Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) s-a transformat în Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA), instituţie care va funcţiona în cadrul Ministerului Public şi va putea investiga faptele de corupţie săvîrşite de parlamentari, precum şi dosarele de mare corupţie, a anunţat ieri ministrul justiţiei, Monica Macovei. Domnia sa a declarat că Departamentul Naţional Anticorupţie va avea autonomie funcţională şi financiară, şi va prelua toate dosarele de corupţie, indiferent de calitatea persoanei implicate, inclusiv parlamentari. DNA îşi va intra în atribuţii la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de urgenţă privind reorganizarea PNA. "Nu era normal să avem două instituţii care să se ocupe de acte de corupţie: Parchetul General - pentru parlamentari, şi PNA pentru restul dosarelor", a spus ministrul, adăugînd: "Această decizie era necesară întrucît dosarele se plimbau, disjungeau şi se declinau".
Actul normativ precizează că Parchetul Naţional Anticorupţie va fi reorganizat în vederea operaţionalizării, de urgenţă, a activităţii instituţiei. Aceasta este una dintre cele mai importante modificări aduse activităţii PNA, prin actul normativ aprobat ieri de Executiv. Potrivit noilor prevederi, Departamentul este competent pentru investigarea infracţiunilor de corupţie care, indiferent de calitatea persoanelor care le-a săvîrşit, au cauzat o pagubă materială mai mare decît echivalentul în lei a 200.000 de euro (faţă de 10.000 de euro cît este în prezent), ori o perturbare deosebit de gravă a activităţii unei autorităţi sau instituţii publice. De asemenea, Departamentul va investiga infracţiunile de corupţie, dacă valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie este mai mare decît echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro.
Pe de altă parte, actul normativ aprobat ieri extinde competenţa acestei structuri pentru efectuarea urmăririi penale şi pentru unele infracţiuni (printre care înşelăciunea, unele infracţiuni de serviciu prevăzute la regimul vamal ori de evaziune fiscală), prin care paguba cauzată este mai mare decît echivalentul în lei a un milion de euro.
În altă ordine de idei, pentru asigurarea unei mai mari concentrări pe corupţia la nivel înalt, au fost excluse unele categorii de persoane. Aşadar, nu vor mai fi cercetaţi de Departament agenţii de poliţie, primarii şi viceprimarii oraşelor şi comunelor, notarii publici şi executorii judecătoreşti. Totodată, Departamentul va investiga infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.
Daniel Morar, actualul şef al PNA, numit de aproape două luni în locul lui Ioan Amarie, va avea statut de prim procuror şef şi va fi în subordinea procurorului general.
Ordonanţa adoptată ieri mai stabileşte înfiinţarea în cadrul DNA a unui birou de informare şi relaţii publice. Conducătorul acestui birou va îndeplini şi funcţia de purtător de cuvînt al instituţiei. Actul normativ cuprinde dispoziţii privind menţinerea calităţii de ordonator principal de credite pentru procurorul şef al DNA, precum şi finanţarea separată a acestui organism de la bugetul de stat.