Actualizare 17:45 Piperea: "Cred că durează cel puţin opt luni până la definitivarea în instanţă a deciziei privind falimentul Astra"
Parcursul în instanţă în cazul falimentului Astra Asigurări mai poate dura, în cel mai fericit caz, încă opt luni, a declarat astăzi avocatul Gheorghe Piperea, conform unor surse din presă.
"Mai întâi, se pronunţă o hotărâre în primă instanţă, apoi apoi alta. Cam cât credeţi că durează o hotărâre, să rămână definitivă, în care sunt implicaţi 1,8 milioane de creditori? (...) Nu cred că se va judeca nici pe 9 noiembrie, deşi cred că va fi un mare scandal dacă nu se va judeca nici atunci", a afirmat avocatul.
"Legea este făcută, probabil intenţionat, în sensul că sumele acelea pentru asiguraţi se disponibilizează numai după ce rămâne definitivă hotărârea. Şi, după calculele mele, cred că durează cel puţin opt luni de zile până când se definitivează, iar acestea sunt estimări optimiste", a mai declarat Piperea.
(S.A.)
-----------
Decizia în cadrul procesului în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cere deschiderea falimentului pentru Astra Asigurări a fost amânată, din nou, încă două săptămâni, pentru data de 9 noiembrie, după ce la termenul din 12 octombrie fusese înregistrată o amânare similară, ne-a declarat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, la Tribunalul Bucureşti.
Domnia sa, care a intrat în proces ca partener al Rominsolv SPRL (administratorul judiciar al Oltchim, societate aflată în insolvenţă, care are de recuperat 10 milioane de euro de la Astra), ne-a explicat că unul dintre motivele care au stat la baza deciziei instanţei a fost o cerere de intervenţie din partea unui asigurat Astra.
Totodată, domnul Piperea ne-a spus că reprezentanţii Astra nu au reuşit să demonstreze că noul directorat al companiei este înregistrat la Registrul Comerţului: "Ar fi foarte interesant de văzut dacă mai vine cineva cu o cerere de intervenţie.
Problema este că, dacă instanţa o tot ţine aşa, din amânare în amânare, pentru cereri de intervenţie, s-ar putea să nu se mai deschidă curând procedura de faliment. Nu numai asta a fost motivaţia. Motivaţia principală este că domnii de la Astra, care şi-au făcut nişte Adunări Generale ca să schimbe directoratul, Consiliul de Supraveghere, n-au fost în măsură să ne prezinte astăzi (n.r. ieri) un extras de la Registrul Comerţului din care să rezulte că cei care au semnat delegaţii, contestaţii au calitatea de reprezentanţi legali ai Astra. Deşi au avut AGA de câteva săptămâni, la Registrul Comerţului nu s-a înregistrat nimic în acest moment".
Avocatul Piperea susţine că, până la următorul termen din proces, orice persoană interesată poate să facă o cerere de intervenţie la Registrul Comerţului: "Este posibil ca oricare din cei 1,8 milioane de asiguraţi Astra să facă o astfel de cerere, iar intervenţia suspendă procedura de acolo, pentru că dosarul se aduce aici la Tribunal, astfel încât să se judece acea intervenţie (...). Judecătorul trebuie să ia o decizie tranşantă, pentru că nu se poate continua în ritmul acesta".
• Piperea: "Ar fi un adevărat scandal să avem încă o amânare pe 9 noiembrie"
În opinia domnului Piperea, amânarea deschiderii procedurii de faliment înseamnă că asiguraţii Astra trebuie să mai aştepte până ca Fondul de Garantare să le dea banii, întrucât acele sume se disponibilizează doar după ce hotărârea devine definitivă, după ce trece şi pe la Curtea de Apel.
"Ar fi un adevărat scandal să se amâne încă o dată şi pe 9 noiembrie, dar nu exclud nimic", consideră avocatul, care ne-a explicat: "Important este, însă, cum se descurcă minunata Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF) în acest proces, pentru că parcă n-au energie, sunt supţi de energie, parcă nu vor să se deschidă procedura falimentului".
Totodată, domnia sa a criticat ASF pentru unele "lucruri foarte neplăcute" în procedura de alegere a lichidatorilor pentru Astra. Potrivit sursei citate, una dintre condiţii pentru participarea la selecţie era ca societăţile să nu aibă cazier fiscal sau judiciar. După ce KPMG Restructuring SPRL şi Dascăl Insolvency SPRL au fost selectate ca posibili lichidatori pentru Astra, avocatul Piperea susţine că ASF a făcut o derogare de la regula privind cazierul, astfel încât cele două societăţi să fie eligibile.
Gheorghe Piperea ne-a explicat: "În acea perioadă, după ce s-au selectat cele două firme, s-a făcut o derogare, fără să fie publicată nicăieri, făcută cunoscută ulterior, de la regula că nu trebuie să ai un cazier fiscal ca să poţi să participi. Probabil că cele două societăţi aveau înscris ceva în cazierul fiscal. Este posibil ca "deştepţii" de la Fisc să treacă în cazierul fiscal tot felul de situaţii ciudate în care se află debitorii pe care îi ai în lichidare. (...) Este posibil ca unul dintre cei doi lichidatori selectaţi să fi fost în aceeaşi situaţie. Se poate întâmpla oricui această situaţie, pentru că aşa a gândit Fiscul această procedură, dar cei de la ASF, cu o înţelepciune deosebită, au scos chestiunea cu cazierul fiscal, iar acum Autoritatea se mai şi laudă că numai cei pe care i-au selectat ei sunt corecţi".
În plus, domnul Piperea a criticat şi Codul de Procedură Civilă, care, în opinia domniei sale, permite oricui să intervină în orice dosar şi să blocheze procesele prin apeluri la cereri de intervenţie în cazul în care acestea sunt respinse.
"Dacă ţi se respinge o cerere de intervenţie ca fiind inadmisibilă şi petentul, care încă nu este intervenient, face un apel, atunci dosarul principal se suspendă până când se soluţionează apelul împotriva intervenţiei. Dacă se resping intervenţiile făcute astăzi (n.r. ieri) şi cineva face apel pentru că este nemulţumit, nu se mai judecă absolut nimic", ne-a spus domnul Piperea, adăugând: "În momentul de faţă, oricine de pe stradă poate să vină să facă o cerere de intervenţie într-un dosar, fie că are interes sau nu, nu contează, dar te poate ţine pe loc 6-7 luni dacă nu îi convine că nu i s-a admis cererea de intervenţie. Procedura nu spune de câte ori se pot face aceste cereri, aşa că se poate interveni la nesfârşit".
Gheorghe Piperea ne-a spus recent că societăţile de insolvenţă propuse de ASF ca lichidatori la Astra, respectiv KPMG Restructuring SPRL şi Dascăl Insolvency SPRL, au probleme mari de incompatibilitate, domnia sa venind cu propunerea unui lichidator internaţional independent.
Autoritatea de Supraveghere a aprobat recent lista practicienilor în insolvenţă care se califică pentru selecţia finală în cazul falimentului societăţii Astra, printre cele şase firme avizate fiind prezentă şi KPMG Restructuring.
Potrivit ASF, cele şase companii au fost KPMG Restructuring, Cabinet Individual de Insolvenţă Niţu Marius Ionuţ, Cabinet Individual de Insolvenţă Săvoiu Iulian, CITR Filiala Cluj SPRL, Dascăl Insolvency SPRL şi Five SPRL.
Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.
Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.
ASF a depus pe 8 septembrie, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a eşuat.
1. inteleptul
(mesaj trimis de zice în data de 27.10.2015, 07:34)
Varianta 1: nu e clar decesul?
Varianta 2: nu e clar cine sa fie groparul?
Varianta 3: nu e finalizata investigatia si-i mai lasa pe haiduci sa adune la penale?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2015, 11:15)
pishorcea
3. observatie
(mesaj trimis de Asigurat în data de 27.10.2015, 13:01)
Dl avocat pare mai degraba trist pentru ca nu a fost rugat frumos (data fiindu-i competenta binecunoscuta in toate domeniile) sa se ocupe si de falimentul Astra. In rest, toata lumea e vinovata, toate legile sunt proaste si orice decizie s-ar lua de catre cei implicate, nu ar fi suficient de buna. Pe de alta parte, pana cand a intervenit in proces prin societatea de lichidatori pe care cu gratie o conduce spre impliniri marete, nu prea s-a exprimat cu privire la Astra. Si asa cum domnia sa a putut interveni intr-un proces in care nu era parte, nu vad de ce un alt asigurat nu ar putea-o face in masura in care considera ca astfel isi poate proteja drepturile si nu o face doar in scop sicanatoriu sau pentru a tergiversa cauza. In calitate de administrator judiciar al Oltchim dl Piperea prin societatea domniei sale putea avea calitatea de creditor al Astra, fara a fi necesara o cerere de interventie inca din aceasta faza, dar, pe de alta parte, poate, nu ar mai fi existat pretextul pentru a-si face din nou publicitate in ziarul Bursa.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Tavi. în data de 27.10.2015, 16:45)
Hai sa fim seriosi! Dl. Piperea are destul de munca, nu trebuie sa mearga la clienti, vin clientii sa se roage de el. In plus, eu, daca as fi asigurat ASTRA, m-as fi rugat lui Dumnezeu sa vina un om ca Piperea administrator judiciar la ASTRA, ar fi fost mana cereasca pentru toata lumea, e specialistul nr. 1 in insolventa si faliment . Apoi, Oltchim are o gramada de bani de luat de la ASTRA, mi se pare mai mult decat normal ca dl. Piperea, in calitate de administrator OLTCHIM, sa intervina in procesul de faliment.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de asigurat în data de 28.10.2015, 12:31)
Desigur ca dl. Piperea are destul de munca si ii uram la mai mare. Pe de alta parte, exista si alti avocati care au reprezentat cu rezultate pozitive clientii in dosare in contradictoriu cu banci, avocati care nu au rubrica zilnica in ziarul Bursa (a se vedea si editia de azi, pentru confirmare). Problema era ca dl. Piperea critica posibilitatea (legala) a asiguratilor Astra de a intervene in proces, in conditiile in care si dumnealui a intervenit in proces in baza aceleiasi legi. Ideea era ca, in calitate de creditor, avea posibilitatea de a intra in proces la fel ca ceilalti creditori, odata procedura de insolventa deschisa. Dar asa nu ar mai fi avut motiv sa apara in ziar cu ocazia fiecarui termen acordat de instanta.Nu puteti nega faptul ca dl avocat are un avantaj competitiv decurgand din vizibilitatea sa publica pe deplin asigurata de ziarul Bursa.In ce masura este nr. 1 in vreun domeniu, ii las pe cei in cunostinta de cauza sa se pronunte, dar vizibilitatea in media nu inseamna neaparat si calitate profesionala pe masura.
3.3. zice (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de inteleptul în data de 02.11.2015, 21:04)
bai ca cat mizerabil - nu ti-e rusine sa iti faci singur elogii? postac de doi bani ce esti!