Planul Trump pentru pace în Ucraina: zonă demilitarizată şi amânarea aderării la NATO

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 noiembrie

Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelensky

Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelensky

English Version

Consilierii lui Donald Trump, preşedintele ales al SUA în urma scrutinului din 5 noiembrie, au dezvăluit pentru publicaţia americană The Wall Street Journal, planul viitoarei Administraţii Prezidenţiale de la Casa Albă pentru soluţionarea conflictului din Ucraina. Consilierii respectivi au declarat pentru sursa citată că acest plan prevede crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului, dar şi amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru următorii 20 de ani, propuneri care, deşi se află în contrast cu cerinţele Kremlinului, ar putea reprezenta o schimbare majoră în abordarea conflictului din Ucraina de către Statele Unite.

Planul echipei Trump prevede crearea unei zone demilitarizate extinse, care s-ar întinde pe o distanţă de 1.287 de kilometri de-a lungul liniei frontului, şi ar menţine controlul rusesc asupra unor teritorii strategice din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, dar nu menţionează cine se va ocupa de gestionarea securităţii acestei zone. Cu toate acestea, se pare că forţele americane şi trupele de menţinere a păcii ale ONU nu vor fi implicate în această misiune.

Unul dintre consilierii lui Trump a precizat, totuşi, pentru sursa citată: "Nu trimitem soldaţi americani să menţină pacea în Ucraina. Şi nu plătim pentru asta. Să o facă polonezii, germanii, britanii şi francezii, cărora le vom cere acest lucru".

Această propunere de creare a unei zone demilitarizate reprezintă o soluţie tactică pe care echipa lui Trump o consideră eficientă pentru a adresa riscurile directe ale conflictului şi pentru a oferi un cadru pentru pace.

Un alt punct central al planului este amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru o perioadă de 20 de ani. Aceasta este o concesie semnificativă pe care Statele Unite ar putea să o solicite de la Ucraina în vederea soluţionării conflictului. Planul propune ca, în schimbul amânării aderării, Statele Unite să continue să ofere Ucrainei asistenţă militară prin furnizarea de echipamente şi armament, menţinând astfel capacitatea de apărare a acesteia. Unul din consilierii menţionaţi de sursa citată a spus că Statele Unite sunt pregătite să ofere pregătire militară şi alte forme de sprijin, dar principala participare la operaţiunile de menţinere a păcii va cădea asupra Europei.

The Wall Street Journal subliniază că acest plan este similar cu cel pe care vicepreşedintele ales, J.D. Vance, l-a descris în luna septembrie. El a susţinut că Trump va invita Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană să convină asupra unei reglementări paşnice, în timp ce Rusia va păstra controlul asupra unei părţi a teritoriilor ucrainene.

Obiecţii europene privind noile condiţii

Din perspectiva administraţiei Trump, renunţarea temporară la integrarea în NATO ar putea contribui la o detensionare a relaţiilor cu Rusia, având în vedere că extinderea alianţei în apropierea graniţelor ruse a fost un factor sensibil în relaţiile ruso-ucrainene şi a contribuit la escaladarea conflictului. Totuşi, această propunere ar putea fi percepută ca o cedare a unor aspiraţii strategice importante pentru Ucraina şi ar putea stârni nemulţumiri în rândul aliaţilor europeni ai SUA, care consideră securitatea regiunii ca fiind strâns legată de integritatea Ucrainei.

Acest plan propus reprezintă o schimbare de direcţie faţă de discuţiile anterioare ale echipei Trump privind conflictul din Ucraina. În trecut, strategia susţinută era condiţionarea sprijinului militar oferit Ucrainei de acceptarea negocierilor directe cu Moscova. Aceasta însemna că Statele Unite ar fi putut înceta ajutorul militar până la demararea unor discuţii de pace între Kiev şi Kremlin. Însă, prin noul plan, Trump pare să fi făcut un pas în direcţia unei soluţionări care implică sprijin continuu pentru securitatea Ucrainei, chiar dacă aceasta implică renunţarea la aspiraţiile NATO pe termen lung.

În ciuda eforturilor de a găsi o soluţie viabilă, sursa citată precizează că ambele planuri propuse prezintă riscuri şi provocări. În primul rând, Kremlinul şi-a stabilit deja propriile condiţii pentru pace, cerând retragerea forţelor armate ucrainene din întregul teritoriu al regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ceea ce ar presupune concesii teritoriale din partea Ucrainei. În al doilea rând, planul echipei lui Trump ar putea întâmpina opoziţie din partea anumitor membri ai NATO, în special din partea celor care văd conflictul din Ucraina ca pe o ameninţare la propria lor securitate şi care se opun oricăror concesii ce ar putea diminua influenţa alianţei în regiune. Statele europene din vecinătatea Ucrainei, în special cele din Est, au exprimat constant preocupări legate de securitatea regiunii şi de riscurile unei soluţii care să implice concesii teritoriale sau renunţarea la aderarea la NATO.

NATO fără Ucraina, singura garanţie admisă de Moscova

Referitor la planul respectiv, Dmitri Trenin, director ştiinţific al Institutului de Economie şi Strategie Militară Mondială, din Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Naţionale de Cercetare din Rusia, arată într-o opinie publicată de cotidianul rus Kommersant că Donald Trump este cunoscut pentru poziţia sa fermă privind pericolul unui al Treilea Război Mondial şi promisiunea sa de a pune capăt conflictului din Ucraina în 24 de ore.

"Ideea că un război complex şi profund cum este cel din Ucraina ar putea fi rezolvat într-o zi ridică întrebări. Încheierea unui război nu înseamnă doar oprirea ostilităţilor pe termen scurt, ci şi abordarea cauzelor profunde care au dus la acest conflict. Dacă Trump ar propune o încetare a operaţiunilor militare doar de-a lungul liniei actuale de contact, Moscova ar putea să nu privească această soluţie ca fiind serioasă. O astfel de pauză ar putea doar să întârzie conflictul, care ar putea reizbucni cu o intensitate şi mai mare. În special pentru Rusia, contează statutul politic al Ucrainei, potenţialul ei militar şi alinierea sa geopolitică. De asemenea, trebuie luate în considerare şi noile realităţi teritoriale apărute în urma conflictului. (...) Este puţin probabil ca o administraţie Trump să se angajeze într-un dialog substanţial cu Rusia pe aceste teme sau să fie dispusă să ţină cont de interesele fundamentale ale Moscovei", susţine Dmitri Trenin în opinia publicată de sursa citată.

Expertul rus susţine că, chiar dacă Kremlinul s-ar arăt dispusă la dialog, atingerea unui acord ar fi extrem de dificilă, mai ales că un aspect esenţial este cel al garanţiilor prin prisma lipsei de încredere reciprocă între părţi, ceea ce vulnerabilizează din start orice acord de pace. În acest sens, Dmitri Trenin aminteşte acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015 care nu au reuşit să oprească ostilităţile, precum şi o încercare similară parafată la Istanbul în 2022 care a fost, de asemenea, zădărnicită. Expertul rus concluzionează că singura garanţie pe care Moscova o vede ca fiind de încredere este o garanţie pentru sine, iar asta ar echivala cu neintrarea Ucrainei în NATO.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. MIE mi se pare foarte bun acest plan. SI cred ca s-ar mai putea adauga eventual (sau nu) 1-2 conditii maruntele.

    1. Planul Sovietului e să tragă de timp și să reia ofensiva peste 10 ani.

      Putler n va accepta nici un plan.

      nici intr-un caz cel de mai sus, care e decent. astia vor belarus 2 in ucraina. sau cecenia 2.

      guvern controlat de putin, armata rusa stationata in tara, politie politica contra oricui e contra rusilor si pro EU. 

      SI la un moment dat "referendum" si anexarea belarus si ucraina la urss2

      apoi mai vedem, "granitele rusiei nu se opresc nicaieri"-putler 

      Mai degrabă trebuie să te muți tu din Tiraspol, mai la est.

      Ai luat prafuri americane

    ... houthi au dat-o la pace ... ma gandesc ca nu este despre occidentul "decant"?! ...

    Daca mascariciul TRUMP crede ca ukraina va accepta sa renunte la o bucata de tara se inseala . Corect ar fi ca rusi sa se retraga din ukraina inklusiv din crimeia iar Putin si toata clica lui de banditi sa fie arestati si judecati la Haga . Cei din Romania carora nu le convine planul meu si il iubesc pe Putin sa se mute in Rusia .

    1. Planul tau :)))) esti tare, ii fi si tu vreun zmeu, mergi pe front daca ai planuri si nu acolo, la aia din sud unde au un plan de vreo 70 de ani si ii in aceleasi conditii,, epurare etnica, acolo nu zice nimeni nimic ca trag aia dupa sobolani din rasa paL, noroc planule

      Ucraina nu poate elibera singura, si nato nu poate interveni din cauza armelor nucleare(avem si noi, dar..). e sah mat. nu azi, dar previzibil in cateva mutari.

      Nu exista exemplu in istorie in care o pace sau armistitiu este votat (cu da sau ba) intr-un referendum. Cand ii auziti pe politicieni ca spun "Poporul Ucrainean va decide cand si cum se incheie razboiul", sa stiti ca mint cu nerusinare. Forte si interese externe decid, nu popoarele.

      Te-ai învățat tu cu Putler.

      A venit scadenta. Vitejii culeg roadele.

      Vitejii sovietici produc roadele în Ucraina, cernoziomul este îmbogățit cu ruși.

      esti ucrainian sau esti romanas,la tastatura,caldurica,cu cafeaua alaturi si poate si mandra pe aproape?

      tu ești rus pe front?

      Ati primit butelii de oxigen la propaganda sovietică?

      Pai o fi bun planul tau, dar pentru ca un plan sa reuseasca trebuie sa ai si putirinta necesara pentru a-l pune in practica.

      you are an idiot

      Ba tu!

      Tu ai evadat de la Spitalul 9....

      Ți ai luat prafurile la timp?

    un plan extrem de favorabil producatorilor de armament ,rusia nu va accepta niciodata asa ceva doar nu o sa se opreasca in plina ofensiva fara nici un motiv si sa stea sa se uite hipnotizati cum ucraina inca exista si se blindeaza sub ochii lor, ce securitate e asta? sintem in pericol toti daca ucraina se inarmeaza nu numai rusia la o reluare a conflictu;lui ,nici nu mai are rost sa incepi lupte conventionale ci dai nucleare direct la anihilare

    1. Marioneta sovietului i-a unit pe ucraineni. Nu vreți să înțelegeți că ăia îi urăsc de moarte pe rușii comuniști.

      'marioneta Trump' v-a oferit de fapt un plan extrem de favorabil ' nici macar nu ai citit articolul ca nu ai rabdare dar scrii aiurea , incetarea luptelor e o gura de oxigen , reinarmare e adevarat pe bani , germania rheinmetal e la a 2-a fabrica in ucraina , 20 ani neutri dupa care NATO intrati , zona demilitarizata , rusia sta cuminte , pleasca curata ptr ucraina rusii ar fi nebuni sa accepte asa ceva , cum o sa se retraga rusia dupa asemenea pierderi plus despagubiri de razboi , poporul se va intreba pentru ce au murit atitia rusi

      E gură de aer pt. sovietic, sufocat economic.

    Pare ca nici trolilor (nici pro nici contra Ucrainei) nu le convine planul - asa ca n-o sa fie pace curand :). Chiar daca ratoiul vrea sa scape rapid de razboiul asta ca sa aiba timp de chinezi si teroristi arabi.

    1. Dacă banderistii actorasului nu mai primesc

      arme și bani de la USA, e kaput, 

      Europa singura e incapabila sa continue,

      deci Trump va decide care e FINALUL 

      Deci Trump/America si nu mujicii decid:-)?...ati priceput si voi in sfarsit cine e No1...si SUA nici macar nu a intrat in joc, e doar la nivel de "consultant":-)

      Sau daca dimpotriva le da arme la greu, orcii sunt kaput si toata lumea va fi fericita - inclusiv mujicii - dar inca nu realizeaza asta.

    Rusia nu o accepte o amanare a rezolvarii problemelor ei cu Ucraina.

    Singura solutie este o conferinta de pace Rusia - Ucraina, sub egida ONU, cu participarea Germaniei, Poloniei, Romaniei, Ungariei si Moldovei, care sa stabileasca in mod just, pe baza realitatilor etnice din zona numita acum Ucraina, frontierele naturale ale acesteia in limita teritoriul locuit in realitate de ucraineni si sa fie stabilite in acest fel frontierele Ucrainei viitoare, juste si drepte, definitive, fara teritoriile acaparate si inglobate in "Ucraina" sovietica, frontiere care sa fie recunoscute de intreaga comunitate internationala.  

    Si evident acestui teritoriu al noii Ucraine, trebuie sa-i fie impus statutul de tara neutra si demilitarizata.

    Numai asa conflictul de acolo se va incheia si Rusia nu va mai reprezenta un pericol militar pentru Europa.  

    1. Si "teritoriul" Transnistriei revine Moldovei sau si acolo e nevoie de o "conferinta de PACE":-)

      Am discutat cu moldoveni caremi spuneau ca ar da oricand Transnistria pe Bugeac! Ar fi si logic si corect.

      De când au moldovenii opinii pe tratatul României cu CSI?

    Ca doar are "una dintre cele mai puternice puteri militare ale Europei". De fapt, Ukraina se afla exact in aceeasi situatie ca Israelul, daca America se opreste sa livreze (dolari si material) totul se opreste in secunda urmatoare.

    1. Ce se oprește?

      Totul.

      Ce este totul?

    Desființarea statului banderist.

    Cum ii cheama pe consilierii astia? :))

    Fumigene 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb