"Piraeus Bank": "Guvernul elen trebuie să pună în aplicare reformele, nu doar să le elaboreze"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 mai 2016

"Piraeus Bank": "Guvernul elen trebuie să pună în aplicare reformele, nu doar să le elaboreze"

Randamentul obligaţiunilor greceşti - la nivelul minim al anului, în aşteptarea acordului cu creditorii

Preşedintele celei mai mari bănci din Grecia, "Piraeus Bank", a luat în vizor guvernul condus de premierul Alexis Tsipras, declarând că acesta trebuie să pună în aplicare pe deplin reformele, nu doar să le elaboreze, dacă vrea ca ţara sa să revină la creştere economică.

"Grecia trebuie să pună în aplicare măsuri, guvernul trebuie să consolideze rolul sectorului privat, iar rolul statului în economie să fie restricţionat", a declarat Michalis Sallas, citat de Financial Times (FT).

Conform FT, oficialul "Piraeus Bank" a exprimat "frustrarea pe care o simt bancherii de top din Atena cu privire la amânarea cu şase luni a finalizării analizei progresului făcut de Grecia în cel de-al treilea program de salvare, obţinut în vara lui 2015".

Sallas şi alţi bancheri dau vina pe guvernul condus de Tsipras mai mult decât pe creditori pentru această amânare şi aduc în atenţie riscul ca Atena să nu-şi poată plăti datoria suverană, respectiv să intre într-o nouă criză.

Sallas a subliniat: "Prioritatea guvernului este să refacă încrederea, să reconstruiască stabilitatea şi să îi aducă înapoi pe investitori. Astfel, sistemul bancar va putea să se redreseze şi să joace un rol important în revenirea la creştere".

Un acord cu creditorii trebuia realizat în noiembrie 2015, însă acesta nu există nici în prezent, dar sunt speranţe că el va fi realizat săptămânile viitoare.

Luni, preşedintele grupului miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogroup), Jeroen Dijsselbloem, a declarat că va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) să susţină acordul cu Grecia şi a estimat că uniunea monetară va ajunge până în 24 mai la un acord cu privire la reformele adoptate de Grecia, respectiv la reducerea datoriilor ţării, astfel încât să poată fi deblocată o nouă tranşă de împrumut către Atena.

Amintim că, în noaptea de duminică spre luni, Parlamentul elen a adoptat o reformă controversată a pensiilor şi impozitelor, cu votul majorităţii coaliţiei guvernamentale, măsura fiind cerută de creditorii internaţionali.

Toate partidele de opoziţie au votat contra textului, contestat, de asemenea, de sindicate. Documentul prevede reducerea celor mai mari pensii, fuziunea mai multor case de asigurări, creşterea cotizaţiilor, a taxelor şi impozitelor în special pentru veniturile medii şi mari.

Optimism pe pieţe

Bondurile guvernamentale şi acţiunile elene au crescut ieri, randamentul titlurilor de stat ajungând la cel mai redus nivel al anului curent, pe fondul optimismului legat de faptul că acordul cu miniştrii de finanţe din zona euro va duce la deblocarea banilor destinaţi Atenei.

Randamentul obligaţiunilor elene de referinţă, cu scadenţa la zece ani, a scăzut cu 0,72 puncte procentuale la Londra, la ora locală 16.03, ajungând la 7,71%. Pe parcursul zilei, randamentul a coborât la 7,69% - cel mai redus nivel din 3 decembrie până acum.

Indicele bursier ASE a urcat cu peste 3%, în condiţiile în care acţiunile grupului bancar "Eurobank Ergasias" SA au câştigat mai mult de 13%, iar cele ale "Piraeus Port Authority" SA s-au apreciat cu este 7%. Indicele ASE a crescut cu peste 40% faţă de nivelul minim atins în februarie.

Michalis Sallas: "Cea mai mare problemă a sectorului bancar elen este creşterea creditelor neperformante la peste 50% din totalul împrumuturilor, după şase ani cu recesiune. Imediat ce va fi realizat acordul cu creditorii, băncile vor putea să-şi cureţe bilanţurile de aceste credite şi să acorde finanţare economiei reale. Curăţarea bilanţurilor va deveni un vehicul de atragere a investiţiilor".

BERD va cumpăra credite neperformante de la băncile elene

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ar urma să achiziţioneze în următoarele săptămâni prima tranşă de credite neperformante de la băncile elene, a declarat, ieri, pentru Reuters, Sabina Dziurman, director BERD pentru Grecia şi Cipru.

În urma acestor achiziţii, nivelul sumelor cheltuite anul acesta de BERD în Grecia ar putea depăşi valoarea stabilită anul trecut, de 320 milioane de euro (363,97 milioane de dolari), a adăugat oficialul, conform Agerpres.

"Ne aşteptăm ca unele tranzacţii să fie anunţate în următoarele săptămâni. Aş fi dezamăgită dacă investiţia s-ar situa la un nivel mai scăzut anul acesta", a declarat Sabina Dziurman.

Deja BERD a investit 250 milioane de euro în participaţii la principalele bănci elene - "Alpha Bank", "Eurobank", "National Bank of Greece" şi "Piraeus Bank".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu totul se invarte in nurul bancilor.

    npl 50% si mai functionezi ? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb