Piperea: "Numirea KPMG ca lichidator pentru Astra ar fi «caz penal» pentru ASF"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2015

Piperea: "Numirea KPMG ca lichidator pentru Astra ar fi «caz penal» pentru ASF"

Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 26 octombrie luarea unei decizii în procesul în care ASF cere deschiderea falimentului la Astra

Avocatul Cătălin Dascăl: "Termenul a fost acordat din motive procedurale"

KPMG şi Dascăl Insolvency sunt incompatibile, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care vrea un lichidator internaţional independent în cazul Astra

Luarea unei decizii în cadrul procesului în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cere deschiderea falimentului pentru Astra Asigurări a fost amânată pentru data de 26 octombrie, după cum ne-a declarat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, la Tribunalul Bucureşti.

Domnia sa a intrat în proces ca partener al Rominsolv SPRL, administratorul judiciar al Oltchim, societate aflată în insolvenţă, care are de recuperat 10 milioane de euro de la Astra.

Gheorghe Piperea ne-a spus că societăţile de insolvenţă propuse de ASF ca lichidatori la Astra, respectiv KPMG Restructuring SPRL şi Dascăl Insolvency SPRL, au probleme mari de incompatibilitate.

"Dacă se întâmplă să fie numit KPMG ca lichidator al Astra, este un caz penal pentru ASF, pentru că scrie negru pe alb că nu ai voie să numeşti administratorul judiciar ca lichidator. În opinia mea, este deja un caz penal simpla nominalizare a KPMG pentru lichidarea Astra. Ce a făcut ASF este un «premiu pentru eşec» în administrarea societăţii", ne-a spus domnul Piperea, subliniind: "Lumea credea că astăzi (n.r. ieri) se rezolvă problema Astra, că se deschide falimentul şi apoi vedem ce vom face. Nu, falimentul nu se va deschide astăzi (n.r. ieri), pentru că sunt dispute mari".

Potrivit art.28, alin.30 din OUG 86/2006, "(3) Nu poate fi numită în calitate de practician în insolvenţă la o persoană juridică persoana care a deţinut calitatea de administrator, asociat, acţionar, director sau membru în consiliul de administraţie ori alte funcţii sau poziţii similare la acea persoană juridică".

În opinia avocatului Piperea, Astra Asigurări are nevoie de un lichidator internaţional independent, întrucât situaţia prin care trece compania are consecinţe transfrontaliere. În plus, domnul Piperea consideră că nici Dascăl Insolvency nu se califică pentru poziţia de lichidator al Astra.

Datele Băncii Naţionale a României arată că Irina Dascăl, şef serviciu la Direcţia Resurse Umane din cadrul BNR, este soţia lui Cătălin Andrei Dascăl, care figurează cu surse de venituri de la Dascăl Insolvency SPRL, potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul BNR.

Referitor la amânarea deciziei în procesul amintit, avocatul Cătălin Dascăl ne-a declarat: "Termenul a fost acordat din motive procedurale, respectiv comunicarea de acte către părţi şi nu constituie o amânare a numirii lichidatorului, această din urmă decizie urmând a fi pronunţată de instanţă numai după admiterea cererii ASF şi, în consecinţă, deschiderea procedurii de faliment privind ASTRA SA".

ASF a transmis Tribunalului Bucureşti, în cazul falimentului Astra, o listă care include două firme, KPMG Restructuring SPRL şi Dascăl Insolvency SPRL, urmând ca instanţa să desemneze dintre acestea lichidatorul companiei de asigurări.

Autoritatea de Supraveghere a aprobat recent lista practicienilor în insolvenţă care se califică pentru selecţia finală în cazul falimentului societăţii Astra, printre cele şase firme avizate fiind prezentă şi KPMG Restructuring.

Potrivit ASF, cele şase companii au fost KPMG Restructuring, Cabinet Individual de Insolvenţă Niţu Marius Ionuţ, Cabinet Individual de Insolvenţă Săvoiu Iulian, CITR Filiala Cluj SPRL, Dascăl Insolvency SPRL şi Five SPRL.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

ASF a depus pe 8 septembrie, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a eşuat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. La asf se poate.... modifica ei legea sa intre si kpmg ca doar nu o sa respecte asf o lege OUG din 2006 ! Cum zicea chitoaica ? si cate chitoaice si chitoi mai sunt in asf ...

    E o lege data de asf /? Nu . Atunci se poate ca au facut treaba buna la Astra astia de kpmg .

    Daca nu ar fi asa ar trebui demisa toata comisia care a selectat KPMG ca lichidator pana sa se ajunga la caz penal ! 

    si anume cum poate sa decida daca intrarea in faliment sau nu legala, atata timp cat rapoartele financiare asupra carora s-au aplecat cei de la KPMG nu sunt in masura a evidentia activitatea unei firme de talie internationala precum sunt Allianz, Omniasig sau Asirom. Vizavi de transparenta si exactitate se poate observa in raportul de transparenta pe 2013 faptul ca domnul Toader indica o firma care de fapt nu exista, adica KPMG CEE Holding Ltd. Pe anul 2014 aceasta firma dispare si este inlocuita de KPMG Romania. Daca firma KPMG CEE Holdings este in continuare detinatoarea KPMG Romania se poate afla in stele.

    Nu ar fi primul "caz penal". Dar nu-i problema ca la ASF se practica. SI ce o sa se intample? Franklin Templeton, fara mandat de administrator, devalizeaza Fondul Proprietatea sub privirile ingaduitoare si cu sprijinul ASF, asa ca orice se poate daca s-a vorbit de inanite. Dor na sa strice planurile acum ca a aparut Piperea in poza. O sa dea regulamente si decizii de exceptare, o sa se prevaleze de decizia instantei, etc gasesc ei o solutie paralegala. Instanta primeste hotararea servita la dosar, nu trebuie de cat sa indeplineasca formalitatea de a o semna, ca si ea este fetita la servicii.

    1. buna idee , gigi, cu lichidatori externi de mare prestigiu.

      asa se impune , de la sine si cu arbitrajele icsid, paris, etc. 

      in loc sa foloseasaca pe unul din grupul de 4,5,6 specialisti internationali de la londra si paris ii imbogatesc pe looserii de serviciu" leaua, bostina ,etc.

      statul roman pierde cazurile pe banda , iar abonatii romani fara nici o viziune, conexiune si perspectiva, se imbobatesc. 

      buna idee , gigi, cu lichidatori externi de mare prestigiu.

      asa se impune , de la sine si cu arbitrajele icsid, paris, etc. 

      in loc sa foloseasaca pe unul din grupul de 4,5,6 specialisti internationali de la londra si paris ii imbogatesc pe looserii de serviciu" leaua, bostina ,etc.

      statul roman pierde cazurile pe banda , iar abonatii romani fara nici o viziune, conexiune si perspectiva, se imbobatesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb