PNL S-A DECIS: Florin Cîţu, propunerea pentru funcţia de prim-ministru

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2020

Florin Cîţu, propunerea pentru funcţia de prim-ministru

Actualul ministru al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, este propunerea PNL pentru funcţia de şef al Guvernului care ar urma să fie învestit de către viitorul Parlament. Cei 65 de lideri liberali, membri ai Biroului Permanent Naţional, au decis, aseară, aproape în unanimitate (s-a înregistrat o singură abţinere) că, din cei trei nominalizaţi pe lista scurtă - Nicolae Ciucă, Florin Cîţu şi Marcel Boloş - propunerea optimă este actualul ministru al Finanţelor Publice, care anterior se întâlnise separat cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Amintim că în luna februarie, după ce primul guvern Orban a fost demis în urma adoptării moţiunii de cenzură iniţiată de PSD, Florin Cîţu a fost nominalizat pentru funcţia de premier, dar, înainte de a fi învestit de Parlamentul de social-democrat, acesta a renunţat la mandat, iar Ludovic Orban a redevenit şef al Guvernului.

În viitoarea construcţie guvernamentală, pe lângă funcţia de prim-ministru, liberalii îşi mai doresc şi alte portofolii importante.

"Practic e foarte complicat complicat pentru un premier dacă nu are o relaţie extrem de bună şi nu are încredere în ministrul Justiţiei, în ministrul Finanţelor, în ministrul Fondurilor Europene în perioada următoare. De asemenea, având în vedere că va gestiona o bună parte din Planul de Rezilienţă şi din banii europeni pe infrastructură mare, cheia rămâne şi pe Ministerul Transporturilor.

Foarte important rămâne şi Ministerul Economiei şi Ministerul Dezvoltării unde noi avem 1300 de primari şi unde proiectele nu trebuie să fie făcute pentru anumiţi primari de la un partid, trebuie să fie făcute pentru administraţiile locale", a declarat, ieri, deputatul european Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL.

El s-a referit şi la structura viitorului Guvern, aşa cum o văd liderii liberali:

"Avem acum 16 ministere acum, dar este posibil să avem 18 ministere din motive ce ţin de legislaţie europeană - de exemplu un minister pentru digitalizare şi comunicaţii şi un altul pentru schimbările climatice. Propunerea noastră în negocierile cu cei de la USR-PLUS şi cei de la UDMR este să mergem pe procentele obţinute în urma alegerilor, adică noi 26%, USR-PLUS 15% din viitoarele locuri şi UDMR 6,5% sau 7%. Asta ar însemna că PNL ar urma să aibă undeva la 10-11 miniştri, USR-PLUS 5-6 miniştri, UDMR 2 miniştri".

Referitor la împărţirea ministerelor din viitorul guvern de coaliţie propusă de Rareş Bogdan, Cătălin Drulă - vicepreşedintele USR - susţine că aceasta este o pură fantezie.

"Toate discuţiile despre ministere sunt pure fantezii. Nu au avut loc încă. Noi credem că e important ca aceste negocieri să se desfăşoare loial, nu la televizor. (...) Citesc pe ştiri diverse formule de guvern. Repet ce-am spus şi ieri: Nu au existat încă discuţii între USRPLUS şi PNL, nici formale, nici informale despre ministere şi formarea majorităţii. Cel mai important este ce va face guvernul şi majoritatea parlamentară. Aşteptăm începerea negocierilor ca să discutăm pe programul şi planul nostru de guvernare pe care l-am făcut public. Ce este sigur este că USRPLUS va forma majoritatea doar pe baza unei negocieri corecte şi loiale", a precizat Cătălin Drulă.

USRPLUS a precizat, prin reprezentanţii săi, încă de marţi, ce poziţii cheie îşi doreşte în viitorul guvern de coaliţie. Dacian Cioloş şi Dan Barna doresc pentru formaţiunea condusă de ei ministere precum Justiţie, Finanţe, Transporturi sau Dezvoltare, pe care liberalii nu sunt dispuşi să le cedeze. De asemenea, USRPLUS ar vrea să primească şefia Camerei Deputaţilor pentru Dan Barna, poziţie pe care şi-o doreşte şi Ludovic Orban.

Negocierile între PNL, USRPLUS şi UDMR ar urma să aibă loc, cel mai probabil, la sfârşitul acestei săptămâni.

Imediat după şedinţa Biroului Politic Naţional, Ludovic Orban, preşedintele PNL a spus: "Preşedintele Klaus Iohannis a propus ca fiecare dintre noi doi să scrie pe o foaie de hârtie propunerea de premier. Eu şi domnul Klaus Iohannis am scris acelaşi nume, Florin Cîţu. Biroul Permanent Naţional a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu. Nu este o propunere întâmplătoare. Va urma o perioadă dificilă, în care este nevoie de un premier cu credibilitate în faţa mediului de afaceri şi a finanţelor internaţionale. (...) Domnul ministru Cîţu a reuşit menţinerea ratingului de ţară, cunoaşte problemele cu care ne-am confruntat în timpul guvernării şi are pregătite şi soluţii pentru rezolvarea lor".

El a menţionat că BPN a stabilit şi partenerii cu care vor negocia formarea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea guvernului, iar acestea sunt USRPLUS şi UDMR, dar se vor purta discuţii şi cu grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

----------------------

Florin Cîţu, propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru, a spus după şedinţa BPN: "Le mulţumesc colegilor din PNL pentru încredere. Este o onoare această nominalizare, iar în perioada următoare obiectivul nostru este să formăm majoritatea parlamentară pentru a da cât mai repede un guvern votat".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Botnitza are Potaia, ii mai trebuie in plus, o lesa si o vaccinare antirabica, caci Javra asta este turbata asupra a tot ce-i romanesc, iar la urma, se impune inchiderea ei de urgentza intr-o cusca metalica!

    UN sobolan.De CIUCA le este frica ca PIERD ciolanul sunt mai SOBOLANI dacat psd-UL.SOBOLANI si iar SOBOLANI in frunte cu gorghiu ,javra de serviciu si eterna si fascinanta ROBERTA anastase si killu meu ,adica kill bill TURCAN cu haina de blana.MERITAM sa ajunga AUR in parlament.

    de E. H. ne arată că nu vrem să fim conduși de ex-Generali ( cel care a găsit o cacofonie într-un nume poate să ne dea exemple mai multe)?

    În "democrație minoritară" se poate întâmpla scrierea biblică de pe vremea lui Moise cu piatra? 

    De ce ai conduce un Guvern de 32%?

    aceasta tara este condusa din pacate de un singur personaj "sasul" ajutat de centuristii din jurul sau

    cata vreme nu este suspendat nu vom avea NIMIC

    si dupa ce va pleca vom avea un si mai mare NIMIC! 

    Ce bine ii stă lu Câțu cu masca FIAREI totalitare pe gură...

    Ce fericiti sunt cei de la PSD si PNL ne-au facut din nou. Au majoritate in parlament 60%, sunt din nou la putere, nu pot sa isi doreasca altceva. Acum vor trece la furaciuni, isi vor numi oamenii peste tot, iar noi stam si comentam de pe margine ce ne mai fura politicienii. Si uite ca ii lasam inca 4 ani la butoane. Bravo frate romane dormi linistit ei te vor lasa fara bunurile tale.

    Dacă o serie de evenimente pot merge prost, vor merge prost, în cea mai proastă secvență posibilă.

    Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost, în cel mai defavorabil moment posibil. 

    Dacă are vreo posibilitate de a greși, o va face. 

    Orban să rămână prim ministru .Intelege f bine realitatile economice si nu crează tensiuni inutile în societate ! E o calitate rară acum!

    Rareș Bogdan să facă un mare ,dar mare pas în spate.  

    Iohannis să se limiteze strict la rolul de mediator. Avem o alianță, sa-si rezolve între ei problemele, orce intervenție a Președintelui ar irita USR 

    Ciolos să aibe putere 1%, adică voturile maxime ale PLUS  

    Generalul sa-si vada de pensie, în SUA un general pensionat poate intra in politică doar după 7 ani de la pensionare

    Desi PSD a obținut cele mai multe voturi, atâta vreme cât USR și UDMR s-au exprimat fără echivoc că vor la guvernare cu PNL ,nu mai este nevoie ,deși uzanțele cam asa cer să fie consultati. Ideal ar fi ca ei însăși să decline consultarea si să nu mai facă tam tam ! 

    1. Pentru toti de la 1 la 8.

      Ce aveti aveti cu Raspila? il vreti premier, vreti sa-l trimiteti langa Dragnea?

    Toata stima pentru expertiza domnului Citu, dar ma intreb, oare, prins intr-o disputa cu Orban al Ungariei, nu i se va scula/ridica si mai tare parul in cap?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb