------------
Actualizare 16:28
PNL a sesizat, joi, Curtea Constituţională, privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului în cazul încuviinţării arestării lui Dan Şova, arătând că "Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză".
Liberalii precizează în sesizare că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, nr.271 din 22 aprilie 2015, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Dan Şova este neconstituţională.
PNL solicită Curţii admiterea sesizării de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr. 32 redactată în data de 22 aprilie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, nr.271 din 22 aprilie 2015, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova.
"Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curţii Constituţionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o "hotărâre de constatare" care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză", se menţionează în sesizarea PNL.
Liberalii mai spun că în susţinerea sesizării, invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale care, prin deciziile sale pronunţate după revizuirea Constituţiei, au admis excepţiile de neconstituţionalitate care au avut ca obiect cvorumul legal necesar adoptării hotărârilor Camerelor Parlamentului.
"Toate hotărârile adoptate de Camera Deputaţilor sau de Senat, în şedinţe separate, cu excepţia celor referitoare la regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, urmează regula stabilită de dispoziţiile art.76 alin.(2) din Constituţie, respectiv se adoptă cu votul' majorităţii membrilor prezenţi în fiecare Cameră", mai apreciază PNL.
Un alt aspect semnalat de PNL, din punct de vedere procedural, îl constituie conţinutul hotărârii senatului.
Liberalii consideră că, deşi nu are o denumire, această hotărâre priveşte o constatare, aşa cum reiese din redactare.
"Potrivit prevederilor regulamentare, singura materie în care atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor au adoptat hotărâri privind o constatare, a fost cea a încetării unor mandate de senator, respectiv de deputat care, evident, produce efecte juridice clare, neinterpretabile. Or, în speţă, nu înţelegem caracterul hotărârii de constatare a rezultatului unui vot (care nu a fost întrunit potrivit prevederilor legale în vigoare), practic o simplă consemnare. Teoretic, consemnarea rezultatului votului menţionat ar trebui să producă efecte. În acest sens, constatăm că hotărârea, astfel cum este redactată, e lipsită de decizia, fie ea de respingere ori admitere, privind cererea parchetului asupra căreia Senatul avea libertatea să se pronunţe", se mai arată în sesizarea către Curtea Constituţională.
Conducerea Senatului a aprobat, miercuri, Hotărârea redactată de Comisia juridică a Senatului privind votul plenului în cazul Şova, ulterior fiind publicată în Monitorul Oficial.
Articolul acestei hotărâri prevede că se "constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă" a senatorului Dan Şova.
Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, cu 6 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", să trimită la Biroul Permanent un proiect de hotărâre prin care se constată că în urma votului din 25 martie în cazul Şova, nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării sale preventive.
(Elena Deacu)
---
Actualizare 11:46 Preşedintele Curţii Constituţionale spune că votul în cazul lui Dan Şova ar putea fi reluat
Preşedintele Curţii Constituţională (CC), Augustin Zegrean, a afirmat, în această dimineaţă, că votul în cazul lui Dan Şova ar putea fi reluat, în cazul în care plenul CC va decide să admită contestaţia PNL la hotărârea Senatului privind decizia în cazul parlamentarului, potrivit surselor din presă.
"Dacă am zice că e neconstituţional, cred că (Parlamentul, n.r.) ar trebui să adopte altă hotărâre, dacă aia nu e bună. Dacă va fi declarată că nu e bună va trebui dată alta, nu? Ar trebui să rejudece cererea aceea, mă gandesc. Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituţionale au fost refăcute, s-au luat alte hotărâri. Se reia totul de la capăt. Voi aţi vrea să vă spun acum aşa: dacă vine la noi dosarul acela (contestaţia formulată de PNL, n.r.) şi admitem, îl arestează pe Şova. Nu pot să vă spun aşa ceva, pentru că nici nu-i adevărat. Deci se reia votul, se face altă hotărâre", a explicat judecătorul Augustin Zegrean.
(Alexandru Costea)
--------------
Hotărârea redactată de Comisia juridică a Senatului privind votul plenului în cazul Şova, aprobată în Biroul Permanent, a fost publicată aseară în Monitorul Oficial.
Articolul acestei hotărâri prevede că se "constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă" a senatorului Dan Şova.
Preşedintele comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, a anunţat, ieri, că PNL are pregătită contestaţia pe care o va depune la Curtea Constituţională, imediat după ce hotărârea Senatului privind votul în cazul Dan Şova va fi publicată în Monitorul Oficial.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns, ieri, acuzaţiilor potrivit cărora, prin semnarea hotărârii în cazul Dan Şova, a făcut un "abuz în serviciu", precizând că "sunt foarte mulţi nepricepuţi care vorbesc despre tot felul de lucruri".
Întrebat dacă riscă ceva, prin semnarea hotărârii Senatului, privind votul în cazul Şova, din 25 martie, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns, potriviot Mediafax: "Atâta vreme cât Senatul s-a conformat deciziei Curţii Constituţionale, nu ştiu care ar putea fi acuzaţia de abuz".
Senatorul PNL Alin Tişe a criticat, marţi, în şedinţa comisiei juridice, decizia Biroului Permanent de a trimite la Comisia juridică, pentru redactare, hotărârea în cazul Şova.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2015, 15:52)
Presedintele Curtii Constitutionale(pus de basescu)ar trebui sa ne mai lase.Tot el cu ai lui au rezolvat pentru judecatori pensii nesimtite.Penru uni muma pentru alti ciuma.Rusine!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2015, 19:44)
Parlament care gandeste spre binele mers al tarii. Toti suntem egali in fata legii.
Domnu Sova recomandarea mea este sa mergi sa stai in inchisoare un an doi ca si cum ai fii furat o paine din magazinul de la colt, nu este o viata de om.