• Liberalii au retras sprijinul politic deputatului Ioan Ghişe
• Titu Gheorghiof, Liviu Cîmpanu şi Emilian Frîncu - au fost luaţi în colimator de conducerea liberală, care îi suspectează de colaborarea cu fosta Securitate
Liberalii au retras sprijinul politic deputatului Ioan Ghişe în urma deciziei luate ieri în acest sens de Biroul Permanent Central al partidului. Alţi trei parlamentari membri PNL, - Titu Gheorghiof, Liviu Cîmpanu şi Emilian Frîncu - au fost luaţi în colimator de conducerea liberală, care îi sus-pectează de colaborarea cu fosta Securitate. Pentru a clarifica situaţia, liderii PNL au cerut celor trei să-şi facă publice dosarele existente la CNSAS. Deputatul Ghişe a declarat ziarului nostru că între 1982-1984 a lucrat "în cadrul unui program de instruire a cetăţenilor libieni pentru industria militară libiană", lucru pe care l-a recunoscut încă din 1992. Domnia sa crede că activitatea desfăşurată atunci de dînsul nu se încadrează în definiţia de colaborare cu securitatea. Parlamentarul îşi susţine această afirmaţie cu un certificat eliberat de CNSAS în 1999 care stabileşte că Ioan Ghişe nu a făcut poliţie politică. "Ştiu exact că unii colegi vizează eliminarea celor care au şanse să obţină locuri în Parlament şi în legislatura viitoare", a adăugat deputatul. Ghişe a completat spunînd că se urmăreşte înlăturarea sa din PNL "pe alte criterii decît cele legale". Politicianul este însă optimist în privinţa viitorului său ca liberal. Domnia sa este de părere că Delegaţia Permanentă a partidului, după analiza "explicită şi detaliată" a situaţiei sale, nu îl va exclude. Ioan Ghişe se consideră nevinovat şi spune că nu a dat, verbal sau scris, informaţii care să aducă prejudicii cetăţenilor români.
Cei trei membri PNL suspectaţi de colaborare cu Securitatea contestă această etichetare. Deputatul Liviu Cîmpanu a declarat cotidianului BURSA că nu şi-a văzut dosarul şi că dacă un asemenea document există, el se referă la faptul că "nu a existat nicio colaborare cu organele de poliţie politică". Cîmpanu nu crede că va avea probleme în partid din această cauză dar acuză faptul că nepublicarea dosarelor în 1990 a dus la folosirea lor ca elemente de şantaj. Pe poziţii similare s-a plasat şi deputatul PNL Emilian Frîncu. Liberalul ne-a spus că ideea colaborării sale cu Securitatea este "pură invenţie jurnalistică". Frîncu spune că nici măcar nu are dosar şi că rapoartele de activitate pe care le făcea în calitate de ghid la Biroul de Turism pentru Tineret erau normale, neavînd nicio legătură cu poliţia politică.
La sfîrşitul săptămînii va avea loc Delegaţia Permanentă a PNL, unde se va discuta excluderea din partid a deputaţilor Mona Muscă şi Ioan Ghişe. Purtătorul de cuvînt liberal, Varujan Vosganian, a avertizat că în toate cazurile similare cu cele ale parlamentarilor amintiţi, conducerea partidului va lua decizii asemănătoare.