Partidul Naţional Liberal cere Curţii Constituţionale a României (CCR) să constate neconstituţionalitatea Legii privind securitatea cibernetică a ţării, anunţă PNL într-un comunicat remis marţi.
Potrivit Agerpres, PNL susţine că Legea privind securitatea cibernetică a României este neconstituţională deoarece încalcă principiul legalităţii afirmat de CCR drept fundamental pentru buna funcţionare a statului de drept.
În sesizarea depusă de PNL la CCR se arată că textul actului normativ nu respectă prevederi din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.
"Prin această lege se introduc foarte multe confuzii şi condiţionări pentru cei implicaţi, în special pentru deţinătorii de infrastructuri cibernetice care vor trebui să se supună unor constrângeri generate de unele instituţii ale statului, cele mai multe parte ale sistemului naţional de securitate al ţării, aspect care poate genera neplăceri la nivelul relaţiilor cu statele democratice europene, în special pe zona de respectare şi apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului protejate prin deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi Constituţia României", apreciază liberalii.
Potrivit PNL, Legea privind securitatea cibernetică a României are probleme fundamentale de concepţie, propunând o serie de măsuri cu efect limitativ asupra dreptului la viaţă privată în zona digitală şi încalcă reglementările europene discutate pe subiectul securităţii informaţiei.
"Prin această lege în mod mascat se restrâng drepturi şi libertăţi ale cetăţeanului prin permiterea accesului la infrastructură cibernetică şi la datele conţinute în baza unei simple motivări comunicate de instituţiile abilitate şi nominalizate prin lege fără existenţa unei aprobări judecătoreşti, conform Codului de procedura penală şi cerinţelor adoptate de Curtea Constituţională prin Deciziile 440/ 2014 şi 461/ 2014, deci legea nu este armonizată la cerinţele CCR. Legea încalcă dispoziţiile art. 148, alin (2) şi următoarele din Constituţia României, prin netranspunerea corectă reglementărilor comunitare în materie", se arată în sesizare.
Potrivit PNL, nu se precizează exact ce date necesită a fi deţinute iar cadrul în care se solicită acestea nu prezintă suficiente garanţii procesuale.
Senatul a adoptat vineri, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC), acesta reunind autorităţile şi instituţiile publice cu responsabilităţi şi capacităţi în domeniu.
Potrivit proiectului de lege, autorităţile şi instituţiile publice din SNSC colaborează cu deţinătorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociaţiile profesionale şi organizaţiile neguvernamentale.
Activitatea SNSC va fi coordonată la nivel strategic de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării iar coordonarea unitară a activităţilor sistemului va fi realizată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, format din reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Societatea Informaţională, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, precum şi secretarul CSAT.