Piraeus ia în calcul preluarea Bancpost, în schimbul subsidiarelor din Bulgaria şi Serbia

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 octombrie 2013

Piraeus Bank ia în calcul preluarea Bancpost de la Eurobank, în schimbul cedării subsidiarei din Bulgaria sau a celor din Bulgaria şi Serbia, potrivit unui scenariu prezentat într-un plan de reorganizare întocmit la solicitarea Direcţiei Generale Concurenţă a Comisiei Europene, scrie presa elenă.

Planul Piraeus propune ca băncile elene să-şi consolideze operaţiunile din Balcani prin schimburi de sucursale, astfel încât să ajungă la mase critice pe pieţele respective, scrie portalul elen Sofokleous10, citat de Mediafax.

Piraeus consideră că operaţiunile din România, Bulgaria, Albania şi Cipru sunt viabile şi de importanţă strategică pentru grup.

Banca a prezentat două exemple ale modului în care ar putea fi realizate astfel de schimburi între băncile elene.

Astfel, o variantă ar fi un schimb între subsidiara Piraeus din Bulgaria şi cea a Eurobank din România, Bancpost.

Un al doilea exemplu prevede un schimb între filialele Piraeus din Bulgaria şi Serbia cu filiala Eurobank din România.

Piraeus analizează pentru ambele variante impactul schimbului asupra rezultatelor şi indicatorilor financiari, notează portalul elen.

Perioada de reorganizare s-ar întinde până în 2017, cu o revenire pe profit a operaţiunilor din străinătate pe parcursul anului 2015.

În timp ce filialele Piraeus din România, Bulgaria, Albania şi Cipru sunt considerate strategice, operaţiunile din Egipt, Serbia şi Ucraina sunt de vânzare.

Cele mai mari bănci elene au operaţiuni şi în România. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Cotidianul elen Kathimerini a scris la începutul săptămânii trecute, citând surse apropiate discuţiilor, că băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană le-a cerut să promită că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi consolida subsidiarele din regiune. Tot Kathimerini a scris ulterior că grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pieţele din sud-estul Europei, inclusiv România, unde deţine Banca Românească, în cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeană.

Potrivit Sofokleous10, în rândul autorităţilor europene există două puncte de vedere referitor la operaţiunile băncilor elene din afara Greciei. Astfel, în timp ce Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene cere vânzarea operaţiunilor externe, în cadrul Fondului European pentru Stabilitate, care a furnizat banii pentru recapitalizarea sistemului bancar elen, sunt analizate două variante.

O primă variantă presupune vânzarea, în linie cu Direcţia Generală Concurenţă, în timp ce o a doua opţiune luată în calcul prevede ca băncile elene să-şi păstreze doar unele subsidiare din afara ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb