumpara bonduri cu 1%.
doar bnr ul va cumpara , prin printare de bani, deci leul da se va duce in boscheti.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 10:33)
dobanzile nu le poti pune din burta! cum a facut "gov/bnr" in "cov"... pentru ca declansezi "inflatie"...
dobanzile urmeaza cu lag intotdeauna dobanzeile naturale ... dobanda naturala e cauzata de valul nevoilor din piramida populatiei... daca te uiti in piramida populatiei ca structura... o sa vezi cand se formeaza valurile scurte de varste si nevoile aferente valului cu varste respective... in raport direct cu ce capacitati sunt sau nu ...care sa sadisfaca /indeplineasca nevoile aferente...
in japonia dobanda a cazut la minim..asa cum si piramida populatiei si valurile din ea o arata...si s-a vazut si in "limita de crestere"... atunci cand rata de participanti in munca nu a reusit sa mai depaseasca nivelul de extaz din trecut... abea prin 2024...
in italia dobanzile ipotecare au cazut trase de dobanda naturala a oamenilor ce nu mai intrau ca intensitate in "ipoteci" formari noi familii... si deci dobanzile ipotecare erua si la 0-1-2%...executarile in luna... iar noii ipotecati inca pe minime...
Dobanzile urmaresc intotdeauna dobanda naturala... periodic dobanzile se vor baga deasupra sau sub dobanda naturala... cati si invers dobanda naturala se va baga seasupra sau sub dobanda de referinta... cauzat de procesul echilibristic dintre "cerere cu oferta"....
s c c r e t
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 11:56)
Tu compari un cost pt o casa la tara cu costul unui bloc ce ar trebui sa aiba subsol cu parcari ai spatii tehnice? Adica 2 cocioabe....Da, stiu, tu le stii pe toate....
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 12:00)
un multe situatii randamentee la blocuri sunt infinite… fata de caswle cocioabe la pers fizica needucata financiar…
sa nu vb de “randamente si costuri” caci ele pot devenii “fictive” in contexte diferite … financiar vb…
adica ridic blocuri “gratis” si mai faci si profit infinit…
s c c r e t
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 12:08)
bloc pe iancului … intre blocuri in spate la bulevard… ridicat cu 500 euro la gata mp… ce e drept cu usi leroymerlin … dedeman.. si altee…
vandut cu 2000 euro mp…
ps: economic… de fel MP la gata nu depaseste salariul minim regional… in schimb pretul de vanzare poate depasii salariul minim regional in functie de particularitati.. locatie… finisaje… multiplicare suprafata… etc…
iar cand pretul de vanzare se suce in luna fata de pretul de construire … e recomandat sa construiesti… personal… si de cumparat sa cumperi cand pretul cade sub costul de construire… care se repeta periodic…cu fomita aferenta din piata…
“inflatia” in romania e taramul speculatorilor…
si deflatia fuga lor…
s c c r e t
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 09:34)
dom'PI PErea , nu e "considerata" o tara cu risc ridicat , E MENTINUTA ARTIFICIAL SI FORTAT LA ACEL NIVEL DE EVALUARE AL RISCULUI pentru a fi mulsa mai cu spor de bani!
toate agentiile de rating s-au cartelizat sa mulga pe fraieri.
Romania ca risc real e sub tari asa-zis dezvoltate (ex: uitati-va la mamutii top 10 sau top 20 economic din lume unde raportul datorie gov/pib e la cer dpdv % si extrema dreapta sau stanga castiga puterea!!!! ...)
E Romania mai riscanta decat acele tari ?!?! Pe bune ?!?!?!
p.s. Mai intrebati-va si de ce Isarescu e continuu la BNR tocmai din 1989... mai intrebati-va si de alti cativa oameni din umbra serviciilor care au pus Romania pe masa strainilor cu 0% datorie in 1989/1990 ... tot mai intrebati-va!
Si una peste alta Romania (datorie gov/pib 51 %)TOT STA MAI BINE CA SCROAFELE PUTREZITE DIN TOP 20 MONDIAL care se zbat la un raport datorie guvernamentala/pib de mult peste 100% , au sistemele de pensie praf si pulbere si economiile mature in curs de dezagregare interna.
Asadar Romania e mai riscanta decat ele, nu?
Ahahahahahahaaaaa :))))))
Ban.Cher.Vali
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 10:22)
in financiar Riscul este intotdeauna invers corelat si declarat!
De exemplu: cand ai somaj pe minime se declara economie duduie si risc mic de deflaul.... ceea ce e total invers... cand economie e pe minime si NPLurile sunt pe minime in realitate in fata exista risc crescut de somaj si default de credite.
La fel risc perceput asimetric si in financiar: cand relatia bondurilor 10 minus 2 ani (*sau 3 luni) merge spre inversare ... se "declara" ca e bine sa iesi din bonduri si sa intrii in "equity"... pana cand relatia se duce sub apa la inversare... si culmea e ca in acel moment in piata...financiara si reala se delcara ca economia "duduie" si nu sunt riscuri... si se vinde "equity" ca paine acalda... in timp ce toate astea anunta in fata ...suceala...
De exemplu: cand ai MUNTE de NPL (credite neperformante) ai CAP RATEuri in piata de 10-15-20-25-30% si chiar peste in unele situatii... si atunci piata delcara Risc Ridicat :)))).... in timp ce ei isi fac traista plina...
Cum naiba sa fie risc ridicat cand ai rate de recuperari ochiometrice in piata de peste 10-15% COC?!....
Dar asa le plac bancherilor si financiarului sa "declare"... ca sa tina oitele speriate... in timp ce adevaratii "investitori" vin sa curete piata de mizerie... adica la propriu adevaratii investitori sunt ca "maturatorii de strada" ce se trezesc de dimineata si matura strazile dupa o seara de dezmat sau betie "nationala"... ei sunt adevaratii investitori... gasesc pe "jos" de toate... de la "bete/beti"... la bunuri personale..si altele... lasand in urma lor orasul iar curat si pregatit de alte nopti "uimitoare"...
s c c r e t
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 13:40)
ok, inteleg :)
frumoasa prezentare
Ban.Cher.Vali
5. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 01.07.2024, 11:07)
Greu la deal cu boii mici .Romania joaca economic exceptional .Politic Romania este obligata sa implementeze legile europene dar situatia de facto este un complex juridic, politic si economic extrem de bine gestionat .Romania nu este o natiune inca stabila asa cum sunt vechile economii europene .Noi trebuie sa impacam si capra si varza .Este un joc subtil aflat la marginea legala un joc ce nu transforma Romania intr-o jungla .Am pierde enorm (poate chiar statalitatea ) daca nu jucam in acest fel .Cine are intelegerea atasata intregului nu poate decit sa admire acest joc romanesc pe mai toate palierele existentialiste . Suntem o natiune inconjurata de slavi si de asiatici .Orisicare miscare gresita va fi rapid fructificata de ceilalti .Ati vazut cu totii hartile .Genialitatea deciziilor politice din Romania (acum suntem o forta militara de temut impreuna cu Ucraina si fratii nostri din Rep.Moldova) le cade unora ca o „galusca” de otel direct in git .AUR nu are nici o legatura cu romanismul tot asa cum Le Pen nu are nici o legatura cu frantuzismul .Nici nu vreau sa imi imaginez ce ar fi fost acum in Romania daca fostele guverne PSD si deciziile acestora sau provocarile USR deveneau lege .Statalitatea Romaniei ar fi fost in mare pericol .Pina acum multumita Presedintelui Iohannis am distrus din fasa toate aceste provocari venite evident de la
Moscova .Priviti cu atentie in jur .Singurul „roman absolut ” numit Nicolae Ciuca poate a ne mentine in aceasta pozitie statala cunoscuta .Un juramint ce ar obliga toti candidatii la Presedinteie ,asumat, ce ar trebui sa contina separarea totala de Rusia si de aliatii ei ar fi bine venit .
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 16:39)
Am inteles, sa traiti! Promit sa pun stampila pe unicul candidat viabil, daca toti ceilalti se retrag (fiind in mod evident, neviabili). Si pot numai sa sper ca procentul de votanti sa fie de 110%.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 17:14)
Geoana iese...
bataia se da intre Ciolacu sau Geoana...
In vremuri de "razboi" avem nevoie de conducatori de "razboi"... nu "mamite' nu fetite"... Geoana e agreeat si de NATO si de USA si de Euro... si Ciolaca in mica mare masura...
Dar cu Geonica o sa avem acces ... direct la ...etc...militar resurse si fara intarziere...
s c c r e t
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 19:41)
Despre pace nicio vorba...ce sa faci cu proiecte pentru case ieftine daca o bomba risca sa le strice....NImeni nu vorbeste despre ce e cea mai importanta valoarea PACEA, E rusinos!
RAZBOI SI IAR RAZBOI:::ASTA SE VREA CA FIECARE TARA SA INTRE SEPARAT IN RAZBOI:::Nu NATO va declara Razboi. Practic Romania e in RAZBOI cu RUSIA prin cedarea PATRIOT care ataca Rusia pe teritoriul Rusesc...
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2024, 19:56)
patriotul nu ataca nimic. patriotul apara Ucraina de bombe, drone sau avioane. atat.