Între 10% şi 15% dintre agenţii economici bun-platnici din ţara noastră au avut întârzieri la plata taxelor şi impozitelor de cel puţin 500 milioane lei luna trecută, ne-a declarat ieri Andrei Ştefan, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceste întârzieri au afectat programul de încasări al ANAF cu 4%, a precizat domnia sa.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine că acest fapt a fost cauzat în principal de creşterea costului finanţării companiilor prin credite bancare, ca urmare a efectelor crizei financiare internaţionale.
În opinia domniei sale, întârzierile plăţilor taxelor şi impozitelor vor continua şi în perioada următoare, atâta timp cât băncile vor continua să fie restrictive în acordarea de credite. Pârvan susţine însă că deficitul bugetar nu va fi afectat atâta timp cât statul va şti cum să-şi ajusteze cheltuielile. Cristian Pârvan ne-a declarat: "Statul este ca o mare companie care va trebui să găsească o metodă pentru a limita creşterea cheltuielilor. Companiile au început deja să recurgă la aceste măsuri, dar din păcate prin a face disponibilizări".
În zilele următoare, vom lua o serie de măsuri pentru relaxarea creditării între bănci şi vom încerca să găsim soluţii pentru bănci pentru a le ajuta să dea drumul la lichidităţi. Problema este că băncile nu se mai împrumută între ele şi că băncile mamă au stopat liniile de finanţare a băncilor din România", a declarat Daniel Chiţioiu, preşedintele ANAF citat de NewsIn. În acest sens, va avea loc o serie de discuţii la nivel de Guvern, precum şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), pentru a găsi soluţii de deblocare a acestei situaţii.
Cristian Pârvan: Deficitul bugetar va fi afectat doar dacă statul nu va şti să-şi ajusteze cheltuielile