Actualizare 16:25
Plenul Senatului a modificat, marţi, cu 109 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere Regulamentul Senatului, în sensul în care majoritatea necesară aprobării urmăririi penale şi solicitării de reţinere şi arestare a unui senator să fie de jumătate din voturile senatorilor prezenţi.
Până în prezent, era nevoie, pentru aprobarea urmăririi, de jumătate din voturile tuturor senatorilor. Din acest moment, un senator poate fi arestat cu 43 de voturi, iar până acum era nevoie de 85 de voturi.
Senatorii au pus în acord art.173 din Regulamentul Senatului cu Constituţia României.
---
Comisia de Regulament a Senatului a modificat, marţi, articolul de la care a pornit scandalul în cazul votului pentru Dan Şova, stabilind că "Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi" şi înlocuind astfel prevederea potrivit căreia decizia se lua cu votul majorităţii "membrilor Senatului".
Preşedintele comisiei de Regulament a Senatului, Sebastian Grapă a declarat că nu este o noutate faptul că articolul 173 din Regulamentul Senatului trebuia modificat.
"Aţi văzut, de altfel, din votul plenului de ieri că toate forţele politice reprezentate în Senat au fost de acord că acesta trebuie modificat. Modificarea constă în faptul că, dacă până acum articolul 173 spunea că Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi. Acesta se modifică şi va suna aşa: "Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi", a spus Grapă, precizând că în comisie s-a înregistrat unanimitate.
El a mai precizat că s-a redus, astfel, cvorumul pentru luarea deciziei, de la două treimi la o majoritate simplă.
"Am uniformizat astfel regulamentul Senatului cu Constituţia şi cu cele două hotărâri ale CCR în vigoare. Astăzi eu voi solicita plenului suplimentarea ordinii de zi a şedinţei Senatului cu acest punct şi bineînţeles aştept un vot", a mai menţionat Sebastian Grapă.
Plenul Senatului a decis, luni, demararea procedurii de punere în acord a prevederilor Statutului deputaţilor şi senatorilor şi a Regulamentului Senatului, cu prevederile Constituţiei, în urma votului în cazul Şova.
Interpretarea votului în cazul lui Şova a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională, care vor dezbate pe 8 aprilie trei cereri venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis, a magistraţilor din CSM, dar şi a liberalilor aflaţi în opoziţie.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ţinut însă să explice că nu mai există cale de întors în cazul Dan Şova, deoarece o modificare de Regulament nu se poate aplica retroactiv.
De asemenea, Tăriceanu a precizat că noile prevederi ale Regulamentului nu se pot aplica nici măcar miercuri, la a doua cerere de reţinere şi arestare în cazul lui Darius Vâlcov. Tăriceanu a explicat că această modificare va fi votată marţi în plen şi abia după ce se publică în Monitorul Oficial intră în vigoare.