PNL acuză Guvernul că a legalizat conflictele de interese din Sănătate

DANA ISPAS
Ziarul BURSA #Politică / 22 aprilie 2004

PNL susţine că motivul pentru care sănătatea a ajuns un lux pentru majoritatea cetăţenilor este corupţia din sistemul sanitar. Liberalii au venit cu probe care atestă implicarea membrilor din Agenţia Naţională a Medicamentului în diverse firme producătoare şi distribuitoare de medicamente. "Persoanele din sistemul sanitar, care se află în situaţia de conflict de interese, au căpătat acoperire legală pentru acţiunile lor", a spus ieri, într-o conferinţă de presă, Theodor Stolojan, preşedintele PNL. Ministerul Sănătăţii a răpuns unei întrebări a liberalilor, arătînd că o serie de membri din consiliul de administraţie sau din consiliul ştiinţific au interese directe la societăţi producătoare de medicamente. Printre aceştia se numără: Petre Panculescu, reprezentantul Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente, Nicolae Voiculescu, reprezentantul Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Felicia Gâtlan, a deţinut acţiuni la "PROMEDIC" SRL, Dumitru Lupuliasa, membru al consiliului de adminis-traţie al "SICOMED" SA, Sorin Leucuţa şi Vlaicu Şandor sînt membri în consiliul ştiinţific al societăţii "TERAPIA" SA.

Theodor Stolojan a afirmat că puterea a modificat intenţionat legislaţia medicamentului, pentru a permite membrilor din Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) să se afle în conflict de interese. "Conflictele de interese în care se pot afla membrii Consiliului ştiinţific al ANM se evită prin simpla părăsire a sălii de şedinţe în momentul în care incompatibilitatea este activată", a precizat liderul liberal.

Liberalii cred că prin această reglementare, Guvernul îşi protejează interesele comerciale şi clientelare pe care le dezvoltă în sistemul sanitar, în dauna liberei concurenţe şi a intereselor cetăţenilor. PNL a anunţat că în cursul săptămînii viitoare, va înainta în Parlament o iniţiativă legislativă prin care să se revină la forma iniţială a legii. Astfel, li se va interzice persoanelor care deţin interese sau care îşi desfăşoară activitatea în diferite societăţi comerciale de producţie, distribuţie sau importatoare de produse medicamentoase de uz uman, să facă parte din Consiliul ştiinţific al ANM.

PNL cere Ministerului Sănătăţii demararea unei anchete prin care să se controleze în ce măsură deciziile pe care Consiliul de Administraţie şi Consiliul ştiinţific le-au adoptat în perioada în care unii membri s-au aflat în situaţie de incompatibilitate, favorizează interesele personale ale acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb