Plenul reunit, în care trebuiau numite conduceri interimare la SRTv şi SRR, suspendat din lipsă de cvorum

S.B.
Miscellanea / 23 iunie 2021

Plenul reunit, în care trebuiau numite conduceri interimare la SRTv şi SRR, suspendat din lipsă de cvorum

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului de miercuri în care trebuiau numiţi directorii interimari ai Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune a fost suspendat din lipsă de cvorum, informează news.ro.

Preşedinta Senatului Anca Dragu a anunţat că Ea Birourile permanente ale Parlamentului se vor întruni joi, începând cu ora 9.00 şi a adăugat că acestea numesc directorii interimari, în cazul în care un plen reunit nu are cvorumul legal de şedinţă. "Nu s-a supus la vot niciun CA. Lucrurile pe care dumnealor vor să le facă sunt în continuare neconstituţionale. Noi ne prevalăm de un principiu, nu există neapărat nume incluse în această atitudine a noastră vizavi de procedura lor. O vom contesta la Curte dacă se mai ajunge la plen, nu mai avem când, şi atunci analizăm foarte serios să atacăm în contencios deciziile Biroului Permanent Reunit", a anunţat liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu.

Liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a solicitat verificarea cvorumului de şedinţă.

"Acest punct aflat pe ordinea de zi poate presupune voturi care, potrivit dispoziţiilor constituţionale, necesită prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. În baza dispoziţiilor art 54 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca lider de grup vă solicit să constataţi că nu există cvorum la ora aceasta în plen. Prin urmare nu poate fi discutat un asemenea punct din cauza lipsei de cvorum, sens în care vă rog să procedaţi la costatarea lipsei de cvorum", a afirmat Andronache în plenul reunit de miercuri.

În schimb, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a precizat că social-democraţii nu au votat pentru această verificare a cvorumului de şedinţă.

"Este un simulacru şi o încălcare flagrantă a Regulamentului", a explicat Simonis.

Anca Dragu a anunţat, totuşi, lipsa de cvorum în plenul reunit.

"Constatăm că nu este cvorum. Faţă de această situaţie, vă amintesc dispoziţiile art. 46 alin. 8 din Legea 41/1994 privind organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii de Televiziune. În situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari", a precizat preşedinta Senatului, care a adăugat că Birourile permanente reunite vor fi joi, de la ora 9.00.

Ulterior plenului reunit de miercuri, liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu a afirmat că au fost încălcate dispoziţiile Regulamentului de funcţionare a Camerei şi Senatului.

"Astăzi, după cum deja aţi aflat şi a fost destul de transparent modul în care s-a raportat la activitatea parlamentară actuala coaliţie, am avut în special două puncte pe care colegul meu de la Cameră, Alfred Simonis, le-a ridicat şi în plen, o dată faptul că s-a cerut verificarea cvorumului de şedinţă în timpul şedinţei, ceea ce este neuzual, pentru că la început au votat peste 270 de colegi senatori şi deputaţi pentru ordinea de zi, deci cvorumul exista, iar verificarea cvorumului, aşa cum ni s-a spus şi nouă într-o şedinţă anterioară, se putea face doar prin vot, votam pentru una dintre cele două nominalizări şi vedeam atunci dacă e cvorum sau nu. S-a încălcat această dispoziţie regulamentară, iar după numărarea celor prezenţi s-a dovedit că nu e cvorum şi s-a închis şedinţa fără niciun fel de comentarii", a declarat Romaşcanu.

Referitor la numirile directorilor interimari ai SRTv şi SRR, Romaşcanu a precizat PSD analizează să atace în contencios administrativ deciziile birourilor permanente reunite, deoarece nu a fost respectată procedura parlamentară, după decizia CCR.

"Legat de problema de fond a numirii directorilor interimari la cele două instituţii, SRR şi SRTv, lucrurile sunt foarte clare: pe lege, în acest moment sau în acel moment, ar fi trebuit să rămână directori generali interimari fără Consilii de Administraţie cei care erau în funcţie până la numirea unui nou CA. CCR ne-a spus foarte clar că ipoteza de care dumnealor se prevalează este neconstituţională, pentru că spune aşa: "Conform articolului 46, alineatul 8, din Legea 41/1994, Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al Societăţii în situaţia în care Consiliul de Administraţie anterior a fost demis ca urmare a respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate, iar plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal pentru numirea unui nou Consiliu de Administraţie. Nu s-a supus la vot niciun CA. Lucrurile pe care dumnealor vor să le facă sunt în continuare neconstituţionale. Noi ne prevalăm de un principiu, nu există neapărat nume incluse în această atitudine a noastră vizavi de procedura lor. O vom contesta la Curte dacă se mai ajunge la plen, nu mai avem când, şi atunci analizăm foarte serios să atacăm în contencios deciziile Biroului Permanent Reunit", a conchis liderul senatorilor PSD.

Curtea Constituţională a admis joia trecută, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv şi SRR. Prin urmare, aceste numiri făcute de Parlament sunt neconstituţionale.

CCR precizează, în motivările deciziilor de admitere ale sesizărilor PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune, că Parlamentul nu a făcut decât o interpretare eronată a normelor legale referitoare la procedura de numire a unor noi consilii de administraţie la SRTv şi SRR şi le-a aplicat cu încălcarea principiului constituţional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb