Plan de viitor pentru Piaţa 700 din Timişoara

Eugen Chiosa,Timişoara
Ziarul BURSA #Companii / 2 octombrie 2008

Primăria Timişoara şi ModaTim Investment au elaborat o propunere de reorganizare spaţială, peisagistică şi func­ţională pentru zona Piaţa 700, cu investiţii publice minimale. Promotorii organizează o expoziţie, urmată de o dezbatere publică privind alternativele de dezvoltare a zonei. Conceptul e pregătit de biroul de arhitectură Andreescu&Gaivoronschi. Prin realizarea proiectului, Timişoara va câştiga un spaţiu public nou, în centrul oraşului.

Proiectul propune ca pe locul actualei pieţe agro-alimentare şi a pieţei de flori să se amenajeze o piaţetă modernă, coborâtă sub nivelul străzii. În fapt, un spaţiu de promenadă care leagă Piaţa 700 de zona vechii cetăţi, prin pasaje pietonale subterane şi scări rulante. În piaţetă se pot amenaja cafenele, terase şi alte puncte de recreere.

Piaţa 700 va oferi 700 locuri de parcare publice noi şi condiţii civilizate pentru piaţa agro-alimentară şi de flori. Se va crea o arie pietonală largă, separată de traficul auto, care va aerisi întreaga zonă şi o va conecta de centrul istoric.

Pe locul pieţei agro-alimentare şi a celei de flori se va amenaja o piaţetă modernă şi estetică, în completarea celorlalte trei din centrul vechi (Unirii, Libertăţii, Victoriei). Această primă etapă este realizabilă în doi ani de zile, fără întreruperea activităţii de piaţă. Mai departe, proiectul va integra şi pune în valoare Spitalul Militar şi monumentele istorice din zonă (Bastionul Cetăţii şi Biserica Militară).

Proiectul nu urmăreşte mutarea pieţei agro-alimentare şi a pieţei de flori. Sunt activităţi cu tradiţie în acest loc şi necesare pentru locuitorii din cartier. Ele, însă, trebuie să se des­făşoare în interior, conform standardelor europene.

Proiectul propune edificarea lângă Saiftim a unei clădiri noi, administrată de Primărie. Parterul şi subsolul clădirii vor găzdui cele două pieţe, în condiţii moderne, civilizate şi cu acces facil. Pentru realizarea acestei investiţii, ADP-ul şi Regia Pieţelor se pot asocia cu un investitor privat sau pot oferi spaţii de închiriat pentru finanţarea proiectului.

Primă etapă a proiectului este realizarea piaţetei urbane, relocarea activităţilor de piaţă în noua clădire şi crearea parcajelor subterane. Proiectul se va realiza fără întreruperea activităţii de piaţă, prin comasarea temporară a celor două pieţe în zona Pieţei de Flori. Prima etapă se poate autofinanţa ca investiţie şi e realizabilă în 2 ani.

A doua etapă înseamnă integrarea în proiect a Spitalului Militar, a Bisericii Militare şi a Bastionului. Această etapă se poate realiza după ce Spitalul Militar, actualmente deţinut de Ministerul Apărării, va trece în proprietatea autorităţilor locale.

A treia etapă este odată cu punerea în aplicare a conceptului de tren urban. Proiectul este gândit de la început în relaţie cu un plan viitor al Primăriei de a transforma linia de cale ferată în linie de tren urban. O potenţială staţie e prevăzută deja în apropierea Pieţei 700. Trenul urban va permite conectarea rapidă a suburbiilor de oraş, ceea ce va uşura traficul auto. Iar consis­tenta zonă pietonală creată în Piaţa 700 va contribui şi ea la ameliorarea calităţii vieţii în urbe.

În 15 octombrie se va organiza o dezbatere publică pentru a prelua observaţii şi sugestii care să fie integrate într-un PUZ. La realizarea PUZ-ului se va colabora şi cu Regia Pieţelor, ADP Timişoara, GTZ şi riveranii Pieţei 700. În acest fel, proiectul final va cuprinde nevoile şi dorinţele tuturor celor implicaţi.

ModaTim Investment s-a implicat alături de Primăria Timişoara din dorinţa de a reaşeza pe principii estetice şi funcţionale zona Piaţa 700, adiacentă proiectului City Business Centre.

Dezvoltatorul a construit deja două clădiri de birouri clasa A. În 2011, ansamblul City Business Centre va oferi în total 32.000 mp pentru birouri, 10.000 mp pentru servicii şi comerţ şi 700 de parcaje.

Aplicarea acestui concept actual şi unitar va armoniza peisajul urbanistic din întreg centrul istoric şi va îmbunătăţi calitatea vieţii în Timişoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb